Zdroj: Pixabay

Nvidia je celosvětově známá společnost specializující se na výrobu grafických procesorů, osobních počítačů a handheldů. Nyní se však chce Nvidia zařadit po boku výrobců obecných procesorů Intelu a AMD, a proto od japonské Softbanky odkoupila Arm Holdings. Společně se dohodli tak, že 21,5 miliard dolarů bude splaceno v podobě vlastních akcií a 12 miliard dolarů v hotovosti. Nyní se pouze čeká na schválení regulačními úřady v USA, EU, Velké Británii a Číně, to by však nemělo trvat déle než 18 měsíců.

Výrobce čipů ARM v současné době ovládá většinu mobilů, tabletů a dokonce má nahradit Intel ve všech počítačích od Applu. Arm si do budoucna ponechá téměř vše, tzn. sídlo, jméno i zaměstnance. Nvidia má v plánu zainvestovat ještě do vývoje, aby Arm dokázal udržet krok v umělé inteligenci, robotice a dalších rozvíjejících se průmyslových odvětví.

Zdroj: Engadget

V praxi šlo ale spíše o strategický tah, protože nákupem ARM se celý svět stane prakticky závislý na Nvidii. Sám o sobě není ARM příliš výdělečný a tento prodej by se novému majiteli zhodnotil podle odhadů za cca 100 let. Na licencích od ARM však stojí Apple, Qualcomm, Samsung a dokonce i čínský Huawei. Nvidia si tak nemůže v současném stavu dovolit ani zdražování licencí, protože by rázem zbystřil antimonopolní úřad a zřejmě by přišla i o část svých věrných zákazníků.

„Umělá inteligence je nejmocnější technologie současnosti a spustila novou vlnu výpočetních technologií. Biliony AI počítačů v příštích letech vytvoří internet věcí, který bude tisícekrát větší než dnešní „internet lidí“. Nvidia a ARM je naprosto ideální mix pro éru umělé inteligence.“

Jensen Huang, CEO Nvidia.

Obecně lze tak říci, že spojením těchto dvou velkých jmen dojde k vzájemnému posunu a rychlejšímu vývoji nových technologií. V tuto chvíli však nikdo asi ani nedokáže domyslet důsledky této akvizice. Na dopady a případně nové grafické čipy či instrukční sady si budeme asi muset ještě počkat minimálně do té doby, než bude mít Nvidia povolení od regulačních úřadů.

Zdroj: Engadget