Zdroj: Pixabay

Pokud jste jako malí něco hráli, tak jsem si celkem jist, že to nebylo nic jako Fortnite nebo Minecraft, který vládl především minulé desetiletí, myslím si, že to byla nějaká dnes již zapomenutá a pro dnešní generaci neznámá hra na stránkách jako SuperHry, 1000her nebo Webgames. Všechny tyto stránky nechávali nezávislé vývojáře vytvářet zajímavé hry jako Oheň a voda a nechávala ostatní užívat si zážitky z těchto her ve webovém prohlížeči. Většina těchto her byla spustitelná díky doplňku prohlížeče jménem Adobe Flash Player a tohle je článek o tom, jak skončil.

Psal se rok 1996 když se na světlo světa probojoval v té době revoluční Adobe Flash Player, jelikož do té doby veškeré tlačítka na posuvníky na stránkách vypadaly spíš odpudivě, než-li lákavě. Dosáhl velké popularity nejen u tvůrců webových stránek, ale i u vývojářů, protože uváděl možnosti v té době neznámé.

Bohužel to, co přišlo, muselo někdy i odejít. Nejdříve přestal Apple v roce 2010 Adobe podporovat na svém systému iOS a následně se od roku 2017 nevyhýbal ani postupnému ,,vymírání‘‘ na ostatních systémech, jelikož jej už nebylo zapotřebí z důvodu modernizace prohlížečů samotných. Adobe za sebou nechal nepřeberné množství ,,flashovek“ (webových her), které se naštěstí zachránily nebo alespoň většina.

Tam, kde jeden příběh končí, jiný začíná, díky čemuž se rodí The Internet Archive, kde by měly veškeré aplikace a hry díky emulátoru Flash (který bude součástí balíčku Ruffle) zůstat přístupné. Dle tvůrců není kompatibilita stoprocentní, a to hlavně od roku 2013, kdy byl Flash zastaralý, ale již nyní se dle slov vývojářů nachází v archivu přes tisíc her. Zde už můžeme jen říct: „Král je mrtev, ať žije král.‘‘

Zdroj: Blog.archive.com