Zdroj: Pixabay (odkaz)

Všechny vývojářská studia vyvíjí své hry v co možné nejlepší kvalitě v maximálních detailech, ale zároveň se snaží dbát na to, alespoň někteří, aby hardwarové nároky na hraní nebyly příliš přehnané a oni si tak zajistili co možná největší odbyt.

Nově do několika málo evropských zemí, včetně České republiky, přišel Google se svou novou revoluční službou Google Stadia. Ta funguje teoreticky na podobném principu, jako Amazon Web Services nebo xCloud na Xboxu. Zkrátka přenese výpočetní náročnost na server. Umožní tak streamovat i ty nejnovější tituly do telefonů, tabletů, počítačů či chytrých televizí, a to bez přehnaných nároků na výkonnost. Google pouze vyžaduje mít Google Chrome, operační systém Android nebo v případě televize Chromcast Ultra.

Největším současným tahákem na Google Stadia je nová hra, která má zítra přijít na náš trh, Cyberpunk 2077. Je logické, že pro nové a náročné tituly potřebujete mít zajištěné skutečně kvalitní a stabilní internetové připojení. To má totiž klíčový vliv na hratelnost celého titulu. Podle informací od Googlu by mělo stačit alespoň 10 Mb/s nebo síť 4G s dostatečným signálem.

Google Stadia si pak rozumí jak s myší, klávesnicí, ale třeba také s ovladači pro PlayStation a Xbox. Pokud by někdo chtěl skutečně originální konzoly, může využít přímo konzoly od Google s názvem Stadia. V nabídce pak je Google Stadia ve dvou verzích. Ve verzi zdarma je možné přehrát hry v maximálním rozlišení Full HD a 60 fps včetně stereozvuku.

Placená verze, která vyjde na 259 korun měsíčně, nabídne každý měsíc nový balíček her, které budou k dispozici v rozlišení 4K a prostorovým zvukem 5.1. Google Stadia navíc podporuje i multiplayer a umožňuje pomocí odkazu přidat hráče přímo do své hry nebo umožní sdílet živě hru na Youtube, kde můžou diváci v reálném čase hlasovat o dalším vývoji ve hře. U nás by měl být přístup kompletně odemčen do dnešního večera. Již nyní je však jisté, že se jedná o hozenou rukavici a velkou konkurenci pro všechny herní platformy.

Zdroj: Stadia.Google.com (odkaz)