Zdroj: Pixabay (odkaz)

Nejdříve se pobavme o technologii AMD SAM (Smart Access Memory), což je sice zatím ve fázi testovaní, dokonce si ho musíte i sami zapnout, aby fungovala. SAM umí (pokud jsem to správně pochopil) maximalizovat vaší GPU paměť, což by mělo vyústit samozřejmě k vyššímu výkonu, který se projeví jak ve videotvorbě při editování videa v podobě rychlosti, tak i při hraní her v podobě vyšších FPS. 

K možnosti spuštění SAMa ale potřebujete mít RX 6000 kartu, RYZEN 5000 procesor, X570/B550/A520 desku s novým BIOSem (který tuto funkci takovou zpřístupňuje). Pro čistokrevné hráče tato funkce zatím ale nebude mít pořádného využití, jelikož hry nejsou k této funkci zatím optimalizovány, ovšem funkce samotná přínos má lze tedy počítat s tím, že nové hry ji již podporovat budou.

Abychom se ale dostali k hlavnímu rématu tohoto dne. Představuji vám AMD Radeon RX 6900 XT (ten kdo ten název vymyslel se musel fakt nudit…). Pro naprosté pochopení této situace je nutné poznamenat, že do teď mělo AMD nejvýkonnější kartu RX 5700 XT, ovšem ta nesahá tomuto mackovi ani po spodní větráčky, už jen z toho důvodu, že v rozlišení 2560×1440 má téměř dvojnásobný výkon (pro rejpali, kartě chybí k dvojnásobku 5,6%). 

Tato karta má dvojnásobnou paměť a stojí o 15 500 víc (27 000 Kč), což je velice příznivá cena poohlédneme-li se na kartu od Nvidie a to RTX 3090 FE (vidím, že ti, kteří to vymýšlí se fakt nudí), která stojí 41 000 zjistíme, nejlepší grafická karta s nejlepším poměrem cena a výkon nám velmi rychle přeskočila, dobré by bylo taky dodat že AMD je této RTXce výkonově hned za zády, dokonce ji v některých případech i překonává. Nejzvláštnější ovšem je, že karta neodhaluje svůj pravý potenciál a prodává se její nedovar. Abych byl přesnější není již taktovaná na nejlepší možný výkon, těžko říct proč toto rozhodnutí AMD udělalo, ale stalo se.

Zajímavostí je, že architektura těchto karet (RDNA 2) vznikla za spolupráce AMD, SONY a Microsoftu, což znamená možnost jednodušší optimalizace multi-platformových her, pro počítače, které by měli právě AMD Radeon RX z řad 6000. Tento fakt by mohl znamenat velkolepý návrat AMD, jakožto tolik potřebné raytracing konkurence pro Nvidii.

Zdroj: DDWorld.cz (odkaz)