Zdroj: Pixabay

Nikoho nejspíše nepřekvapí, když mu povím, že Cyberpunk 2077 je nejočekávanější hrou tohoto roku, ne-li i minulého. Už jen fakt, že první teaser trailer vyšel před sedmi (skoro osmi) lety, je do očí bijící informace ohledně výdajů do marketingu a vývoje hry samotného. Nasnadě ovšem zůstává, jak dlouhou dobu v této velkolepé a dlouho očekávané hře strávíme.

Začněme u hry a její doby. Ti z vás, kteří hráli Zaklínače 3, si mohli všimnout, že doba strávená v hlavní dějové lince mohla být neúnosná. Přesněji řečeno ze statistik na steamu hru dohrálo pouhých 26,9% hráčů, kteří tím získali achievment Složil jsem Zkoušku. Vývojář Patrick K. Mills, který se věnoval designu úkolů, oznámil, že z těchto důvodů bude hlavní dějová linka kratší („Chceme, abyste viděli kompletní příběh, takže jsme hlavní linku zkrátili“).

Hlavní dějová linka Divokého honu trvala 50 až 60 hodin, jelikož mělo dojít ke zkrácení, očekávalo se zkrácení na minimálních 40 hodin. Ovšem jeden hráč, ke kterému se hra již dostala a jenž nosí na svém Youtube kanále přezdívku Dreamcastguy, zveřejnil videorecenzi, která byla samozřejmě rychle zablokována, jenže někteří jeho diváci si ji stihli pustit.

Ve videu bylo uvedeno, že dohrání samotné hry mu trvalo 37 hodin, z čehož hlavní kampaň mu zabrala 21 hodin od začátku k závěrečnému bossovi. Na první pohled může být zvláštní, že jeden z vývojářů nedávno veřejně oznámil, že ve hře strávil přes 175 hodin a stále ji nedohrál, co se ovšem druhého pohledu týče, je to celkem k pochopení, jelikož hru se snaží dojít i se všemi vedlejšími úkoly a hru samotnou hraje na nejtěžší obtížnost.

Nyní se vrhneme na milovníky čísílek, jelikož si popovídáme o odhadovaných výdajích a předpovídanému prodeji samotné hry. Zde je nutné podotknout, že níže zmíněná čísla budou pouze odhadovaná a nebudou se muset shodovat s pozdější realitou.

Začněme u výdajů, které by měli od prvního teaser traileru přes Keanu Reevese, reklamu na Time Square až po skoro osm let vývoje činit částku okolo 314 milionů dolarů, neboli 6,8 miliard korun. Což by znamenalo překonání nynější nejdražší hry, kterou není nic jiného než GTA5, ta by se musela přsunout na druhou příčku namísto Call of Duty: Modern Warfare2.

Pokud se koukneme na očekávané příjmy, které zatím tvoří velká kvantita předobjednávek, jenž by měla značně přesahovat počet předobjednávek kteréhokoli dílu Zaklínače, a následně k nim přičteme odhady serveru Dimboss (odhaduje do konce tohoto roku 21 milionů prodaných kopií a do 12 měsíců až 34 milionů), získáme naprosto neuvěřitelnou částku pohybující se okolo 38 milionů dolarů. Zde je nutné uvědomit si dvě věci. První, že čísla jsou odhadovaná. A druhá, že k číslu by se měla připočíst ještě samotná trička náramky a jiné doplňky se hrou Cyberpunk 2077.

Zdroj: Hrej.cz (odkaz), Forbes (odkaz)