Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Survival- The Long Dark, Alien Isolation, Stranded deep (3)

The Long Dark je survival hra, která otestuje vaše schopnosti přežití v zamrzlé krajině, kde se sice nacházejí budovy a auta, ovšem řekněme, že v téhle fázi vylidnění by po nich ani vlk neštěkl. Vlka zde zmiňuji z toho důvodu, že na něj nebo spíš na ně zde narazíte a rozhodně to pro vás nebude nejpříjemnější setkání. Vaším úkolem bude překvapivě tedy přežití. To znamená sehnat si jídlo, případně způsob získávání potravy a samozřejmě také vody, a také by se vám mohla hodit nějaká flinta nebo sekyrka, ovšem nebude to tak jednoduché, jak to zní, však sami ozkoušejte a uvidíte.

Ve hře Alien Isolation se připletete na záchranou misi, při které budete procházet skrze celou vesmírnou stanici, ve které lidi ztratili svou příčetnost a buď se zabili mezi sebou, nebo se jim povedlo dostat k modulům, no a těm, kterým se to nepovedlo a ani se tam někde nepřestřelují, pomohl na onen svět právě vetřelec. Pro ty, kteří neví, Vetřelec je xenomorf ze stejnojmenné filmové série, která sice není nejnovější a začátek prvního filmu je opravdu zdlouhavý, ale i přesto rozhodně stojí za shlédnutí, stejně jako tato hra za zahrání.

Poslední survival hrou na tomto listě je hra Stranded deep, kde se vžijete do role ztroskotance, a to doslova jelikož celá hra začne podobně jako hra the forest ztroskotáním vašeho letadla. Zde ovšem havarujete do moře a se svým věrným záchranným člunem se vydáte na výlet po ostrovech. Vaším úkolem bude překvapivě přežít, ovšem pro přežití budete muset hlavně na začátku plout po víc ostrovech a nezdržovat se jen na jednom, jelikož kokosy nejsou jaksi neomezené (nebo jako jsou, ale nejrychleji nerostou…). Cesty mezi ostrovy ale nebudou vždy tak jednoduché, jelikož vás cestou může napadnout žralok. Ti vás budou otravovat i v pozdější fázi hry, kdy budete například prozkoumávat vraky lodí kvůli lékům a podobně.

Strategie – Citis skylines, defense grind, tropico5, solitairica, Jurasic World Evolution (5)

Cities Skylines je budovatelská strategie zaměřující se na budování svého vlastního města a jeho infrastruktury. Hlavní náplní hry je správné vyvážení obyvatelných, pracovních a obchodních zón. Budete se zde vyvíjet od malé vesničky po velkoměsto. V této hře je, co se týče výstavby vlastního města 21.století, asi největší možná volnost z her, které nyní existují.

Pokud vás ovšem unavuje nějaké stavění vlastního města, tak se můžete zaměřit na obranu vlastní základny ve hře Defense Grind, kde se budete snažit uchránit vaši základnu pomocí různých střelných věží. Jen by zde bylo nutné podotknout, že tato tower defense hra je už trošičku starší (2008), takže po grafické stránce v tuhle chvíli už nevypadá moc dobře, ale rozhodně ji doporučuji, jelikož je to asi nejlepší samostatná tower defense hra, která v téhle době je.

Jestli jste již otráveni stavěním měst v demokratických zemích, tak ve hře Tropico5 si můžete zkusit, jaké by to bylo, kdybyste stavěli vlastní město jakožto Diktátor. Jen bych si být vámi dal pozor, ať tam nemáte nějakou tu revoluci.

Máte-li chuť na hraní nějakých těch taktických kartiček, tak vám doporučuji Solitairica, kde se budete ve stylu rougelike her prosekávat skrze nepřátele nebo spíš správně házet kartičky. Uvidíte sami, jak se vám to bude líbit, ale za mě to je minimálně zajímavé.

Jurasic World Evolution je hra podobající se stavění vlastního Zoo, ovšem zde budou místo běžných zvířat vámi vypěstovaní dinosauři, a to jak býložraví, tak masožraví. Dávejte si pozor na ohrady, protože jestli vám uteče třeba takový T-rex, tak vám zákazníci asi nepoděkují.

Akční/RPG-metro 2033, torchlight 2, darkest dungeon (3)

Máte-li chuť na něco akčnějšího, tak vám mohu vřele doporučit Metro 2033, kde není na povrchu příliš bezpečno, jelikož kvůli jaderné válce z roku 2015 je údajně většina planety zničena a vy se vžíváte do kůže Artyom, který chce zachránit metro a je pověřen jít do města Polis. Tímto začíná jeho cesta, ovšem zda ho dokáže zachránit je jen na vás. Cestou vás ovšem budou čekat překážky, ať už v podobě jiných obyvatel metra, kteří přežívají na úkor druhých, tak v podobě nejrůznějších mutantů, jež stvořila radiace povrchu.

Pokud máte radši spíš Diablovky bude se vám líbit hra Torchlight 2, která mi přijde jako skvělé zkrácení čekání na Diablo 4 (tedy pokud na něj čekáte). Pokud nevíte, co znamená pojem Diablovka, tak se jedná o RPG hru, kde máte pohled shora a vylepšujete si své schopnosti a vybavení, které se liší podle toho, jestli jste mág, bojovní nebo jiné povolání. Tato hra vás možná nezaujme grafikou, ale příběhem by mohla.

Jestli ale chcete zažít opravdu pochmurný zážitek v katakombách, které již dávno ovládla temnota, tak si zahrajte hru Darkest Dungeon. Předem chci varovat, že tato hra není pro ty, kteří budou očekávat jednoduchou hru, jedná se zde totiž o tahovou RPG hru s částečnými prvky roguelike, kde si budete vytvářet skupiny dobrodruhů s různými povoláními a psychickými i fyzickými problémy a věřte mi, že každá smrt člena vás bude trápit, pokud už bude alespoň trošku schopnější.

Adventury- Inside, night in the woods, oddworld new ‚n‘ tasty (3)

Inside je dva a půl D skákací adventura s mírně hororovými prvky, kde se budete postupně probírat dál příběhem s velmi zvláštním zakončením, které samozřejmě nebudu zmiňovat. Najdete zde jak jednoduché skákací sekvence, tak i zajímavé logické hádanky. Nejvíce bych tuto hru přirovnal k Limbu, na kterém staví i základní mechaniky.

Pokud jste vysokoškoláci, tak vám doporučuji hru Night in the Woods, kde se hlavní hrdinka vrací do městečka Possum Springs poté, co nezvládla studium právě na vysoké škole. Její „staří“ středoškolští přátelé jsou již v zaměstnání a prožívají svůj život jinak než studiem. Hlavní hrdinka Mae se ovšem tak trošku zasekla a odmítá dospět, čímž akorát přidělává svým rodičům starosti navíc. Tato adventura ovšem skrývá víc než jen rodinné drama, ale zbytek příběhu si projděte sami a zažijte ho na vlastní kůži.

A nakonec se koukneme na hru Oddworld, kterou bych klidně nazval tak trochu survival, ale ne v tom pravém slova smyslu, jelikož hrajete za Abe-a, což je mimozemšťan spadající do rasy otroků jiných mimozemšťanů, kteří vyrábějí různé pokrmy, které se následně prodávají. Jednou se ovšem připletete během leštění podlah k tajné konverzaci mezi vašimi otrokáři, kteří si zrovna představují nový pokrm. Pokud vás zajímá, z čeho má být tak se to hned dozvíte, má totiž být z vaší rasy. To vás samozřejmě vyděsí, a tak začíná vaše cesta ke svobodě a nesnězení skrze celou stanici, která bude stížená ochrankami a různými jinými nástrahami.

Zdroj: Comicbook.com (odkaz)