Foto: Pixabay

Doby, kdy při cestě na dovolenou táta řídil a máma seděla na místě spolujezdce s dvacet let starým autoatlasem Evropy a divila se, co to tady vyrostlo za silnici, už jsou dávno pryč. Tuto dobu vystřídali navigace do auta, které také nebylyl příliš aktualizované a byly i poměrně drahé na pořízení.

Dneska všechny tyto problémy vyřešili aplikace v našich mobilních telefonech. Mimo obyčejné navigace z bodu „A“ do bodu „B“ nám aplikace přináší i zpravodajství o aktuální dopravní situaci, předpověď počasí či tipy na výlety v okolí. Vaše cestování je tak daleko pohodlnější, protože máte k dispozici všechny tyto informace v reálném čase. Šance, že strávíte několik hodin v dopravní zácpě a zkazíte si celou dovolenou jsou tak minimální.

U nás se používají zejména tři aplikace, a to Mapy.cz od českého Seznam.cz. Dále pak Google Mapy či Waze. Každá z těchto aplikací má svá specifika, přednosti i nedostatky. V následujícím článku si proto rozebereme všechny, aby si každý mohl vybrat tu, která mu nejvíce vyhovuje.

Mapy.cz

Jedna z nejznámnějších a nejpoužívanějších aplikací u nás je rozhodně Mapy.cz od Seznam.cz. Jako pozitivum této aplikace určitě hodnotím její propracované mapové podklady, kdy si můžete zobrazit i turistickou mapu se všemi turistickými značkami. Při cestě autem se tak můžete orientovat nejen podle instrukce: „za 200 metrů odbočte doprava“, ale také podle významných orientačních bodů, jako je kostel, věž, strom či kopec.

Další z řady výhod je určitě jejich univerzálnost. Mapy.cz totiž využijete při cestě automobilem stejně jako při pěší procházce, cestě na kole nebo cestě na běžkách. Z toho vyplývá, že v aplikaci Mapy.cz jsou i mapové podklady obsahující cyklostezky, turistické stezky či běžkařské dráhy.

Svoji cestu si pak můžete pohodlně naplánovat ve webové aplikaci, uložit a následně si ji jen zobrazit na svém mobilu. Předpokladem této funkce je přihlášení na webu i na mobilu pomocí svého e-mailu ze Seznam.cz. Na této trase si pak můžete zobrazit počasí v den cesty v jednotlivých průjezdních bodech.

Co považuji za velice užitečnou funkci je i zobrazení výškového profilu cesty, takže vidíte, zda vás čeká prudké stoupání či klesání. Díky turistickým značkám pak snadno naleznete i restaurace, hotely či pamětihodnosti ve vašem okolí. S tím souvisí i další funkce nazvaná „Tipy na výlety“, která vám nabídne nejzajímavější turistické cíle ve zvolené vzdálenosti.

U těchto turistických cílů si můžete zobrazit mimo jiné odkaz na web, otevírací dobu, stručné informace, otevírací dobu nebo fotografie z daného místa od jiných uživatelů. Jako poslední z hlavních výhod určitě vidím možnost využívat Mapy.cz i v režimu offline, tedy bez internetového připojení.

Mapové podklady z cílové oblasti si můžete jednoduše stáhnout do svého mobilu. K dispozici máte nejen mapové podklady České republiky, ale celého světa. Za sebe mohu říci, že tato aplikace má mnoho výhod, ale tou zásadní je pro mě možnost zobrazit turistické mapy, protože to jiné aplikace nenabízí. Vychází to už z historie, protože turistika byla u nás vždy rozvinutá. V zahraničí mnohdy žádné turistické trasy ani nemají.

Hledal jsem i nějakou nevýhodu této aplikace a našel jsem jen jednu – přehled o aktuální dopravní situaci. Z osobní zkušenosti vím, že vám aplikace Mapy.cz může hlásit kolonu v místech, kde vlastně vůbec žádná není. Působí to dojmem, že využívá nějaké obvyklé situace v daném místě a v danou dobu. Když jsou například v pondělí ráno na této silnici kolony, ukazuje to kolonu. Nejde tak o zobrazování reálného stavu. To je vlastně i důvod, proč někteří uživatelé využívají jiné aplikace.

Google Mapy

Další velice hojně využívanou aplikací jsou Google Mapy od společnosti Google. Z mého pohledu je jedinou a hlavní výhodou této aplikace poměrně reálné zobrazení dopravní situace. Faktem zůstává, že zde postrádám turistické mapy i turistické značky. Bohužel při jízdě po městě, kde máte každé 4 metry odbučku, mi nestačí informace: „za 170 metrů odbočte vpravo“. Znamená to druhou odbočku doprava, třetí odbočku doprava nebo až pátou odbočku doprava.

Místo reálného zobrazení budov je zde jen obrysem naznačen blok budov či zastavěná oblast, což je největší nedostatek. Aplikaci můžete využít i pro pěší výlet po městě či po silnici, protože zde nejsou zaneseny naše turistické cesty. Jako výhodu považuji možnost stažení určitých oblastí a využití této aplikace v režimu offline.

V praxi to dělám tak, že na běžnou cestu po krajině a vesnicích využívám aplikaci Mapy.cz a Google Mapy či Waze zapínám jen pro hladký průjezd větším městem, kdy se chci vyhnout dopravním zácpám, omezením a kolonám. Hned za městem zase přepínám na Mapy.cz. V praxi je ale logické, že Mapy.cz nemají přehled o aktuální dopravní situaci, protože tyto informace má v podstatě Google. Ten je ale již z principu věci neposkytne, protože by byl sám proti sobě a pomáhal by konkurenci.

Waze

Poslední z řady testovaných aplikací pro navigaci je Waze. Tato aplikace také pochází z dílny Googlu a je populární mezi řidiči, kteří chtějí využívat navigaci pouze pro automobil. Díky velkému množství uživatelů má Waze dobrý přehled, kdo skutečně stojí v koloně a která trasa je průjezdná.

To bych viděl jako hlavní výhodu této aplikace – schopnost poměrně věrohodně zobrazit aktuální dopravní situaci s možností navržení nejlepší alternativy. Každý uživatel má navíc možnost jedním kliknutím nahlásit do aplikace, zda je na konkrétním místě nějaké omezení, policejní hlídka nebo dopravní nehoda.

Tato informace se sdílí s ostatními uživateli, kteří se díky tomu mohou danému místu vyhnout. Za mě jde o trochu lepší koncept než v případě Google Map. Celé uživatelské prostředí na mne působí přívětivěji a ovládání je jednoduché a intuitivní. I tato navigace umožňuje stáhnout mapové podklady pro navigaci v režimu offline. Bohužel si zde nemůžete vybrat stažení konkrétní oblasti, protože se vám stáhne pouze uložená trasa a blízké okolí.

Která navigace je nejlepší?

Jak již bylo řečeno v úvodu, tak všechny tři testované aplikace mají své silné stránky a celou řadu výhod. V praxi tak záleží především na tom, zda chcete navigaci využívat jen pro cesty autem nebo zda ji chcete využívat i pro celou řadu další příležitostí. Podle mého subjektivního názoru jsou nejvýhodnější volbou Mapy.cz, které vám poskytnou nejenom dobrou navigaci, ale přímo v místě rekreace nabídnou mnoho tipů na zážitky a zajímavosti v okolí.

Ovšem je potřeba zvážit při průjezdu městem využití aplikace s lepším zobrazením aktuální dopravní situace. Po Evropě vám dostačují Mapy.cz, ale v případě cesty mimo Evropu bych raději zvolil Google Mapy, které mají o něco širší pokrytí. Musíme také pochválit vývojáře všech tří aplikací, protože zásobí uživatele pravidelnými aktualizacemi, kde se neustále objevují nové silnice a uživatelká hodnocení.

U všech navigací také můžete využít tzv. hlasovou navigaci, což vám umožňuje plně se soustředit na jízdu a využít jen hlasových pokynů bez nutnosti sledovat obrazovku. Cestování s těmito aplikacemi je tak zcela odlišné od dob, kdy jste měli pouze dvacet let starou mapu v ruce. Nabízejí mnoho pohodlí a spoustu velice užitečných informací, které vám pomohou efektivně si naplánovat dovolenou i jednotlivé výlety.

Jednoznačným výhercem z mého subjektivního pohledu je aplikace Mapy.cz zejména pro svou univerzálnost a skvěle zpracované mapové podklady. Tato aplikace se dá využít nejen k navigaci, ale je v ní integrovaný i průvodce první pomocí či možnost jediným tlačítkem zavolat na linku „112“ s možností odeslání údajů o vaší poloze, čímž usnadníte proces komunikace s operátorem.

Zdroj: Mapy.cz, maps.google.com, Waze.com