Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Řeč je o mikrofonu. Ten je obsažený přímo v notebooku, v mobilních telefonech a tabletech a v některých sluchátkách. Jedná se však o velice malé a extrémně slabě mikrofony. Zde si musíte uvědomit primární účel, proč byl ten konkrétní mikrofon vytvořen. U mobilu není důležitá kvalita zvuku, ale pouze přenést hlas při hovorech.

To stejné platí u sluchátek či notebooku, kdy se mikrofon používá především při video hovorech či video konferencích. Pro nahrávání obsahu či podcastu potřebujete ale daleko kvalitnější zařízení. Posluchači a odběratelé jsou totiž extrémně citlivý na kvalitu vašeho obsahu a například trvalé chrastění na pozadí vám může skutečně ubírat odběratele.

Jestli-že to se svojí tvorbou myslíte vážně a chcete svůj obsah posunout o level výš na profesionální úroveň, tak se neobejdete bez profesionálního mikrofonu. K nám do redakce se dostal na testování profesionální mikrofon Trust GXT 255 + Onyx na praktickém ramenu a my jsme se rozhodli ho podrobit našemu testování.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

DESIGN

Hlavní dominantou tohoto mikrofonu je rameno. Pokaždé, když je někde rameno, tak se toho trochu bojím, protože se mi mnohokrát stalo, že nebylo pevné a nedrželo. Při sebemenším pohybu se pak kývalo a způsobovalo ruchy. V tomto případě byly ale mé obavy zbytečné, protože rameno od Trustu je velice robusní a bytelné.

Rameno se skládá ze tří kloubů, které jsou napružené. Velkou výhodou je, že v každém kloubu je pak samostatný šroub, kterým daný spoj utáhnete. Není tak žádný problém si z ramena udělat naprosto rovný držák na mikrofon a nahrávat rozhovor s někým na druhém konci stolu.

Zároveň ho můžete velice prakticky připevnit k pracovnímu stolu třeba za monitory a nechat mikrofon jen lehce vyčnívat před monitorem. Zkrátka za nás získává rameno od Trustu plusové body a velice mile nás překvapilo. Váha samotného ramena je pak pouze 1,4 kg, což mne osobně překvapilo, protože vzhledem k robustnosti ramena bych čekal alespoň dvakrát tolik.

Svým vzhledem pak jak rameno, tak mikrofon zabadají do typického hráčského designu či designu populárního u streamerů. Celý povrch je pak vyvedený v černé nerušivé matné barvě. Není zde tak žádný problém s usazováním nečistot či otisků prstů. Na mikrofonu je pak efetkivní RBG prstenec, který dodává mikrofonu nadčasový prvek.

Samotný mikrofon pak nemá mřížku, ale je spíše pěnový. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že pěnové mikrofonu jsou lepší z jednoho důvodu – lépe si poradí s tlumením okolních ruchů. Mikrofon je pak kardioidní, což v praxi zjednodušeně znamená, že zaznamenává zvuk před sebou. To je pak v případě mikrofonu na streamování ideální.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Nikdo totiž asi nechce, aby v jeho audio stopě byl slyšet hlučící počítač. Mikrofon se pak připojuje k počítači přes standardní USB-A pomocí 1,8 m dlouhého kabelu. Jako součást balení je pak i tlumič na mikrofon, abyste měli hezčí a čistší zvuk a zároveň i pop filtr.

KONEKTIVITA

Mikrofon Trust GXT 255 + Onyx je pak plně kompatibilní s klasickými operačními systémy, jako je Windows, MacOS či Chrome OS. Hráče určitě potěší, že je podporováni konzolemi PlayStation 4 a PlayStation 5. U tohoto mikrofonu není žádná složitá instalace, protože je založený na jednoduchém principu Plug&Play. Jako velký bonus musíme zmínit i přítomnost konektoru Jack 3,5 mm.

ZVUK

Kvalita zvuku se dá posuzovat hned z několika hledisek. V dané kategorii jsou nároky skutečně vysoké, ale zároveň se nejedná o vyloženě studiové nahrávací zařízení. Z tohoto úhlu pohledu jde o zvuk nadpůrměrné kvality. I při podrobné zpětné analýze jsme neshledali žádné výrazné ruchy, šum či praskání.

Mluvené slovo je zde krásně slyšet a je jasné. Díky ramenu si můžete dát mikrofon libovolně blízko k ústům, což samozřejmě ovlivňuje jednak hlasitost a intenzitu, ale také například mírnou ozvěnu. My doporučujeme mít mikrofon alespoň 15 cm od hlavy, protože pokud ho dáte blíže, je hlasitost skutečně extrémní.

Pokud ale natáčíte například rozhovory pro podcast, musíte neustále myslet na to, že tento mikrofon má kardioidní charakter. V praxi tak zabírá zvuk hlavně přímo proti sobě. Pokud budou u mikrofonu sedět čtyři lidé, tak ty na krajích nebudou skoro slyšet. V souvislosti s kvalitou zvuku musíme samozřejmě zmínit i pop filtr a tlumič.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Vyzkoušeli jsme během testování jak tlumič, tak pop filtr a při mluveném slovu je nejlepší nechat oba nasazené. Tlumič nám částečně vyfiltroval i šum, který vzniká při dýchání mezi slovy. K mikrofonu potom nedostanete žádnou doprovodnou aplikaci na nahrávání zvuku.

Za mne osobně to vůbec nevadí, protože tento mikrofon je určen pro hráče či na streamování. V obou případech nepotřebujete mít zařízení pro nahrávání nebo si můžete jakýkoliv oblíbený software dodatečně a zdarma na internetu stáhnout. Některé mikrofony vyžadují celou řadu nastavení v ekvalizátoru, ale tento je lepší v tom, že ho zkrátka bez starostí připojíte a můžete nahrávat.

ZÁVĚR

Mikrofon Trust GXT 255+ Onyx je jednoznačně dobrou volbou pro hráče, streamery, influencery či jakéhokoliv tvůrce obsahu. Nevyžaduje žádnou speciální údržbu, programy ani nastavení, protože běží na systému Plug&Play. Ve výsledku ale dokáže poskytnout velice kvalitní zvuk bez zbytečných ruchů, praskání a šumu.

Velice povedený a efektivní prvek je za nás i RGB osvětlení. Největší uznání pak patří ramenu, které je bytelné a robustní, ale zároveň lehké. Na počátku jsme byli skeptičtí k ramenům obecně, aby se zbytečně nekývaly. Toto však pevně drží a každý kloub můžete jednoduše a lehce dotáhnout v požadované poloze. Při vstávání od stolu se tak nestane, že byste nechtěně shodili mikrofon.

Posledním bodem závěru je pak hráčský design, který má v sobě prvky elegance. Mikrofon rozhodně vypadá již na první pohled kvalitně a profesionálně. O kvalitním vzhledu můžeme hovořit i v případě použitých materiálů. Jako třešničku na dortu můžeme ještě zmínit, že maximální délka nataženého ramena je necelý metr, což je více než dobré.

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot, informace poskytnuté společností Trust