Foto: Freepik

Společnost OceanGate nabízela dobrodružný zážitek – možnost potopení se v rámci OceanGate Expeditions s ponorkou Titan k Titaniku. V neděli se ale objevila zpráva, že se tato ponorka ztratila i s pěti lidmi na palubě a doposud o tom nejsou žádné nové zprávy. To, co ale šokovalo celý svět jsou informace uniklé na veřejnost po zmizení ponorky.

Ukázalo se, že ponorka měla nestandardní design a nesplňovala ani potřebné normy. Co je ale nejvíce šokující je její ovládání, které se provádí pomocí herního ovladače Logitech F710 uvedeného na trh v roce 2010 a který se dá sehnat za pár stovek korun.

Jde o legendární ovladač, na který mnoho hráčů nostalgicky vzpomíná, ale i tito fanoušci si pro svůj počítač vybrali nový a modernější. Je jasné, že základní funkcionalitu ovládá. Tím je myšleno pohyb dopředu, pohyb dozadu a pohyb do stran. Podle vývojářů asi víc není pro ponorku potřeba.

Na sociálních sítích se začaly masivně šířit úryvky z pořadu „Sunday Morning“ uvedeného v listopadu 2022 Davidem Pogueem. Ten se coby reportér nechal zavřít do oné ponorky a generální ředitel společnosti OceanGate, Stockton Rush, mu ukazuje celý interiér, a to včetně ovladače Logitech F710 Wireless.

Podle Rushe není více potřeba, protože ponorka funguje spíše jako výtah, který jede pomalu dolů a pomalu nahorů. Dostupné záběry nevzbuzují přílišnou důvěru v konstrukci ponorky, ale i přesto je příčina zmizení, resp. ztráty kontaktu s posádkou, doposud neznámá. Nicméně takové využití svého ovladače by možná nenapadlo ani jeho tvůrce.

Zdroj: ArsTechnica.com (odkaz)