Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Vzhled

Zatímco jsou většinou mobilní telefony v bílých a světlých krabičkách, tak poko sází na elegantní černou krabičku s žlutým nápisem. Uvnitř se mimo samotného Poco F5 Pro skrývá i 67W adaptér s kabelem USB-C / USB-A a samozřejmě i ochranné silikonové průhledné pouzdro. Za to musíme udělat Pocu plusové body, protože nebývá úplně obvyklé ani u vlajkových lodí.

Po vzhledové stránce se Poco drží krásných a ladných linií, což já preferuji více než nějaké výstřední křivky. Již podle vzhledu bychom zařadili Poco F5 Pro do kategorie elegantních business telefonů. Je stylový a na nic si prostě nehraje. Námi testovaná varianta je označená jako bílá, i když nám přijde spíše jako lehce světle šedá.

Na přední straně je klasický displej s průstřelem selfie kamery nahoře uprostřed. Na zadní straně je pak vyvedený modul pro fotoaparáty, který je ohraničený ze dvou stran šedým proužkem. Tlačítka pro ovládání hlasitosti a power button jsou pak na pravé straně. Já osobně preferuji, když jsou dále od sebe, ale je to jen otázka zvyku.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

No a ve spodu se pak nachází zásuvka na SIM kartu a USB-C konektor. Telefon se drží velice pohodlně a veškeré části jsou pevně spojeny. Nikde nic nevrže ani se neprohýbá. Navíc v této bílé barvě nezanechává ani žádné otisky na druhé straně, což může pravděpodobně u černé varianty být trochu problém. Telefon musíme pochválit za přítomnost infraportu nebo za úroveň haptické odezvy, která je spíše nadprůměrná.

Displej

Vzhledově se nám prozatím telefon líbil, ale z displeje jsme nadšení. Jde totiž rozhodně o kvalitní displej hodný vlajkových telefonů. Poco F5 Pro totiž dostal 6,67″ OLED panel s 12bitovým obrazem a rozlišením 3 200 × 1 440 pixelů. Vzhledem k tomu, že se za nás jedná spíše o herní smartphone, nechybí aní 120 Hz obnovovací frekvence.

Navíc v souvislosti s displejem musíme uvést i 1 920 Hz PWN stmívání, které by mělo hránit vaše oči. Dalšími funkcemi jsou schopnost zobrazovat HDR10+ a Dolby Vision obsah. Co se týče jasu má Poco 1 400 nitů, což je opět nadprůměrná hodnota. Během celé doby testování jsme ani jednou nezaznamenali, že by byl displej špatně čitelný, a to ani na ostrém světle.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Je zde také několik možností pro uživatele, jako například nastavení Always-On, který bude držet displej nepřetržitě zapnutý. Pokud si to nastavíte, můžete displej probudit či uspat jednoduchým dvojím poklepáním. Posledním aspektem je čtečka otisků prstů, která má odezvu prakticky v reálném čase a nemůžeme ji naprosto nic vytýkat. Pro větší ochranu displeje je opatřen Corning Gorilla Glass 5.

Zvuk

Poco F5 Pro disponuje dvojicí reproduktorů a oba reproduktory mají podporu Dolby Atmos. To je vždy dobrá zpráva, protože Dolby Atmos dokáže vykouzlit skutečně krásný a realisticky rozložený zvuk. Reproduktory hrají nahlas a při sledování filmů či hraní her máte skutečně prostorový dojem. Navíc hrajou krásně hlasitě bez jakýchkoliv šumů či praskání. Trochu překvapen jsem byl z krásně vyvedeného podání basů. Osobně se ale musím přiznat, že nejkvalitnější zvuk je zkrátka „přes drát“, a proto mi zde chybí konektor 3,5 mm Jack. U extrémně tenkých mobilních telefonů jeho absenci chápů, ale zde mi přijde šířka telefonu dostačující pro tento konektor.

Výkon

O výkon se zde stará Snapdragon 8+ Gen1, což je jeden z nejlepších čipsetů, které nabízí Qualcomm. Výhodu tohoto čipsetu vidím nejen v jeho výkonu, ale i v hospodaření s energií. Mnohdy máte totiž výkonný telefon s tím, že jeho čipset spotřebovává mnoho energie a s energií také neekonomicky hospodaří.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

V praxi se to u Poco projevuje větší výdrží a menší mírou přehřívání. Jako doplněk je zde 12 GB LPDDR5 RAM a 256 GB úložiště. Tyto parametry jsou natolik dobré, že nenajdete hru, kterou by telefon nezvládnul. Navíc díky nadprůměrnému výkonu, bude tento telefon dle mého názoru dostatečně rychlý i za několik let. Co bych ale v tomto případě ocenil je slot na paměťovou kartu. Hry totiž postupem času nabývají a pokud k tomu přidáme i dlouhá 4K videa, může vám za rok paměť dojít. Asi by nebyl pro vývojáře problém doplnit šuplík pro SIM kartu o další přihrádku pro paměťovou kartu.

Výdrž

Většina mobilních telefonů dnes má kapacitu okolo 4 500 mAh, ale Poco F5 Pro dosahuje kapacitu 5 160 mAh, což s sebou přináší i daň v podobě vyšší hmotnosti 204 gramů. Během našeho testování jsme měli vše nastavené na průměrné hodnoty a zkusili jsme s ním projít celý náročný pracovní den. Večer pak telefon měl ještě 37 % baterie. Pokud budete mít aktivovaný úsporný režim, vypnete bluetooth a GPS, mohli byste se eventuálně dostat až na dva dny výdrže. Plusové body určitě zaslouží za nabíjení, kde se z 0 % na 100 % můžete dostat i za pouhou hodinu.

Fotoaparát

Z mého pohledu je u Poco fotoaparát krásný průměr. Všechny fotografie jsou ale kvalitní a krásné. Jak již bývá zvykem, tak nejlepší je primární snímač. Snímky jsou ostré, plné detailů a navíc nejsou příliš saturované či přebarvené. Barvy zkrátka vypadají realisticky. Při extrémním přiblížení ale zjistíte, že se postupně míra detailů vytrácí. Pouhým okem to ale rozhodně nezaznamenáte. Videa lze pak pomocí primárního snímače natáčet i v kvalitě 4K.

Mimo primární snímač zde máme i klasický širokoúhlý, u kterého nikdo ani žádnou zvláštní kvalitu neočekává a snímač pro makro. Musíme se také zmínit o selfie kamerce, která je čím dál více důležitá i kvůli nahrávání obsahu na sociální sítě. Selflie kamerka je rozhodně nadprůměrná, protože umožňuje nahrávat videa v rozlišení 1080p při 60 FPS.

Závěr

Mobilní telefon Poco F5 Pro nadchne zejména uživatele toužící po velkém výkonu a také hráče, kteří ocení kvalitní displej, rychlé nabíjení a dobrý zvuk. Za nás je to velice kvalitní mobilní telefon, kde nám akorát chybí 3,5 mm jack pro audio a slot pro paměťové karty. Fotovýbava je zde na průměrné úrovni. Jde prostě o sympatický mobilní telefon, který zaujme svým šarmem, ale který nemá zapotřebí si na nic hrát zbytečnými designovými prvky. Za nás ho tedy můžeme jednoznačně doporučit.

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot, informace poskytnuté společností Poco