Foto: Freepik

Herní gigant Epic Games se ocitá ve zvlněných vodách, a to kvůli několika klíčovým rozhodnutím o přeorganizaci společnosti. Tento týden oznámil propuštění 16 % svých zaměstnanců, což zasáhne zhruba 870 lidí. Současně se firma chystá prodat Bandcamp, online platformu pro distribuci hudby, kterou získala loni, a většinu SuperAwesome, firmy specializující se na vývoj technologií pro bezpečné prohlížení internetu pro děti, kterou převzala v roce 2020. Tuto informaci jako první přinesl Bloomberg.

Tim Sweeney, CEO Epic Games, ve své vnitřní zprávě zaměstnancům uvedl: „Už delší dobu utrácíme více peněz, než co vyděláváme, investujeme do dalšího vývoje Epicu a růstu hry Fortnite jako metaverse-inspirovaného ekosystému pro tvůrce. Dlouhou dobu jsem byl optimistický ohledně toho, že tento přechod zvládneme bez propouštění, ale teď vidím, že to bylo nerealistické.“

Sweeney také zmínil, že firma uskutečnila různé kroky k omezení nákladů, včetně omezování nových náborů a snižování provozních výdajů na marketing a akce. Přesto se ukázalo, že firma je daleko od finanční udržitelnosti, a tak Epic Games došlo k závěru, že propouštění je logickým krokem pro stabilizaci svých financí.

Pokud jde o Bandcamp a SuperAwesome, Bandcamp se připojí k firmě Songtradr, která se specializuje na trh s hudbou, zatímco reklamní divize SuperAwesome se stane samostatnou firmou pod značkou SuperAwesome, vedenou stávající CEO Kate O’Loughlin.

Foto: Freepik

Epic Games tvrdí, že se soustředí na dodávání svých nejúspěšnějších projektů, včetně další sezóny Fortnite a Fortnite Kapitola 5, Del Mar, Sparks a Juno. Plánované termíny vydání těchto projektů zůstávají nezměněny.

Tato zpráva přichází v době, kdy Epic oznámil zvýšení ceny virtuální měny Fortnite V-Bucks ve Spojených státech a několika dalších zemích od 27. října. Ve svém blogovém příspěvku firma vysvětlila, že zvýšení ceny o přibližně 12 % až 15 % za balíček souvisí s ekonomickými faktory, jako je inflace a fluktuace měn.

Propuštění zaměstnanců přichází také v době, kdy Epic podal petici u Nejvyššího soudu, žádající o přezkoumání rozhodnutí z roku 2021 ohledně politiky App Store od Apple. Pokud Nejvyšší soud rozhodne, že se případem zabývá, znovu by se otevřela právní bitva mezi Epic a Apple, která začala v srpnu 2020. 

V dnešním zpravodajském příspěvku Epic upozorňuje, že i přes snahu snižovat právní náklady, stále pokračují v boji proti monopolům a daním na distribuci od Apple a Google, aby metaverse mohl kvést a přinést příležitosti pro Epic a všechny ostatní vývojáře. Pátrali jsme i po informaci, zda by Epic Games chtěli přestat s nabízením herních titulů zdarma a prozatím se žádná taková zpráva neobjevila. Nicméně v takto složité situaci není nic vyloučeno.

Zdroj: TechCrunch.com (odkaz)