Foto: Gamebot. autor: Vendula Erlebachová

Není to tak dávno, co jsme testovali přenosný bezdrátový reproduktor Buxton BBS 7700. Na tomto modelu jsme obdivovali zejména kvalitu jeho zvuku, výdrž a voděodolnost. O to více se těšíme na dnešní recenzi reproduktoru Buxton 9900 Blackfield, který je větší, má nabízet ještě hlasitější a kvalitnější podání zvuku a mimo to i další zajímavé funkcionality. Uvidíme, jak se mu povede v našem testování.

DESIGN

Hned na počátku rozhodně zaujme svou velikostí, která nám trochu připoměla zlatou éru devadesátých let, kdy mládež chodila s kazeťákem na ramenou a hlasitou hudbou. I tento reprouktor totiž můžete připnout pomocí dvou kovových oček na horní straně reproduktoru a pásky přes rameno, která je součástí balení.

Není tak žádný problém vzít si ho s sebou kamkoliv budete chtít. Umím si představit, že si ho můžete vzít s sebou na výlet, na dovolenou, na piknik či na grilovací párty na zahradě. Zkoušeli jsme ho třeba i v autě a ten zvuk naprosto vyplní celý prostor auta a je to rozhodně lepší a kvalitnější než autoreproduktory.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Mezi těmito očky je pak hlavní ovládací panel, kde je jako první zprava tlačítko na vypnutí a zapnutí, dále pak čtyři LED diody jako indikátory stavu baterie, ovládání hlasitosti, funkce play/pause, tlačítko pro párování přes bluetooth a jako poslední je tu TWS tlačítko. To slouží k tomu, že tento reproduktor můžete spárovat s jiným reproduktorem a tyto dva reproduktory se pak budou tvářit pro váš mobilní telefon jako jedno zařízení.

TWS tlačítko však neslouží jen pro párování vícero reproduktorů, ale také pro volbu jednoho ze tří přednastavených ekvalizačních režimů. Z bočních stran je samotný reproduktor, který má uprostřed kovové kolečko s logem BXTN obehnané barevným LED podsvětlením. Na spodku reproduktoru jsou pak gumové nožičky, které mají částečně zabránit případnému nechtěnému otočení či zkutálení ze stolu. Kryt reproduktoru je pak vyveden z prémiové tkaniny, což je vidět již na první pohled.

Součástí balení je i kabel USB-A – USB-C pro nabíjení reproduktoru a také klasický analogový kabel s 3,5 mm jack. Ten jsme využili třeba v případě, že jsem chtěl ozvučit projektor kvalitním reproduktorem. Projektor nenabízí možnost připojení přes bluetooth, ale pouze přes klasický konektor typu Jack 3,5 mm. Poslední údaj týkající se vzhledu je pak váha, která je něco málo přes dvě kila.

FUNKCE

Možná byste čekali, že zde nalezneme jen základní funkci, a to přehrávání audia. To je omyl. Jako hlavní funkcionalitu, která se zkrátka hodí je certifikace IPX7, což v praxi znamená, že by měl vydržet ponořený do metrové hloubky po dobu 30 minut. To asi zkoušet nebudete, ale jde o to, že vás může na párty či na procházce zastihnout déšť. Vzhledem k velikosti reproduktoru ho nedáte jen tak do batohu. Zde se ale nemusíte bát, že se s reproduktorem něco stane.

Další funkcí, která není u reproduktorů obvyklá, je funkce powerbanky. To nás upřímně překvapilo, ale vzhledem k velké kapacitě akumulátoru se to jeví jako logické a velice zajímavé. V těle reproduktoru nalznete také vestavěný reproduktor, díky kterému můžete používat reproduktor jako hands-free. Při volání je zvuk naprosto čistý na obou stranách a je to dobrá varianta pro velké rodinné či konferenční hovory.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

ZVUK

I když jsme byli s jeho předchůdcem maximálně spokojeni, musíme uznat, že tento reproduktor má přeci jen o něco kvalitnější zvuk. Navíc nabízí i o něco hlasitější podání, takže s trochou nadsázky dokáže ozvučit i velký mejdan v tělocvičně. Na maximální hlasitost se pak kvalita zvuku nijak nehorší a zůstává kvalitní jak ve vysokých polohách, tak v basových.

Vyzkoušeli jsme na něm několik žánrů od country, přes pop až po tvrdý rock a musíme objektivně konstatovat, že si připadáte jako na stadionu či na živém koncertě. Pro zajímavost jsme zkusili i varhanní koncert a tento žánr nás zase přenesl do krásné katedrály. Díky technologie Power Bass jsme si vychutnali i hluboké bassové pedály, které u běžných reproduktorů prakticky zaniknou.

VÝDRŽ

Mnoho běžných reproduktorů má udávanou výdrž okolo třech hodin. Tento vydrží podle výrobce až 8 hodin. Nicméně je to subjektivní údaj. My jsme přehrávali hudbu na poloviční hlasitost a vydržel krásných devět hodin. Jinými slovy vydrží hrát prakticky celou párty nebo celý den. Nabíjení pak trvá z 0 % na 100 % okolo 6 hodin. To pro nás také není problém, protože ho necháte celý den hrát a přes noc ho dáte nabíjet.

VÝKON

Bavili jsme se o kvalitním podání zvuku, ale nikoliv o výkonu. Proto se podíváme i na tuto kapitolu. Buxton BBS 9900 Blackfield má totiž čtyři zabudované reproduktory s maximálním udávaným výkonem 80 W. Jen pro porovnání uvedeme konkurenční reproduktor Havit SK835BT 2.0, který má výkon pouze 10 W.

ZÁVĚR

Reproduktor Buxton BBS 9900 Blackfield je určitě prémiový reproduktor, za který se vyplatí připlatit si stovku navíc. Rozhodně bych ho ale nikomu nepůjčoval, protože hrozí, že vám ho už nevrátí. Umožňuje přehrávat hudbu z USB, přes audio kabel i přes Bluetooth, má dobrou výdrž, vynikající výkon, je odolný proti vodě a rozhodně nadprůměrné podání zvuku. Za nás k tomu není co víc dodat. Jediné, co by někomu mohlo vadit, je ta váha, ale spolu s možností dát si reproduktor přes rameno toto problém zcela zaniká. Tak či onak ho můžeme z čistým svědomím jen doporučit, protože určitě neprohloupíte. Buxton BBS 9900 Blackfield nahradí z přehledm i velké hi-fi soustavy.