Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Hned na počátku je potřeba zdůraznit, že tato klávesnice patří do ekonomické kategorie a jednou z jejích předností je i nízká cena. Proto budeme při hodnocení posuzovat tuto klávesnici s ohledem na konkurenci v dané kategorii.

ROZBALENÍ

Klávesnice přijde v krabici, která je lesklá, podobně jako u ostatních produktů společnosti Trust. Na vrchní straně je obrázek klávesnice a souhrnný seznam základních technických charakteristik. Na zadní straně pak jsou jednotlivé charakteristiky rozepsány poměrně podrobně. Mimo to jsou zde i informace o sytému podsvícení kláves. Po otevření se objeví klávesnice zabalená do praktického obalu. Mimo klávesnici zde nalezneme i uživatelskou příručku. Bohužel zde Trust nepřibalil podložku pod zápěstí, kterou bychom určitě uvítali.

VZHLED

Trust GXT 865 Asta je mechanická klávesnice klasického vzheldu a QWERTY rozložením. Je vyvedená v decentní černé barvě s matnou úpravou. Jediné příslušenství, které s klávesnicí přijde je praktický stahovák kláves, který je umístěn zespodu klávesnice. Oceňujeme, že klávesnice disponuje výklopnými nožičkami, které jsou poměrně velké a ne jen symbolické, jako u jiných klávesnic.

Další vychytávkou na spodní straně je i praktická drážka pro umístění kabelu. Můžete ho tak umístit do třech libovolných pozic podle toho, kde ji potřebujete připojit. Další plusové body musíme udělit i za pevný USB kabel. Ten je pletený z textílie a působí skutečně bytelně. Nemusíte se tak pravděpodobně obávat, že ho přetrhnete. Jeho délka je pak 1,8 metrů, takže je i dostatečně dlouhý pro většinu uživatelů.

TESTOVÁNÍ V PRAXI

Při praktickém testování jsme si jako prvního všimli relativně dost vystouplých kláves. Nicméně klávesy jdou stisknout velice lehce a jsou měkké. Zároveň jsou ale citlivé. Klávesnici jsme testovali i na některých hrách a upřímně řečeno je odezva prakticky v reálném čase. To je pravděpodobně díky technologii N-key rollover anti ghosting. Tato technologie totiž mimo jiné umožňuje dobře zaznamenat každou stisknutou klávesu, i když jich je několik najednou.

Podsvícení je velice příjemné, ale pokud píšete všemi deseti, prakticky to nevnímáte. Pokud si chcete ale podsvícení vychutntat, můžete si zvolit některý z přednastavených barevných režimů stisknutím klávesy ScrLK. I když tato klávesnice neobsahuje přímo multimediální klávesy, má 11 zkratek, které můžete k ovládání multimédií použít. Jde například o další/předchozí skladbu, ovládání hlasitosti, otevření hudebního přehrávače nebo kalkulačky. K těmto funkcím máte přístup pomocí klávesy FN a kláves F1 až F11.

ZÁVĚR

Psaní na Trust GXT 865 Asta je celkem příjemný zážitek. Psaní není nijak náročné či namáhavé. Věřte, že u nás v redakci píšeme obrovské množství textu, takže jsme klávesnici otestovali skutečně důkladně. Musíme ještě poznamenat, že klávesnice je spíše tišší než hlučnější. To může být pro někoho také důležité. Klávesnici tedy rozhodně můžeme doporučit, protože ve své kategorii silně vyniká. Nicméně bychom uvítali, kdyby klidně byla o trošku dražší a měla opěrku pro zápěstí. Je to ale jen otázka preferencí. Je to klávesnice, která se zkrátka hodí prakticky ke každému hernímu setu. Pokud si vypnete podsvícení, můžete ji bez problémů použít i jako business klávesnici.

Děkujeme za zapůjčení klávesnice Trust GXT 865 Asta společnosti Trust

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot, informace poskytnuté společností Trust