Foto: Freepik

Základní principy minecraftu

Hlavním prvkem, který dělá Minecraft tak výjimečným, je jeho otevřený a neomezený herní svět. Hráči začínají s prázdným blokovým světem, který je doslova jejich hliněnou plátno. Můžou tvořit a bourat bloky, které tvoří tuto zeměkouli, a tím vytvářet vlastní stavby a krajiny. Minecraft nabízí širokou škálu materiálů, které lze použít k vytváření, od dřeva a kamenů až po redstone a diamanty.

Hráči si mohou vybrat z různých herních módů, včetně režimu Creative, kde nemají omezené zdroje a mohou tvořit bez omezení, a režimu Survival, kde musí shromažďovat zdroje a bojovat s nepřáteli, aby přežili. Kromě toho existují také speciální herní módy, které hráči mohou instalovat a upravit podle svých představ.

Minecraft a kreativita

Minecraft se stal hrou, která podporuje kreativitu a fantazii. Hráči mohou vytvářet vše, co si umí představit, od jednoduchých domků až po složité základny s automatickými farmami a pastmi pro nepřátele. Hra jim dává možnost uplatnit svou tvořivost a rozvíjet dovednosti architekta a inženýra. Díky rozmanitosti dostupných bloků a předmětů mohou hráči vytvářet jedinečné a působivé stavby.

Kromě staveb mohou hráči také vytvářet vlastní příběhy a dobrodružství v Minecraftu. Toho lze dosáhnout tím, že vytvoří vlastní mapy, využijí herních modifikací (modů) a vytvoří vlastní herní scénáře. Hráči si tak mohou užívat Minecraft jako tvůrci obsahu a sdílet své tvorby s ostatními hráči.

Komunita a multikulturní zážitek

Minecraft má obrovskou a rozmanitou hráčskou komunitu. Lidé z různých koutů světa se spojují ve hře, aby společně stavěli a prozkoumávali nové světy. Tato multikulturní zkušenost je jedním z důvodů, proč je Minecraft tak oblíbený. Hráči se mohou učit o různých kulturách, spolupracovat s hráči z jiných zemí a sdílet své kreativní nápady.

Minecraft také podporuje vytváření vlastních serverů, což umožňuje hráčům vytvářet vlastní online komunity a světy, kde mohou hrát s přáteli a dalšími hráči. Tato sociální složka hry přispívá k vytváření silných a trvalých vztahů mezi hráči.

Minecraft a vzdělání

Minecraft není jen hrou pro zábavu, ale také vzdělávacím nástrojem. Mnoho škol a vzdělávacích institucí používá Minecraft k výuce různých předmětů, včetně matematiky, historie a vědy. Hra umožňuje studentům praktický způsob, jak se učit a provádět experimenty, a to v interaktivním virtuálním světě.

300 milionů prodaných kopií

Minecraft je bezpochyby nejprodávanější videohrou všech dob. Hra, která slaví příští rok 15 let od svého oficiálního vydání, si stále udržuje své vedoucí postavení. S více než 300 miliony prodanými kopiemi, Minecraft přesahuje veškerou konkurenci. Dokonce ani Grand Theft Auto V, které má více než 185 milionů prodaných kopií, nedokáže tuto propast zacelit, a to i přesto, že bylo vydáno později než Minecraft (v roce 2013). Minecraft dokonce překonal hranici 200 milionů prodaných kopií již v roce 2020.

Mojang Studios oslavuje tento ohromující úspěch během události Minecraft Live, kde oznámilo nové funkce a přírůstky do hry. Mezi nimi najdeme zkušební komoru, která hráče vystaví pastem a výzvami, které je přivádějí na pokraj jejich dovedností. Také se můžeme těšit na nová rozšiřující balení – DLC Star Wars: Path of the Jedi a Planet Earth DLC, která budou dostupná od 7. listopadu a začátkem příštího roku.

Helen Chiang, šéfka Mojang Studios, komentovala tento úspěch slovy: „Jak se blíží 15. výročí, Minecraft zůstává jednou z nejprodávanějších her všech dob s více než 300 miliony prodaných kopií. Je to milník, o kterém se nikomu ani nesnilo, když jsme všichni umisťovali své první bloky.“

Historie Minecraftu je trochu matoucí, s herním vývojářem Markusem Perssonem, známým jako Notch, který poprvé zpřístupnil hru veřejnosti v roce 2009. Oficiálně byla hra vydána až koncem roku 2011. Během této doby hra prošla řadou vývojových fází a aktualizací, které ji posunuly k místu, kde je dnes.

Minecraft zůstává symbolem neomezené kreativity, společenského propojení a vzdělání. Jeho obrovský úspěch a trvalá popularita ukazují, že tato hra má stále co nabídnout hráčům a je připravena oslavovat další úspěšné roky své existence.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)