Foto: Freepik

Cyperpunk 2077 byla asi nejočekávanější hra. Málokdo uznal obrovský kus práce, který vývojáři odvedli a většina médií psala pouze o tom, že se jim podařilo najít pár chyb a problémů, které ale následně stejně vyřešily patche a záplaty. Nicméně i teď, po nějaké době, přichází studio CD Projekt Red s novinkou.

Toto vývojářské studio se rozhodlo spolupracvoat s Respeecher a jejich cílem bylo znovuvytvoření hlasu Miłogosta Reczka, který v polštině namluvil Viktora Vektora. Oficiálně víme, že CD Projekt Red použilo software pro klonování hlasu za pomoci umělé intleigence k tomu, aby pro své DLC Phantom Liberty dostalo hlas zesnulého herce.

Podle studia je to zároveň i způsob, jak vzdát hold jeho dobrému výkonu i celoživotnímu dílu. Studio prý navíc získalo povolení od pozůstalých. V praxi to probíhalo tak, že najatý herec namluvil veškeré potřebné věty a software od ukrajinské spolenčosti Respeecher tyto věty přepracoval do stylu Reczeka. Reczek byl známým právě i v herním světě, protože se angažoval třeba ve známém Zaklínačovi.

Znovu se tak otevírá nekonečná otázka, zda je dobré či etické využívat umělou inteligenci pro dabování. Mnoho hollywoodských herců s tím nesouhlasí a podepisují petice, ale v tomto případě, kdy i rodina udělila souhlas, by to mělo být z etického hlediska v pořádku.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)