Foto: Freepik

Každému asi vadí, když s sebou musí neustále tahat velké množsvtí nějrůznějších dokladů. Obvykle to lidi dělávají tak, že mají dvě peněženky. Jednu na peníze a druhou na doklady. Naštěstí to vypadá, že by od lednaa měl být tento problém z části minulostí. Na trh má totiž přijít nová aplikace eDoklady.

Její fungování je velice prosté – místo plastových kartiček se budete prokazovat aplikací v mobilním telefonu. Tento projekt nabízí bez pochyby i celou řadu výhod. Lidé si prý budou moci vybrat, jaké údaje chtějí v případě potřeby sdělit. Nevýhoda je pak zřejmá – když se vám vybije telefon, jste naprosto bez dokladů.

Prozatím tato aplikace má fungovat jen u nás, takže do zahraničí s sebou musíte stále mít klasické plastové doklady. Fungování by dle ministra pro místní rovzvoj a digitalizaci mělo být intuitivní. Prostě si jen aplikaci stáhnete, zaregistrujete se a začnete ji používat. Již dnes můžete podobným způsobem používat například zelenou kartu jako doklad o zaplaceném povinném ručení u automobilu. Stačí ji totiž mít jen v digitální podobě.

Může třeba nastat situace, kdy jste v restauraci požádáni o prokázání věku. Nechcete ale, aby obsluhující personál znal i adresu vašeho bydliště. Zde si proto můžete navolit, co se má zobrazit. Aplikace bude zabezpečená, aby si tam nemohl listovat každý. Zabezpečení bude pomocí biometrických údajů a PINu.

Obdobou má být i aplikace eWallet, kterou vyvíjí Evropská unie a bude platná po všech členských zemích. Její nasazení se ale odhaduje v řádech několika let. Česká aplikace eDoklady je tak určitý mezistupeň, kdy při příchodu eWallet bude celá migrace dokladů jednodušší. Tato aplikace rozhodně přinese velkou úlevu a nezbývá než se těšit na to, až přijde i eWallet.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)