Foto: Freepik

Společnost Google kdysi nabízela svým uživatelům možnost prakticky neomezeného cloudového úložiště, což uživatelé také hojně využívali. Často to bylo bohužel jediné místo, kde měli uživatelé zálohovány své fotografie. Nyní ale Google nabízí jen základní službu o velikosti 15 GB s možností dokoupení.

Uživatelé zareagovali ve většině případů jednoduše – vypnuli si synchronizaci. Od té doby se ale stal bezpočet případů, kdy lidé ztratili mobilní telefon nebo se jim rozbil a rázem přišli o veškerou fotodokumentaci svého dítěte i o jeho první krůčky. Nelze to ale Googlu vyčítat, protože to je obchodní společnost a chce vydělávat.

Uložení a zálohování fotografií

Již jsem zde naznačil, že hlavním smyslem, pro který byla tato aplikace využívána, bylo zálohování fotografií. To je stále možné a pomocí aplikace můžete využít funkci automatického zálohování všech fotografií. Nedávno dokonce Google uveřejnil zprávu, že umožní zálohovat v aplikaci Google Fotky i fotografie ve formátu RAW (více v tomto článku). Funkce zálohování je rozhodně dobrá a musím ji hodnotit pozitivně.

Vyhledávání a organizace

Mimo to, že můžete fotografie nahrávat a zálohovat se aplikace Google Fotky stará o veškerá videa a fotky ve vašem mobilním telefonu. Funguje jako praktická galerie, která má pokročilé možnosti vyhledávání a spárvy. Fotografie třídí podle místa pořízení, času, ale díky umělé inteligenci dokáže poznat, co nebo kdo na fotografii je a seskupovat tyto fotografie.

Pokud tak zadáte třeba kostel, nalezne vám to všechny fotografie s kostelem. Za sebe tuto funkci velice vítám, protože jsem chtěl mnohokrát nelézt fotku, ale nevěděl jsem již kde nebo kdy byla vyfocená. Zadal jsem tam tak klíčové slovo a rázem jsem ji nalezl. Je vidět, že Google pracuje na umělé inteligenci a těžko se dá jejím vývojářům konkurovat. Za sebe tak vítám tuto možnost.

Foto: Freepik

Dílčí úpravy

Mimo to, že Google Fotky umožňují zálohovat a prohlížet fotografie a videa, umožňují i základní úpravy. Řeč je o oříznutí, korekci, saturaci nebo aplikování nejrůznějších filtrů. Díky tomu můžete i z průměrné fotografie udělat dobře vypadající digitální umění. Výhodou je to, že Google zde opět poměrně efektivně zapojuje svoji umělou inteligenci, takže výsledky vypadají skutečně dobře. Navíc si nemusíte stahovat další aplikace pro úpravu fotografií.

Sdílení

Dříve se z dovolených či z výletů posílaly pohlednice, ale dnes každý pošle raději fotografii. Máte možnost v galerii či ve WhatsAppu zaslat postupně jednotlivé fotografie, nebo vybrat v aplikaci Google Fotky fotky z jednoho dne, z jednoho výletu či jedno album a to sdílet. I když je nyní úložiště omezené, tak můžete nahrát fotky z dovolené na internet do cloudu, nasdílet album a když se všichni podívají, zase ho smazat. Každopádně sám tuto funkci často používám, akorát mi vadí, že si musím hlídat množství volného úložiště.

Automatická tvorba alb a videí

Pokud nechcete ztrácet váš drahocenný čas, můžete nechat aplikaci Google Fotky, aby za vás vytvořila alba nebo z různých dílčích videí celé „filmy“. Zvláště v dnešní době je velice příjemné, že vám sestříhá videa z dovolené, doplní o vhodnou hudbu a vy to jen nasdílíte přátelům či na sociání sítě.

Synchronizace na více zařízeních

Pokud chcete prohlížet své fotografie na mobilním telefonu i na počítači, není nic jednoduššího. Právě toto je jedna z funkcí, kterou na Google Fotkách oceňuji. Máte fotografie a videa synchronizované na více zařízeních zároveň. Já osobně třeba tuto funkci používám místo zdlouhavého přehrávání fotografií z mobilního telefonu do počítače. Je pro mne pohodlnější něco vyfotit a za chvíli si to z aplikace stáhnout do PC.

Kvalita uložených fotografií

Fotografie i videa jsou nahrávány ve „vysoké kvalitě“. To znamená, že má Google své limity či mantinely a větší snímky komprimuje. Pokud z nějakého důvodu potřebujete extrémně kvalitní rozlišení nebo RAW formát, musíte si nastavit „v původní kvalitě“. Počítejte ale s tím, že vám to na úložišti vezme více místa.

Závěr

Závěrem musím uznat, že tato aplikace je velice povedená a více účelová. Trochu mne mrzí, že zde není již k dispozici neomezené úložiště, ale to nemůžu Googlu vyčítat. Jako pozitivní hodnotím fakt, že tato aplikace si poradí s vašimi fotkami od doby vyfocení, až po zálohování či sdílení.

Možná bych uvítal, kdyby tento koncept dotáhli vývojáři až do konce a přinesli třeba vylepšení v podobě aplikace na focení fotek. Většina mobilních telefonů totiž nemá dostatečně dobrou aplikaci, která by dokázala využít potenciál snímačů na maximum. Rozhodně se ale tato aplikace vyplatí používat i v základní variantě.

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot, photos.google.com