Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

O to kritičtěji to pak řeší hráčí her. Zde je naprosto nezbytné mít maximálně přirozené ovládání klávesnice a co nejkratší reakční dobu. Při náročných hrách je zapotřebí se soustředit opravdu jen na to nejdůležitější. Dneska se podrobně podívám na další herní klávesnici od Trustu, konkrétně Trust Callaz. Ta by měla splňovat vše, co takový hráč potřebuje. Podle technického popisu od výrobce by se mělo jednat o kompaktnější klávesnici, než jsou běžně dostupné klávesnice s numpadem a to je i důvod, proč zabírá méně místa. Uvidíme tedy, jak si tato klávesnice povede v našem testování.

VZHLED

Na první pohled je jasné, že již designem a provedením se tato klávesnice hlásí k Trustu. Jde o celkem malou kompaktní klávesnici s klasickým QWERTY rozložením. Bohužel zde není numerická klávesnice, která u hráčů není asi tak potřeba, nicméně já mám rád univerzálnější použití a při psaní článků či e-mailů jsem na numerickou klávesnici zvyklí.

Klávesnice je pak vyvedená v hranatém designu se seříznutými rohy. Obecně lze považovat ale za inovativní a vypadá to skutečně dobře. Většina klávesnic je pak z plastu v různých úpravách. Trust se ale rozhodl, že pro tento model zvolí jako materiál horní desky kov. To samozřejmě přidává na pocit prémiových materiálů, ale také na pevnosti a bytelnosti.

Nutno podotknout, že se zde skutečně nikde nic neprohýbá ani nevrže. Mně osobně se třeba velice líbí povrchová úprava, která je matná a tmavě šedá. Přijde mit to elegantnější než ostrá černá. Na spodní straně jsou pak standardně dvě nožičky pro možnost přizvednutí klávesnice a samozřejmě se zde nachází i odstraňovač jednotlivých kláves.

Na této klávečsnici bohužel nejsou multimediální klávesy. Za mě to ale vůbec nevadí, protože můžete tlačítkem „Fn“ aktivovat tyto funkce u funkčních kláves F1 až F12. Za co musím Trustu poděkovat je vystužený kabel opletený textílií o délce 180 cm. Vždy je totiž lepší mít delší kabel a navíc zpevněný.

Jediným nedostatkem této klávesnice tak pro mne zůstává absence ergonomické podložky pro zápěstí. Musíme si ale uvědomit, že jsme v low-cost kategorii, kde tyto podložky nejsou běžné. Určitě bych ale v případě Trustu nabízel alespoň možnost dokoupit tuto podložku.

VÝKON

Z pohledu výkonu je klávensice Trust Calaz velice slušná a myslím si, že je vhodná jak pro začátečníky, tak pro pokročilé hráče. Vzhledem k nízké cenovce jsem nečekal prémiovou kvalitu, ale o to více jsem byl překvapen, protože by klidně mohla konkurovat klávesnicím o třídu výš.

Nalezneme zde i n-key rollover s anti-ghostingem a speciální herní režim, který deaktivuje klávesu Windows. Klávesy pak mají ovládací sílu 47 g a zdvih 4 mm. Udávaná výdrž je 50 milionů úhozů, což je za mne dostačující životnost. Ohledně hlučnosti kláves mi přijde, že jsou spíše průměrné. Klávesnice není propagována jako tichá, a tím pádem jsem ani nečekal žádnou stealth klávesnici.

Já mám rád univerzální věci, a proto o klávesnici přemýšlím v globálním měřítku. Nejde o to ji využívat jen pro herní účely, ale můžete ji využít i pro běžnou práci, pro kterou je více než dobrá. Napsal jsem na ní velké množství článků a odehrál několik her, ale nezaznamenal jsem jakýkoliv problém.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

OSVĚTLENÍ

Podsvícené klávesy jsou vždy vítány a v tomto případě se jedná o krásné duhové LED podsvícení. Navíc zde nejsou jen staticky podsvětlené klávesy, ale je zde dvacet přednastavených vzorů, které si můžete měnit. Tyto vzory podsvícení pak různě reagují na vaše stisknutí kláves. Bohužel zde není dodávan žádný software, který by nám umožnil přizpůsobit si osvětlení ještě více.

S tím souvisí i nemožnost naprogramovat si nějaká makra. Mně to ale třeba nechybí a dvacečt vzorů podsvícení mi stačí. Při hraníá se soustředím na monitor a není pro mne tak důležité, jak klávesy svítí. Nicméně každý máme jiné potřeby a jiné priority.

ZÁVĚR

Herní klávesnice Trust Gaming Callaz je v kategorii low-cost herních klávesnic rozhodně špičkou, protože nabízí pohodlné a měkké ovládání spolu s okamžitou odezvou. Je vyvedena v kovovém provedení místo klasických levných plastů, což bych rozhodně u low-cost klávesnice nečekal. Musím zmínit i její kompaktní rozměry 36,7 x 3,5 x 13,7 cm a váhu jen 0,7 kg. S trochou nadsázky bych se nebál ji vzít spolu s notebookem s sebou do školy či do práce a udělat si trochu pohodlí. Za mě ji mohu doporučit nejen pro běžné používání, ale především pro hráče.

Děkujeme společnosti Trust za zapůjčení klávesnice Trust Gaming Callaz

Zdroj: uživatelské hodnocení, informace poskytnuté společností Trust