Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

I výrobce na to myslel a tento projektor je plně kompatibilní s herními konzolemi Xbox Series X a Series S. Microsoft pak dokonce povolil označit tento projektor „Designed for Xbox.“ No, tento projektor zkrátka slibuje mnohé, ale naštěstí ho mám zrovna před sebou a můžu ho podrobit redakčnímu testování.

Tak asi hlavním lákadlem, kterého si všimne každý je vysoké rozlišení 4K (3840 x 2160 pixelů) s poměrně vysokým dynamickým rozsahem. Projektor také nabízí vysokou obnovovací frekvenci 240 snímků za sekundu a jasem 2000 lumenů. To je ale jen základní a hrubý přehled. Více si řekneme v následující recenzi.

Design a první dojmy

Vnější rozměry X2-4K jsou asi 35 x 22 x 12 cm. Je pravdou, že bych asi uvítal o trochu menší rozměry, zvlášť pokud to mám používat jako alternativu k hernímu monitoru. Přenosný spíše není, ale pokud si ho namontujete někam trvale, stejně jako byste měli namontovaný monitor, nebude žádný problém. Projektor naštěstí pro tyto případy disponuje i několika závitovými montážními body pro použití s nástěnným držákem.

Na zadní straně jsou pak dva video vstupy HDMI, jeden USB-C, který umožňuje vstup videa z kompatibilních počítačů, telefonů a Nintendo Switch, a 3,5mm analogový audio výstup. Dvě připojení USB-A také umožňují připojení k počítači a ovládání pomocí myši a klávesnice. K dispozici je také konektor RS232, který umožňuje připojení k mediálním centrům. Při připojení ke konzoli Xbox je systém schopen automaticky zapínat a vypínat projektor a také upravovat hlasitost reproduktorů prostřednictvím ovládacího panelu konzoly.

Oba porty HDMI jsou standardu HDMI 2.0, takže z každého z nich získáte stejnou kvalitu obrazu. Podle doporučení výrobce je lepší připojit váš Xbox k portu číslo dva. Nicméně ze své zkušenosti doporučuji použít první port. Při použití druhého portu se ozvalo rozhraní projektoru, abych zapnul režim Ultra Fast Input (nízká latence). Všechny ostatní funkce byly stejné, takže pokud nehodláte mít Ultra Fast Input vypnutý, doporučoval bych použít první port.

Za mne osobně musím ještě zmínit dvě věci. Ovládání a ostření projektoru, které je shované na horní části pod zásuvným modulem a zprvu jsem si toho ani nevšiml. Díky tomu si obraz můžete skutečně detailně doostřit a přizpůsobit. Další věcí, za kterou bych udělil plusové body je malý stojánek ve spodu projektoru. Pokud máte projektor jen na stolku či skřínce, hodí se vám, že si předek přizvednete. Výhodou ale je, že tento stojánek je větší než u jiných projektorů, kde jsou maximálně šroubovací nožičky.

Uživatelské rozhraní a aplikace

Rozhraní hlavní nabídky X2 je velmi jednoduché a možná trochu zastaralé. K dispozici je vestavěný prohlížeč médií, který lze použít k přehrávání videí a hudby na 12 GB vnitřní paměti. Projektor se dokáže připojit k vaší domácí Wi-Fi síti, stahovat aktualizace firmwaru a procházet různé aplikace pro chytré televize. Výběr aplikací je však omezený.

Můžete si však stáhnout prohlížeč Google Chrome a přistupovat k těmto službám prostřednictvím webu. Za mne osobně je výběr těchto aplikací více než dostačující, protože já projektor stejně vždy připojuji k počítači nebo k notebooku, takže to využívám jen zřídka. Umím si představit ale situaci, kdy si vezmete na paměťovou kartu nějakou prezentaci s fotkami, kterou chcete přehrát na konferenci a nespoléháte se na to, že budete mít k dispozici počítač.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Kvalita obrazu

V doporučeném rozsahu jsem zjistil, že ostrost displeje při 4K je vynikající. Při použití kroužku ručního zoomu na objektivu může projektor někdy mírně rozostřit, ale tento problém je vyřešen pomalejším nastavováním zoomu. V celém rozsahu zoomu je dobře zvládnutá i vinětace objektivu. Při sledování filmů ve 4K na X2-4K si kontrast a ostrost obrazu zachovávají stejně vysokou kvalitu a stínový šum je prakticky neviditelný.

Jas obrazu, kontrast, sytost, vyvážení bílé a následné doostření lze jemně upravit pomocí nabídky nastavení na dálkovém ovladači. Po umístění projektoru na vybrané místo je zkrátka zapotřebí počítat s tím, že musíte ještě obraz ručně doostřit a případně doladit sytost barev, atp. Je to ale pochopitelné a za ten výsledek to rozhodně stojí. Oceňuji také dobré možnosti úpravy lichoběžníkového zkreslení, které mi u jiných projektorů chybí.

Xbox Gameplay na 120Hz

Hlavním prodejním rysem tohoto zařízení je spouštění her pro Xbox při 120 snímcích za sekundu, a to skvěle. Při přepnutí projektoru do režimu 120Hz, 1440p okamžitě uvidíte rozdíl. Ztráta ostrosti vs. 4K je také zanedbatelná při typické pozorovací vzdálenosti. U rychlých akčních her je díky frekvenci 120 Hz grafika o něco reálnější. Tato funkce z vás přes noc neudělá profesionálního hráče, ale teoreticky může zdvojnásobit vaši reakční dobu během hraní. Během multiplayeru jsem si rozhodně všiml, že velký displej a rychlá obnovovací frekvence mi pomáhaly v dosažení mých cílů. Hry založené na závodních akcích také působí mnohem realističtěji.

Vysoká obnovovací frekvence a latence

Kromě Xboxu je X2-4K schopen zobrazit 1440p, 120 Hz z jakéhokoli počítače s grafickou kartou schopnou 120 Hz. Byl jsem schopen to udělat bez problémů pomocí svého notebooku s grafikou AMD. Projektor navíc podporuje 240 Hz při 1080p. Zahrnutí této funkce považuji za bonus pro skalní hráče s nadupanou GPU, kteří na tyto hodnoty mohou dosáhnout.

Při provozu 4K60 má projektor jmenovitou vstupní latenci 33,4 milisekundy, což bych považoval za průměr ve srovnání s většinou 4K televizorů běžících v herním režimu. Při 120 Hz je tato hodnota mnohem lepší, až na 16,8 milisekund. Pak rychlých 8,4 milisekundy při 240 Hz. Aktivace „Ultra Fast Input“ v podstatě všechny tyto hodnoty sníží na polovinu, čímž se zpoždění 120 Hz sníží na 8,4 milisekundy a hodnota 240 Hz na bleskových 4,2 milisekundy. Rozhodně jsem cítil rozdíl mezi 33,4 milisekundami zpoždění a 16,8.

Hluk a zvuk

X2-4K má uvnitř šasi několik chladicích ventilátorů. Skvěle udržují teplotu projektoru. ViewSonic hodnotí hluk ventilátoru na 33 decibelů, tedy mnohem hlučnější než samotný Xbox. Nabídka sice obsahuje „tichý režim“, který vypne alespoň jeden ventilátor a sníží hlučnost na 29 dB, ale sotva bych ho někdy použil. Hlučnost je podle mne však v rámci mezí.

Uvnitř projektorové jednotky jsou dva šestiwattové reproduktory Harman/Kardon, které jsou více než dostatečně hlasité, aby přehlušily jakýkoli hluk ventilátoru. Za mne je zvuk poměrně kvalitní a neměl jsem ani potřebu při sledování filmů přepínat na můj externí reproduktor. Pokud ale hrajete hru, vždy bude nejlepší volbou vzít si klasická sluchátka a připojit je přes analogový Jack 3,5 mm.

Závěr

Projektor X2-4K je velice výkonný a kvalitní projektor, který nabízí dobré rozlišení, nadprůměrný zvuk, výjimečnou ostrost a dobré podání barev. Navíc díky svítivosti není problém používat ho i za slunného dne. Jako nevýhodu vidím pouze jeho větší rozměry. Projektor je vhodný nejen pro hráče, ale také firemní účely nebo i do domácnosti jako náhrady klasické televize.

Děkujeme společnosti ViewSonic za zapůjčení projektoru ViewSonic X2-4K

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností ViewSonic