Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Právě jemný pohyb v roští může odhalit skrytého nepřítele a rozhodnout o vašem životě. U hráčů jsou proto v oblibě většinou sluchátka typu mušle, protože zde mohou být lepší a kvalitnější měniče a to je přímo úměrné vyšší kvalitě zvuku. Navíc ona mušle obepíná celé vaše ucho a poskytuje mu maximální pohodlí.

Špuntová sluchátka mají tu nevýhodu, že jsou univerzální, ale na světě nenajdete dvě stejné uši. Proto po delším nošení vás začne vnitřek ucha tlačit a následně vás může i bolet hlava. To u sluchátek typu mušle prakticky nehrozí. Nyní se mi dostali do rukou sluchátka od společnosti Trust, a to model GXT 489 FAYZO. Nezbývá, než tato sluchátka podrobit redakčnímu testování.

Vzhled

Tyto sluchátka jsou sice zařazena do herní kategorie, ale díky svému univerzálnímu designu jsem je používal klidně i při cestě MHD nebo na procházkách. Mají totiž černou matnou úpravu s logem společnosti Trust vyvedené v černé barvě na každé mušli. Výhodou je i mikrofon, který je naprosto nepostradatelný pro multiplayer.

Není to sice primární účel, ale já jsem tento mikrofon používal i jako handsfree při volání na procházce a zvuk podle druhé strany byl lepší než z mobilu. Na levé mušli pak máte ze spodu tlačítko pro zapnutí a vypnutí sluchátek, ovládání hlasitosti, prostor pro kabel typu jack-jack a otvor, kam si namontujete přídavný mikrofon.

To, že je zde možnost mikrofon namontovat dle potřeby je také velká výhoda. Pokud nechcete budit zbytečnou pozornost, můžete si ho do MHD sundat. K mikrofonu dostanete navíc i molitanový obal, který slouží pro čistší zvuk. V praxi tam tak nebude slyšet třeba šumění větru nebo vaše dýchání.

Mušle jsou pak z vnitřní strany vyvedeny ze síťoviny a koženky, takže jsou na uších pohodlné a nijak nestiskají. Za co si ale zaslouží plusové body je kovový hlavový most. Většinou jsem měl zkušenost, že je vyvedený v plastu a velice často to byla velká slabina sluchátek, která se zlomila. U kovového mostu se ale nebojím a vypadá skutečně stabilně.

Mušle navíc nejsou statické, ale otočné, takže se hravě přizpůsobí jakémukoliv tvaru hlavy a uší. Když vám přesně dolehnou na uši, máte jistotu, že budete mít kvalitní herní zážitek. U těchto sluchátek jsou navíc dle údajů od výrobce výkonné 50 mm měniče, které vám skutečně dodají atmosféru prostorového zvuku a vtáhnout vás přímo do děje.

Já jsem zkoušel koukat na Avatara ve 3D s těmito sluchátky nebo hrát Kingdome Come a ten zážitek byl skutečně jedinečný. Když se projíždíte po Ratajích na koni a slyšíte skutečně reálně jak za vámi volá strážný, ať zastavíte, těžko si pak zvykáte na jiná sluchátka. Užitečnou funkcí je i možnost vypnutí mikrofonu, protože když hrajete multiplayer, nechcete, aby někdo slyšel soukromou konverzaci.

Zvuk

Musím ještě zmínit výrobcem udávané údaje ohledně citlivosti, která je 100 dB a hladiny akustického tlaku 110 dB. Testoval jsem i hlasitost a zvuk ani v nejvyšších polohách nijak nachrastí a nekřupe. Stejně tak basy jsou velice přijmné. Některá zařízení mají basy vytažené až nepříjemně moc, takže to kazí dojem. Tím, že zde máme poměrně velké mušle, zakryjí celé ucho. V praxi to znamená, že veškerý okolní hluk je minimalizován. Když jsem hrál hru a někdo na mne promluvil, ani jsem nezaznamenal, že vůbec přišel.

Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Závěr

Sluchátka jsem si oblíbil hned na první pohled. Za mne jsou elegantní a vhodná bez mikrofonu i k běžnému nošení. S mikrofonem se ale promění na výkonná herní sluchátka, která poskytují dobrý prostorový zvuk a dokážou vtáhnout do děje. Já jsem je využíval i na poslech hudby či sledování filmů a vše s maximální spokojeností. Skalní hráče by mohlo zamrzet, že zde není LED podsvícení, ale za mne to vůbec nevadí. Naopak je to výhoda, protože mají univerzálnější použití. Stejně tak preferuji sluchátka s Jack 3,5 mm konektorem, protože zvuk je jednoduše kvalitnější. Za sebe i celou redakci je tedy mohu jen doporučit.

Děkujeme společnosti Trust za zapůjčení herních sluchátek GXT 489 FAYZO.

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot, informace poskytnuté společností Trust