Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Jednoduše řečeno je lepší si vybrat jednotlivé díly sám dle svých požadavků a finančních možností a sestavit si počítač svépomocí. Já osobně třeba preferuji zainvestovat do rychlejšího úložiště a větší operační paměti, než procesoru, protože vám to může výrazně zrychlit počítač, ale nestojí to tolik.

Co je ale také důležitou součástí počítače a na co se rozhodně nesmí zapomenout, je zdroj. Zdroj je zařízení, které v podstatě spojuje počítač s přívodem elektřiny. Následně pak reguluje a distribuuje elektřinu do jednotlivých částí, takže zde máme napájení CPU, GPU, ventilátorů, atd.

Z toho již plyne, že zdroj je naprosto zásadní pro počítač a bez něho by to zkrátka nefungovalo. Obratem se ale naskýtá i druhá otázka, která se tentokrát týká výkonu. Musíte si spočítat, kolik vám budou odebírat jednotlivé komponenty a samozřejmě si trochu nadsadit. Při špatném výpočtu se vám může stát, že vám počítač nebude fungovat. Dnes jsem dostal do rukou k testování zdroj od XPG, což je herní divize od ADATA, a jedná se o model Core Reactor 850 Gold. Podrobím ho našemu testování a uvidíme, jak si povede.

Počítačový zdroj XPG Core Reactor 850 Gold je v dnešní době již klasikou pro hráče, i když je na trhu již nějakou dobu. Jeho rozměry jsou 150 x 86 x 140 mm a k tomu ještě 120 mm ventilátor. Za mě je důležité nejen, jaký je zdroj a jaký má výkon, ale i jaké je zpracování kabeláže.

Chci, aby byla na jednu stranu pevná a chránila kabely, ale na druhou stranu chci, aby byla ohebná a poddajná. Uvnitř desktopu totiž není příliš místa, a tak uvítáte, když tam nemáte „klacek“, ale krásně ohebný kabel. Společnost ADATA si je poměrně jistá kvalitou, protože nabízí 10 let záruky.

Uvážíme-li, že tato záruka není rozhodně běžná ani u vyšší kategorie, je to velice příjemné gesto.

ADATA XPG CORE REACTOR 850W

Na testování mám k dispozici model 850 W, ale ADATA nabízí i slabší modely 750 W a 650 W pro počítačové sestavy, na které nejsou kladeny takové nároky. Délka tohoto zdroje je pouhých 140 mm, čímž se stále ještě řadí mezi kompaktní ATX modely. To vnímám jako výhodu, protože při sestavování počítače hledáte každý milimetr.

Díky relativně malému zdroji vzhledem k výkonu je zde právě pouze 120 mm ventilátor, který je neustále zapnutý, a to i v případě, že je menší odběr. Rychlost ventilátoru se samozřejmě reguluje podle potřeby chlazení nebo respektive podle zátěže. Tento konkrétní model je pak postaven na platformě ATX 2.52 s tím, že novější model tohoto zdroje již disponuje i novější platformou ATX 3.0.

Balení

Zdroj přijde samozřejmě v krabici, kde dominuje červená barva, což je změna oproti předchozím verzím, kde dominovala černá. Ze zadní strany se pak dozvíte veškeré technické informace, které byste asi měli znát. Uvnitř je pak uložený zdroj. Kabely jsou v tomto případě umístěny samostatně a zabaleny zvlášť. Z pohledu vzhledu se jedná o jednoduchý a standardizovaný zdroj, který váží 1,45 kg. Vzhledem k tomu, že se bavíme o střední kategorii herních zdrojů, tak tu nenalezneme žádné RGB podsvícení či LED displej.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Kabely

Z pohledu dodané kabeláže se jedná o poměrně standardní vybavení. Kabely jsou přiměřeně tuhé, takže jsou bytelné a pevné, nicméně lze je celkem dobře ohnout. Za mě je dobré, že i délky kabelů jsou standardní, protože se můžete na trhu setkat s tím, že některé kabely jsou třeba kratší a vy pak máte problém s připojením k základní desce.

Vnitřní uspořádání

Podle informací, které se mi podařilo zjistit, vyrábí vnitřní platformu společnost CWT. Jedná se o poměrně často se objevující koncept uspořádání. Na první pohled ale poznáte, že nejde o levně vypadající zařízení, ale vše je zde poctivě uspořádáno a pevně připevněno. Při podrobnějším ohledání jsem ve vnitř nezjistil sebemenší problém či nějaké nedostatky. U ventilátoru je pak malé překvapení, že nepracuje v pasivním režimu, tzn. že se točí neustále, ale své otáčky reguluje v závislosti na zátěži.

Testování

Téměř jediný způsob, jak otestovat výkon zdroje je odkázat se na standard 80 PLUS GOLD EU, který by měl tento zdroj splňovat. Tato norma určuje, že při 20 % zátěží musí být účinnost alespoň 90 %. V 50 % zátěži pak 92 % a při největším zatížení nesmí účinnost tohoto zdroje klesnout pod 89 %.

Při testování 20 % zátěže zdroj pracuje na 170 W a s přehledem zvládá účinnost větší než 90 %. Když jsem testoval zátěž na 50 %, tak jsem se dostal na účinnost 94 % a při maximální zatížení jsem měl přesně požadovaných 89 %.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Přehřívání a hlučnost

Dalším parametrem, který je velice důležitý, je teplota a hlučnost zdroje. Nikdo nechce, aby se přehříval nebo „hučel“ celou noc. Tyto dva parametry spolu velice úzce souvisí, protože je mezi nimi přímá úměra. Čím větší zátěž, tím větší hlučnost a tím více se zdroj přehřívá. Za sebe mohu říci, že mírně hlučný je zdroj v případě, že výkon přesáhne 650 W. Zde dochází i k mírnému přehřívání, ale podle mne a mých zkušeností je to stále ještě v pořádku.

Závěr

U zdroje jsme se snažili zjistit, zda technické parametry udávané výrobcem odpovídají skutečnému výkonu a také jaká je hlučnost a teplota při větším zatížení. Tímto mým testování prošel zdroj celkem s přehledem, protože technické parametry splnil a mnohdy i překročil. Hlučnost a teplota jsou pak v rámci určité tolerance.

Zdroj je kvalitně provedený a důkazem toho je i záruka ze strany společnosti ADATA na 10 let. Závěrem tak mohu s klidným svědomým prohlásit, že se jedná o velice kvalitní herní zdroj ve střední kategorii, který má dobrý poměr cena / výkon. Když jsem prohlížel konkurenci, tak jsem zjistil, že se jedná asi o jediný dobrý zdroj o výkonu 850 W, který za tuto cenu pořídíte spolu se zárukou na 10 let. Není tak problém použít tento zdroj jak pro herní počítač, tak i pro výkonější počítač do kanceláře. Samozřejmě, že jsou i výkonnější zdroje, ale tento za mne bohatě dostačuje.

Děkujeme za zapůjčení zdroje ADATA XPG CORE REACTOR 850W společnosti ADATA



Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot, informace poskytnuté společností ADATA