Foto: Freepik

Po vydání prvního dílu knížky Harry Potter a Kámen mudrců se roztrhl pytel s fanoušky čarování a magie. Ostatně magie a kouzla či schopnost někoho či něco ovládat provázely lidstvo od nepaměti. Již v pravěku existovali šamani. Vělkým příznivcem a zastáncem magie a okultismu byl i náš císař Rudolf II.

I když v minulost se za tyto dovednosti a znalosti i upalovalo, dneska se jedná o tolerovanou vědu a někdy by se dalo říci i vyhledávanou. Díky tomu se na univerzitě v britském městě Exeter otevřel nový studijní obor v rámci postgraduálního studia. Tento studijní obor se týká magie a kouzel.

Foto: Freepik

Podle dostupných informací ale nepůjde o studium okultních věd a praktické výuky kouzlení. Půjde spíše o studium teorie a historie. Protože magie a kouzla protíná celou historii lidstva v různých kulturách. Studenti se pokusí přijít na to, proč se lidé obraceli k magii tak často a jakou podobu má magie a okultismus v jejich kultuře a proč.

V učebních plánech jsou samozřejmě zahrnuti i pohádkové bytosti, jako jsou draci nebo legenda o králi Artušovi. V praxi se tak dá říci, že tato univerzita povznese magii a okultismus na akademickou úroveň. Nedá se tak čekat, že vznikne škola čar a kouzel jako v Bradavicích.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)