Foto: Freepik

Nyní vyplynulo na povrch, že společnost Google prý měla před soudem potvrdit, že kdysi nabízela hernímu studiu Epic Games v přepočtu 3,3 miliardy korun za to, že uvede svůj herní titul Fortnite v obchodě Google Play, ze kterého si mohou hry a aplikace stahovat uživatelé operačního systému Android. 

Viceprezidentka Googlu, Purnima Kochikar, uvedla, že ze strany společnosti Epic Games byla tato lukrativní nabídka odmítnuta. Možná se ptáte, proč by Google platil Epic Games za to, aby dala svou hru na Google Play. Odpověď je jednoduchá. Google totiž nechtěl, aby spolu s Fortnite odešeli z Google Play i další vývojáři.

To by ve finále mohlo způsobit i několikanásobně větší ztráty, než kolik Google nabízel Epic Games. A jak to celé bylo? No Epic Games přišel na zařízení operačních systémů Android a iOS v roce 2018 se svou hrou Fortnite, která byla velkým hitem. Problém je, že nevyužil oficiální obchody Google Play a App Store, ale svůj vlastní web.

Tím obešel podmínky těchto obchodů a obchodům tak způsobil logicky ušlý zisk. Následoval táhlý soudní proces, kdy se Epic Games domáhal vrácení Fortnite do jejich obchodů s tím, že se odvolával na antimonopolní zákon. Google ale změnil poněkud své stanovisko.

Důvod je opět logický. Představte si, že by se problém rozšířil a z Googlu odešli vývojáři nejen Epic Games, ale také Blizzard, Valve, Sony nebo Nintendo. Tím by Google přišel o mnoho miliard ušlého zisku a mnoho titulů ze svého obchodu. Jestliže soud uzná, že Epic si může prodávat aplikace na Android pomocí svého webu, je to pro Google problém. Odhadované ztráty Googlu jsou vyčísleny v přepočtu do 82,5 miliard korun.

Zdroj: The Verge.com (odkaz)