Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Bezdrátová sluchátka Buxton 4600 Grey jsou novým modelem, který si připravila společnost Buxton. Od této společnosti jsem testoval již několik zařízení a vždy se jednalo o kvalitní výrobky s dobrý poměrem kvalita a cena. Tyto sluchátka jsou však první bezdrátová, který vypadají jako herní.

Design

Sluchátka mají klasické špuntové provedení a přijdou v nabíjecí krabičce tvaru oblázku. Na testování jsem dostal zapůjčený model v šedé barvě. Spolu se sluchátky je pak v krabici ještě dobíjecí USB-C kabel a několik párů náhradních špuntů různých velikostí pro případ, že vám tato velikost nesedne.

Velice oceňuji možnost vyměnit si velikost špuntu a jsem příznivcem těchto silikonových špuntů spíše než univerzálních plastových. Důvod je prostý. Když mám plastová sluchátka, která mají být univerzální, vždy mne začne bolet po hodině ucho a později i celá hlava. V případě silikonových špuntů je ale problém vyřešen, protože tento špunt se vytvaruje podle vašeho ucha a tím zároveň zabrání vstupu okolního hluku do ucha.

Sluchátka jsou velice lehká a váží jen 50 g, takže je v uchu skoro necítíte. Oproti jiným konkurenčním modelům mají o trochu větší zadní část, ale to nemusí být ke škodě. V této části je ukrytý reproduktor, který může být o trochu lepší. Z pohledu designu je ale nejzajímavější krabička samotná.

Na krabičce je několikrát zobrazeno v různém provedení slovo „Buxton“. Když otevřete tuto krabičku, zobrazí se podsvícení, které se plynule mění a postupně vystřídá všechny základní barvy. I když to samozřejmě nemá vliv na výkon, jde o velice vkusný doplněk zejména pro hráče a mladistvé. Většinou u sluchátek výdávám jen signalizační diodku, ale tento designový prvek je poměrně raritní. Ve spodní části krabičky se pak nachází pouze konektor USB-C.

Výkon a funkce

O herním zaměření sluchátek pak nesvědčí jen podsvícení krabičky, ale také přítomnost herního režimu, který nabídne optimálizovaný zvukový výstup při hraní her. Samozřejmostí v dnešní době je i přítomnost mikrofonu pro možnost handsfree hovorů, používání hlasových asistentů, ale také pro hraní multi-playerových her.

Pomocí různých dotyků či gest pak můžete navíc pohodlně ovládat přehrávání skladeb, hlasitost nebo přijímání hovorů. Sluchátka navíc disponují certifikací IPX4, která by měla zaručit, že sluchátka dokáží odolat i proti stříkající vodě. To je velká výhoda, zvláště když čekáte na MHD a začne pršet nebo když používáte sluchátka při sportovních aktivitách.

Výdrž baterie

Jedním z velice důležitých parametrů je pak výdrž baterie, která v tomto případě činí 28 hodin. Nevím jak vy, ale já vydržím koukat na jeden film nebo dvě hodiny hraní a pak si stejně dávám pauzu. Jinými slovy se asi nestane, že by mi kapacita došla. Pokud sluchátka používám intenzivně přes den, tak mám takový zvyk, že si je stejně dávám nabít, abych měl na další den plnou kapacitu.

Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Kvalita zvuku

Co se kvality zvuku týče, tak musím zmínit, že zde jsou k dispozici 10 mm měniče. To je spíše nadprůměr a svědčí to o kvalitním podání zvuku. Sluchátka mají standardní frekvenční rozsah a citlivost 96 dB/mW. Z praktické zkušenosti mohu potvrdit, že kvalita zvuku je rozhodně nadprůměrná.

Sluchátka dokáží vytvořit dojem prostorové hudby a vtáhnout vás do děje. Sledoval jsem film Avatar a hrál hru Kingdom Come: Deliverance a v obou případech byl poslech skutečný zážitek. Mám rád, když jsou jemně vytažené basy, protože přílišné basy mohou zkazit celý dojem. Stejně tak ve výškách nemám rád křupání a chrastění. To naštěstí není případ těchto sluchátek, která nabízejí v dané cenové kategorii nadprůměrný výkon. Kvalitou bych je klidně přirovnal k AirPodům, které ale stojí mnohonásobně tolik.

Závěr

Bezdrátová sluchátka Buxton BTW 4600 Grey jsou tak výbornou volbou pro ty, kteří chtějí spojit výkon, pohodlí a stylový design v jednom kompaktním zařízení. Jsou ideální pro všechny milovníky hudby, kteří si chtějí užít své oblíbené skladby kdekoli a kdykoli. Stejně tak je můžu vřele doporučit pro sledování filmů či hraní her. Sluchátka prostě podávají kvalitní výkon. Navíc díky silikonovým špuntům dokáží odfiltrovat většinu okolního hluku.

Za sebe je tak mohu doporučit, protože předčily mé očekávání. V dané kategorii zřejmě neseženete lepší kus s touto cenovkou. Myslím si, že v kvalitě a reprodukci zvuku se mohou utkat i s AirPods, které osobně sice osobně příliš nemusím, ale která se především díky své cenové politice pohybují v nejvyšší kategorii.

Děkujeme za zapůjčení sluchátek Buxton BTW 4600 Grey společnosti Buxton.

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot, informace poskytnuté společností Buxton