Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Pro hráče je výkon klíčovým faktorem, který může rozhodnout o úspěchu nebo neúspěchu ve virtuálním světě. I proto jsem rád, že můžu otestovat další herní monitor od společnosti ViewSonic, a to konkrétně model ViewSonic VX2718-PC-MHD, který se pyšní nejen vysokým rozlišením, ale také špičkovým obnovovacím poměrem a nízkou odezvou. To vše přispívá k plynulému zobrazení, minimalizaci rozmazání a zajištění, že nezmeškáte žádný kritický moment ve hře.

Monitor dnes není jen pasivním prvkem, ale aktivním společníkem hráče. S moderními technologiemi, jako je AMD FreeSync Premium, ViewSonic VX2718-PC-MHD minimalizuje trhání obrazu a zaručuje synchronizaci mezi grafickou kartou a monitorem. To všechno s cílem poskytnout hráčům konkurenční výhodu v každém zápase. Uvidíme, jak se ale osvědčí v praxi.

Design a rozměry

Předně je zapotřebí říci, že monitor vám přijde zabalený v pevné a dobře chráněné krabici, takže se nemusíte bát žádného poškození. Monitor přijde rozložený a je zapotřebí ho namontovat na stojan pomocí jednoduchého skládacího mechanismu, který je součástí balení. Nejde však o nic těžkého a zvládne to každý během chvilky.

Rozměry monitoru jsou 611 x 443 x 156 mm a hmotnost 3,9 kg což ho řadí mezi průměrně velké monitory. Oceňuji i VESA kompatibilitu, která umožňuje montáž na zeď (100 x 100 mm). Monitor disponuje rozlišením Full HD, což je 1920 x 1080 px s poměrem stran 16:9 a má kontrast 4000:1. To je za mne naprosto dostačující.

Jak již bylo řečeno výše, tak monitor má zakřivení 1500R, které významně pománá v pocitu realističnosti a také vám pomůže vtáhnout vás do děje spolu s nějakým kvalitním zvukovým doprovodem. Dobrý je i jas 250 cd/m2. Doba odezvy je jeden z nejdůležitějších parametrů pro každého hráče a v tomto případě je 1 ms.

Za sebe pak velice oceňuji pozorovací úhel, který je 178°, a to jak v horizontální, tak ve vertikální rovině. Na závěr této kapitoly jen zmíním obnovovací frekvenci 165 Hz, což je silný nadprůměr. Všechny tyto parametry jsou pak nezbytné pro každého hráče, protože právě rychlá odezva nebo dobrá obnovovací frekvence může hrát zásadní roli při hraní.

Technické Specifikace:

  • Typ Panelu: VA technologie

  • Úhlopříčka: 27 palců

  • Rozlišení: 2560 x 1440 pixelů

  • Poměr Stran: 16:9

  • Obnovovací Frekvence: 48 Hz – 165 Hz

  • Odezva: 3 ms

  • Adaptive-Sync: AMD FreeSync Premium

  • PPI: 108 pixelů na palec

  • Jas: 250 cd/m²

  • Kontrastní Poměr: 4000:1

  • Barvy: Černá

Výkon

Monitor je nyní stabilní na svém stojanu a nekývá se ani při intenzivním psaní na klávesnici nebo klepáním do stolu. Na displeji se pak nezobrazují žádné odlesky či stíny, které by kazily herní zážitek.Zakřivená obrazovka o poloměru 1500 R poskytuje příjemný zážitek při normálních sledovacích vzdálenostech.

Monitor podporuje frekvence až 165 Hz, což zlepšuje zážitek ze hry. Při testování ve hře „The Division 2“ při této frekvenci nechybí žádný detail, a okolí vypadá i při pohybu ostré. Monitor exceluje v zobrazování černých oblastí s vysokým kontrastem a širokým barevným rozsahem. Právě díky vysokému kontrastu máte úplně jiný dojem ze hry.

Frekvence a odezva

S ohromující obnovovací frekvencí od 48 Hz do 165 Hz a rychlostí odezvy 1 ms má tento monitor výjimečnou schopnost zpracovat rychlé pohyby bez rozmazání obrazu. Při frekvenci 165 Hz je každý detail v první osobě ve hře, jako například „The Division 2“, vykreslen s maximální ostrostí, což přináší hráčům okamžitou možnost reakce.

Adaptive-Sync – AMD FreeSync Premium

Technologie Adaptive-Sync ve spojení s AMD FreeSync Premium optimalizuje hladkost obrazu a minimalizuje trhání obrazu a vstupní latenci, což je zásadní pro dynamické herní prostředí. Tato funkce zajišťuje synchronizaci obnovovací frekvence monitoru s výstupním signálem z grafické karty, což eliminuje nepříjemné jevy, jako je trhání obrazu a nesourodost snímků.

Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Kvalitní černá a barevný rozsah

Již v běžném režimu monitor vyniká v zobrazování černých oblastí a nabízí vysoký kontrastní poměr 4000:1. To se v herním prostředí projevuje vynikajícím rozlišením stínů a detailů, což zajišťuje hráčům nejen výborný vizuální zážitek, ale také konkurenční výhodu při rozpoznávání nepřátel nebo důležitých herních prvků.

Kontrast

Vysoký barevný rozsah a přesné podání barev přispívají k autentičnosti a živosti obrazu. Při hraní her s bohatým vizuálním designem, jako je „Far Cry 6“ nebo „Cyberpunk 77“, jsou barvy výrazné a poutavé, což umocňuje herní zážitek.

Herní scény

V rychlých herních scénách, jako jsou střílečky nebo závody, kde je vertikální pohyb klíčový, monitor neztrácí na ostrosti a detailu. Rychlé změny obrazu jsou plynulé, což je zásadní pro reakční a kompetitivní hraní. Celkově lze říci, že herní monitor ViewSonic VX2718-PC-MHD není pouze o vysoké obnovovací frekvenci; nabízí také kombinaci technologií a vlastností, které zdůrazňují jeho herní výkon a přinášejí hráčům poutavý a plynulý zážitek bez kompromisů.

Ovládací menu

Ovládání monitoru ViewSonic VX2718-PC-MHD je intuitivní a nabízí uživatelům snadný přístup k důležitým nastavením prostřednictvím pěti tlačítek umístěných pod logem ViewSonic.

Možnosti nastavení

Možnosti nastavení jsou z mého pohledu dostatečné a odpovídající dané cenové kategorii. Uživatel si může nastavit například vstupní signál, režim zobrazení, upravit jas nebo kontrast. Vše se pak nastavuje pomocí pěti tlačítek umístených pod logem ViewSonic. Tlačítka jsou sice nenápadná, ale velice praktická a vždy po ruce. Právě v tomto menu si také můžete vybrat optimální obnovovací frekvenci.

Připojení

Monitor nabízí dostatek připojovacích možností, včetně DisplayPort, dvou HDMI 2.0 a výstupu na sluchátka. Kvalita vestavěných reproduktorů je průměrná, ale postačující pro běžné poslechové potřeby. Já osobně pozitivně hodnotím právě i výstup na sluchátka. Vždy při hraní preferuji sluchátka drátová, ale vždy je problém, že mám desktopový počítač na zemi a kabel k sluchátkům je krátký. Zde je pro mne lepší varianta, kdy mohu sluchátka zastrčit do monitoru.

Závěr

Herní monitor ViewSonic VX2718-PC-MHD představuje atraktivní možnost v cenově dostupném segmentu herních monitorů. Jeho výkon, kvalitní obrazovka a nízká cena ho činí vhodným pro hráče s omezeným rozpočtem. Přestože přepínání mezi režimy mohlo být rychlejší, monitor poskytuje vynikající hodnotu za peníze, zejména pro ty, kteří hledají kvalitní herní zážitek a zároveň pracovní monitor s vysokým rozlišením. Oceňuji pozorovací úhly, zakřivení, odezvu i vysokou obnovovací frekvenci. V dané cenové kategorii se jedná rozhodně o špičku, pro kterou byste stěží hledali konkurenci. Za sebe tak tento monitor monu doporučit.

Děkujeme za zapůjčení herního monitoru ViewSonic VX2718-PC-MHD společnosti ViewSonic.

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot, informace poskytnuté společností ViewSonic