Foto: Freepik

Nevím jak vy, ale já měl mnohokrát problém, když jsem potřeboval nutně nějaký soubor či složku, kterou mám doma na počítači. Do jisté míry je člověk v dnenší době nucen mít nějaký druh cloudu či internetového úložiště, kam si své dokumenty může klidně odložit a budou přístupné odkudkoliv.

Ještě před pár lety měla většina uživatelů cloud v podobě Google Disku. Ten nabízel neomezené úložiště pro soubory i složky a mohli jste si klidně zálohovat cel ý počítač. Uživatelé si na tuto službu tak zvykli, že ji považovali za samozřejmost. Neuvědomovali si, že data na cloudu jsou někde fyzicky uložena a někdo tyto disky platí.

Tím někým byla společnost Google. Jednoho dne se ale Google rozhodl, že nemůže nést veškeré náklady, a proto omezil všem uživatelům volný prostor na Google Disku na 15 GB. Naštěstí byl tak štědrý, že uživatelům ponechal vše, co tam měli. Měl jsem strach, že mi smaže historické fotografie a video záznamy, o které bych nerad přišel.

To ale otevřelo otázku, která je ve vzduchu dodnes – jaký je nejlepší cloud? To je velice těžká otázka. Když nědávno ukončila služba Ulož.to svou činnost a zásadním způsobem změnila předmět svého podnikání, rozhodl jsem se porovnat tyto dvě platformy. Dříve sloužila platforma Ulož.to jako univerzální web, kde stáhnete zdarma jakýkoliv film, seriál, hudbu či knihu bez starostí o autorská práva.

Foto: Freepik

Právě tento koncept se nelíbil v Evropské unii, a proto ze dne na den smazalo Ulož.to veškerá data respektive je zablokovala k veřejnému sdílení. Své podnikání pak převedli provozovatelé Ulož.to na obyčejný cloud, který má své výhody i nevýhody. Rozhodl jsem se proto porovnat tyto dvě největší cloudové služby a zjistit, která je nejlepší a proč.

Google Disk

Předně musím uznat, že Google má velkou výhodu ve své uživatelské základně. Co se mně osobně na Googlu líbí je možnost sdílení. Mohu vzít soubor či celou složku a nasdílet to s jinými lidmi. Mám třeba album fotek z dovolené, které nasdílím s přáteli a rodinou.

To bohužel Ulož.to neumožňuje. Do prostoru prostoru 15 GB se vám započítávají emaily, fotky, souboru, složky, kontakty a zálohování aplikací ve vašem telefonu, jako je například WhatsApp. Tato kapacita za mne není příliš velká, a proto vždy nasdílím album a po nějaké době ho zase smažu. Mám to tedy jako dočasný cloud či dočasné úložiště. Trvale zde pak mám pouze důležité dokumenty a materiály, které potřebuji mít dostupné neustále.

Google nabízí čtyři varianty s tím, že základní se jmenuje Free a máte již výše zmíněných 15 GB prostoru. Další jsou již placené. Všechny balíčky pak nabízejí prakticky stejné služby a funkce a liší se pouze v ceně a nabízené kapacitě.

Free

Basic

Standard

Premium

15 GB

100 GB

200 GB

2 TB

Zdarma

59,99 Kč za měsíc

79,99 Kč za měsíc

299,99 Kč za měsíc

 

Foto: Freepik

Ulož.to

V úvodu jsem sice psal, že Ulož.to změnilo svůj koncept, ale není to tak úplně pravda. Dříve to byl prostě cloud či úložiště s tím, že veškeré soubory byly veřejné. Nyní tyto soubory vidí pouze daný uživatel. Za mě největší nevýhoda této platformy je právě v tomto. Nemůžete nikde poslad odkaz na sdílení dokumentů. Vidíte je jen vy.

Na druhou stranu je to dobré úložiště třeba pro zálohování nějakých materiálů či mediálních souborů. Jako bonus v porovnání s Google Diskem musím uvést kapacitu 50 GB. To je více než třikrát tolik než Google Disk. V úvahu ale také přichází cenová politika Ulož.to.

Nemám žádné oficiální zprávy, ale nyní Ulož.to s tímto konceptem začíná, a proto má možná o mnoho lepší ceny než Google. Nikdo ale neví, zda třeba za dva či tři roky zásadně nezdraží. Pak nastane problém v tom, kdybyste chtěli přestat používat tuto službu. Jak si stáhnete 10 000 GB dat?

Pokud vám vydrží stabilní internetové připojení, tak to bude trvat cca 500 hodin. V případě Ulož.to tak chválím velkou kapacitu a příznivé ceny, ale z nějakého důvodu nemohu uvěřit, že by tyto ceny a podmínky byly stabilní na pár let a zvyšovaly se jen v rámci inflace. Každopádně druhý nejmenší balíček je nesrovnatelně větší, než prémium u Google Disku.

Free

Premium

Max

Ultra

Ultimate

50 GB

10 TB

50 TB

100 TB

200 TB

zdarma

150 Kč

360 Kč

720 Kč

1 440 Kč

Závěr

Když porovnávám tyto dvě úložiště, tak musím konstatovat, že každé z nich je pro jiný účel. Pokud chcete mít menší úložiště, ale potřebujete sdílet své soubory a složky s dalšími kolegy, zaměstnanci či přáteli, je pro vás asi nejlepší volbou Google Disk. Jeho nevýhodou je prostě malá kapacita, a to i v případě, že si zakoupíte nejdražší balíček.

Ulož.to naproti tomu nabízí daleko větší kapacitu úložiště, a to i v placených balíčcích. Bohužel ale nenabízí další služby, jako editor fotografií či sdílení. Proto si myslím, že je Ulož.to vhodné pro ty, kteří potřebují mít nějaké místo v cloudu, kde si levně odloží množství dat, ke kterým potřebují mít neustále přístup. V tomto porovnání tak není jednoznačný vítěz.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe