Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Již v minulosti jsme otestovali několik herních klávesnic, a proto bychom si měli asi shrnout, jaká specifika jsou pro hráče důležitá. Hraní počítačových her vyžaduje specifické nástroje, které umožňují hráčům plně využít svůj herní potenciál. Jedním z klíčových prvků herního vybavení je herní klávesnice, která se od běžných pracovních klávesnic liší několika specifickými vlastnostmi. V tomto článku se podíváme na některá specifika, která jsou pro herní klávesnice klíčová.

Důležité parametry herních klávesnic:

1. Mechanické spínače:

Jedním z nejdůležitějších prvků herní klávesnice jsou mechanické spínače. Oproti membránovým klávesnicím poskytují mechanické spínače lepší odezvu a precizní akci. Hráči tak mají jasnější zpětnou vazbu, což je klíčové při rychlých a přesných pohybech ve hře. Různé typy mechanických spínačů, jako Cherry MX nebo Razer switches, nabízejí různé taktické a lineární vlastnosti.

2. Anti-ghosting a nkey rollover:

Herní klávesnice často obsahují technologie anti-ghosting a N-key rollover. Anti-ghosting zabraňuje situaci, kdy klávesnice nerozpozná stisknutí několika kláves současně, což je klíčové pro hry, které vyžadují rychlé kombinace kláves. N-key rollover znamená, že klávesnice může zpracovat stisknutí libovolného počtu kláves najednou, což je obzvláště důležité v akčních hrách.

3. Retroiluminace a izpůsobitelnost:

Retroiluminace je estetický prvek, který však může ovlivnit i výkon hráče. Možnost nastavení podsvícení klávesnice nejenže přidává herní atmosféru, ale může také zlepšit viditelnost kláves během nočního hraní. Některé herní klávesnice nabízejí také individuální nastavení podsvícení pro každou klávesu, což umožňuje vytvoření vlastních barevných schémat.

4. Makra a programovatelné klávesy:

Makra jsou přednastavené kombinace kláves, které mohou hráči ušetřit čas a zjednodušit složité akce ve hře. Herní klávesnice často obsahují programovatelné klávesy, které umožňují hráčům přizpůsobit si klávesy podle svých preferencí. To je užitečné zejména v žánrech, které vyžadují rychlé reakce a kombinace tlačítek.

5. Ergonomie a design:

Ergonomie herní klávesnice je klíčovým faktorem pro pohodlí hráče během dlouhých herních sezení. Některé herní klávesnice mají ergonomický design s odpočívadlem pro zápěstí, což může snížit únava při opakovaném stisknutí kláves. Možnost upravit výšku nebo úhel klávesnice dále zvyšuje pohodlí.

Recenze herní klávesnice Trust Azor: skvělý výkon v pohodlném designu

Trust Azor je klávesnice, která okamžitě zaujme svým jednoduchým designem a příjemným dojmem při prvním kontaktu. Při testování této klávesnice jsem měl možnost se seznámit s jejími klíčovými funkcemi a vlastnostmi. Zde jsou mé dojmy:

Design a rozměry:

Trust Azor má průměrné rozměry, což ji činí ideální volbou pro ty, kteří upřednostňují pohodlnost a kompaktnost. Rozměry jsou 43,8 x 4 x 12,5 cm, což z ní dělají dobře padnoucího parťáka pro každý stůl. Navíc váha 592 g je příznivá, i když je zřejmé, že tato klávesnice není primárně určena k přenášení.

Odezva a komfort:

Jedním z klíčových prvků Trust Azor je jeho příjemná odezva při stisku kláves. Mechanické spínače poskytují dostatečnou zpětnou vazbu a umožňují plynulé a rychlé psaní. Klávesnice má také anti-ghosting funkci, což je výhoda pro hráče, kteří vyžadují precizní ovládání ve hře. Při psaní jsou klávesy až překvapivě měkké a rozhodně jsem neměl pocit, že by mě bolelo zápěstí nebo šlachy.

Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Multimediální klávesy a RGB podsvícení:

Trust Azor nabízí 12 multimediálních kláves, což je skvělé pro rychlý přístup k různým funkcím a ovládání multimédií. RGB podsvícení přidává klávesnici estetický prvek a umožňuje personalizaci barevných nastavení. Tato funkce se může hodit jak při hraní her, tak i při běžném používání klávesnice.

Herní režim a funkce:

Gaming mode je u této klávesnice rovněž přítomný, což umožňuje hráčům vypnout klávesy, které by mohly být rušivé během hraní. Tato funkce je užitečná pro minimalizaci nechtěných stisknutí kláves v klíčových okamžicích ve hře. Každému se asi někdy stalo, že omylem zmáčkl třeba tlačítko Windows.

Závěrečné hodnocení:

Trust Azor je solidní volbou pro ty, kteří hledají dobře navrženou a spolehlivou herní klávesnici. Má pohodlný design, je spolehlivá odezva a herní funkce, jako je anti-ghosting a gaming mode, ji činí vhodnou volbou pro širokou škálu hráčů. RGB podsvícení a multimediální klávesy přidávají klávesnici další vrstvu flexibility a estetiky. Celkově vzato je Trust Azor klávesnicí, která nabízí vynikající výkon a komfort za příznivou cenu. Navíc má ze spodu výklopné packy, které mi přijdou větší než u jiných klávesnic. Za mě je to určitě výhoda, protože díky vyššímu sklonu je psaní a používání klávesnice daleko příjemnější. Klávesnici Trust Azor tak mohu jedině doporučit.

Děkujeme společnosti Trust za zapůjčení klávesnice Trust Azor.

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot, informace poskytnuté společností Trust