Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Dnešní konzumenti vyžadují tu nejlepší kvalitu. Jinými slovy chtějí, abyste měli dokonalé nasvícení a dokonalé pozadí. Je statisticky dokázáno, že kvalita vašich záběrů a vaší tvorby má nezpochybnitelný dopad na vaše sledovanosti. Většina tvůrců ale řeší probém nejen se stative a správným nasvícením, ale také s pozadím. 

Bydlí třeba v menším bytě a nemá nikde prostor, kde by za sebou měli reprezentativní prostory. Touto problematikou se zabývali i vývojáři ve společnosti Trust a přišli s nápadem vytvořit nějaký kit neboli sadu pro tvůrce. V této sadě se pak vyskytuje vše, co by takový tvůrce měl mít. Naštěstí mám možnost si tuto sadu, která se oficiální jmenje Trust 2 in 1 streaming kit vyzkoušet a podrobit našemu testování.

Součástí sady je kruhové zelené plátno, prstencové světlo, flexibilní svorka na telefon, držák webové kamery, stativy, kulová hlava a dálkové ovládání pomocí bluetooth. Zde bych pro větší objektivitu recenze uvedl svou vlastní zkušenost. Na počátku jsem žil v domění, že stačí něco umět a to natočit na mobil. 

Bohužel jsem se mýlil a zjistil jsem to velice rychle. Zkoušel jsem si tedy nějak amatérsky pomoci, například věšet na záclony nějakou zelenou látku, která bude simulovat zelené plátno a podobně. Proto si myslím, že dokážu ocenit praktičnost tohoto produktu. Začneme tedy asi tím plátnem. Jedná se o kruhové zelené plátno, které se dá pohodlně připnout za jakoukoliv židli.

Navíc je dostatečně velké, aby zabralo celý záběr na výšku či na šířku. Na druhou stranu se dá ale složit do relativně malého balíčku, takže je to i ideální řešení do menších domácností. Na většině sociálních sítí je pak již možnost „green cast“, díky které se zkrátka smaže zelené pozadí a nahradí se jiným. Stejnou funkci mají i lepší editory videí.

Proč musí být pozadí zelené? Je to jednoduché – software dokáže odebrat z videosnímku vše zelené. Pokud ale máte zelenou mikinu, zmizí taky. Zelené je barva, která se nejméně vyskytuje na lidském těle a oblečení. Proto je to zelená. Zároveň se zamyslete před samotným natáčením, abyste opravdu neměli nic zeleného.

Další součástí je stativ s kruhovým světlem. Kruhové LED světlo o průměru deset palců jek pak naprosto úžasné. Jestliže máte osvětlení v místnosti, je pravděpodobně nažloutlé. Když chcete použít své reflektory, musíte jich mít vícero, abyste neměli žádné stíny. Proto je ideální mít kruhové světlo, které právě zabraňuje vytváření stínů.

Důležité je také zmínit, že si můžete toto světlo upravit dle vlastních potřeb. Můžete si nastavit například teplotu světla, což může být také důležité pro vykreslení vaší atmosféry. Vše se pak nabíjí pomocí klasické nabíječky k telefonu nebo pomocí powerbanky. Díky tomu se stává tato souprava univerzální a mobilní.

Kruhové světlo je umístěné na jednoduchém stativu typu tripod a uprostřed světla je držák na mobilní telefon. Ten je univerzální, takže by měl pasovat pro většinu mobilních telefonů. Telefon zde sedí pevně a nerozhodí ho ani třepání se stolem. Ještě se zde nachází držák na webové kamery pro případ, že chcete živé vysílat přes počítač a dálkové ovládání.

Já osobně oceňuji i toto dálkové ovládání, protože si myslím, že nevypadá profesionálně, když první záběr je ten, že jste nakloněni k telefonu a váš prst se vzdaluje. To je amatérské. Profesionální video je dokonalé již od začátku, a proto si potřebujete sednout na místo, připravit se a pomocí ovládání spustit natáčení.

Závěr

Za sebe musím uznat, že mne mile překvapilo, že napadlo vývojáře v Trustu věnovat se i vlogování. Je to určitě velice populární a shánění těchto věcí jednotlivě je obrovsky drahé a riskujete vzájemnou nekompatibilitu. Daleko jednodušší je pořídit si již sestavený kit, kde je vše, co potřebujete. Jestliže chcete začít veřejně působit, měl by vám tento set bohatě stačit.

Plusové body dávám i za to, že je možné celou soupravu složit do relativně malého objemu, takže je ideální i do menších prostor a domácností. Tento produkt tak musím doporučit, protože je kvalitně provedený z lepších materiálů a vypadá, že má i dlouhou životnost.


Děkujeme společnosti Trust za zapůjčení Trust Vlogging Kit.

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot, informace poskytnuté společností Trust