Foto: Freepik

Sail Forth představuje klidnou a uvolňující hru, která vás pohltí od samého začátku. Zatímco hledáte realističnost v námořních hrách, Sail Forth nabízí neodolatelný šarm a jedinečnou atmosféru.

Hra začíná probuzením kapitána Toota na jeho poškozené lodi, kde záhadné světlo na nebi představuje hrozbu světu. Brzy se vydáváte na otevřené moře, kde rekrutujete nové námořníky a postupně budujete flotilu lodí pod svým velením. I když začátek slibuje epický příběh o zachraňování světa, hra se brzy zaměřuje na bezcílné putování otevřeným mořem.

No Man’s Sky a jeho procedurálně generované prostředí bylo často přirovnáváno k Sail Forth, které však přidává svůj jedinečný, komiksový vzhled. Ačkoliv se v mořích objevují piráti a souboje, většina hry spočívá ve volném putování mezi biomy a hledání temnoty, kterou hovořící hvězda zmínila v úvodu.

Mapa Deepblue se postupně odkrývá a vy si musíte postupně objevovat jednotlivé regiony, než se můžete mezi nimi pohodlně přesouvat. Přestože můžete občas dostat tipy od postav ohledně zajímavých míst, většinou objevujete úlomky mapy během svých průzkumných výprav. Svět mimo tyto označené oblasti působí poněkud pustě a prázdne, což vás nutí často využívat rychlou cestu mezi nimi.

Pohyb ve hře vyžaduje pozornost k směru větru a umožňuje mu částečně ovlivňovat vaši cestu. Plachtit proti větru je technicky možné, ale frustrující, což je vlastností hry. Jak název napovídá, sailing je klíčovým prvkem této hry, a přestože má stylizovanou grafiku, je realističtější než mnoho jiných her, které vás postaví za kormidlo.

Hra není bez chyb. Některé jsou relativně malé, jako je kolísání snímků za výraznějších situací nebo chyby spojené se spawnováním lodí ve vzduchu při přechodu na novou část mapy. Největší problém nastal, když naše Joy-Cony náhle přestaly reagovat na příkazy po několik sekund, a to obvykle v nejnevhodnějších chvílích.

I když není boj hlavním zaměřením hry, občas je nevyhnutelný. Piráti ze Skull Clan a nevyhnutelné mořské monstrum jsou překážkou, která se občas objeví, zatímco zkoumáte podivný Deadrock, který korumpuje moře. Existuje několik možností výběru zbraní s různým dosahem nebo silou. Většina bojů je pomalá a vyžaduje správnou pozici lodě předtím, než můžete zaútočit.

Každá loď ve vaší flotile má odlišnou manévrovatelnost a umístění zbraní, což vám poskytuje různé možnosti při boji. Ačkoliv možnosti úprav flotily nejsou příliš hluboké, přidávají potřebný prvek, který udržuje hru zajímavou.

Při prozkoumávání oceánů narazíte na pestrou skupinu postav. Někteří nabídnou, že se připojí k vaší posádce a přidají bonusy k statistikám, jako je doba opravy lodi, útoková rychlost nebo rychlost plavby. Mnozí vám přidělí úkoly, jako je doručení občerstvení hladovému šéfkuchaři nebo předání bedny plné naštvaných včel náhodnému cizinci.

Sail Forth není nejlepší open-world hrou, ale bere procedurálně generovaný vzorec představený v No Man’s Sky a přidává mu mnohem přístupnější (a námořnický) pocit. Vizuální stránka hry je uvolňující a efektivní, a skoro každý charakter má spoustu šarmu ve způsobu, jakým je představen. Sailing je překvapivě zábavné, ačkoliv se občas objeví rušivé chyby, a mechanismus stavění flotily dodává hře dostatečnou hloubku, aniž by působil příliš složitě. Ideální způsob, jak se uvolnit, pokud jste připraveni pustit se s větrem.

Zdroj: Epic Games (odkaz)