Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Vzhled a displej

Jednou z věcí, která mne na první pohled u nového POCO X6 zaujala je design. Tento nový model je totiž trochu podobný svému sourozenci Xiaomi Redmi K70E, což je vlajková loď. To pro mne byl signál, že by se mohlo jednat o skutečně dobrý mobilní telefon, který vyčnívá ve své kategorii.

Na přední straně se rozprostírá 6,67“ velký AMOLED displej, který nabízí rozlišení až 1,5K, což je velice příjemné. Jas je zde 1 800 nitů a podání barev je velice živé a zároveň realistické. Rozhodně jsem neměl problém s čitelností či viditelností ani za velice jasných slunečných dnů. Vzhledem k tomu, že tento model je koncipován spíše jako herní mašina, je nezbytné mít i 120Hz obnovovací frekvenci.

Ta je důležitá zejména proto, aby zajistila co největší plynulost při animacích i při hře samotné. Jako výhodu musím zmínit i přítomnost tvrzeného skla Gorilla Glass Victus, které chrání tento mobilní telefon před poškrábáním. Tvarem mi trochu připomíná iPhone, protože má plochý předek i záda a rovné zaoblené rohy.

Průstřel pro selfie kameru se zde ukrývá na horní straně uprostřed. Na spodní straně je pak konektor na USB-C, šuplík na SIM kartu a mikrofon. Na pravé straně je power button a ovládání hlasitosti. Poměrně překvapující je i přítomnost audio konektoru Jack 3,5 mm, od kterého výrobci telefonů kvůli jeho rozměrům upouštějí. U herního mobilu je ale nezbytný, protože jedině přes audio konektor a kvalitní herní sluchátka dostanete dobrý zvuk.

Zadní strana vypadá jako ze skla nebo spíše ze zrcadla. Rozhodně se jedná o elegantní a povedený design. V horní polovině je pak modul se třemi senzory a přisvětlovací diodou. Vzhledem k tomu, že jsou záda lesklá, tak zde zůstávají lehce i otisky prstů. Ty jdou ale velice jednoduše vyčistit. Obecně lze konstatovat, že použité materiály a celkový vzhled jsou rozhodně prémiové a z této střední třídy rozhodně vyčnívá.

Fotoaparát

POCO X6 je vybaven trojicí objektivů pro focení různých situací. Hlavní objektiv disponuje 64 Mpx rozlišením a nabízí skutečně bohaté a ostré fotografie. Barvy jsou realistické a přirozené. U některých mobilů jsem se setkal s velice nepřirozeným podáním barev, které mne trochu mrzelo. Sytost barev byla prostě vytažena do extrému. Zde jsou fotky krásné a přirozené.

Docela oceňuji i širokoúhlý objektiv, který mnoho redaktorů považuje za zbytečný, ale pro mne je to dobrý doplněk. Zvláště v případě, kdy chci do záběru umístit co nejvíce věcí. Posledním objektivem je pak 2 Mpx makro objektiv, který slouží k pořízení fotografií již od tří centimetrů. U makro objektivů se nějaká zvláštní kvalita nikdy nečeká, ale zde je kupodivu poměrně kvalitní objektiv. Přední fotoaparát má rozlišení 16 Mpx, což považuji za důležité, protože v dnešní době je možná více používán než ten zadní. Posledním faktorem ohledně fotoaparátu je stabilizace. Ta je zde optická, což je vždy lepší než digitální. Jestliže máte v plánu nahrávat videa, tak POCO X6 umí až rozlišení 4K Ultra HD.

Výdrž

Uvnitř POCO X6 je ukrytá baterie s kapacitou 5 100 mAh, což je v dané kategorii standard. Zvláště jedná-li se o herní mobil. Zde prostě potřebujete mít výdrž. S touto baterií vydrží váš mobil bez problémů zhruba 11 hodin navigace, 20 hodin videa nebo 15 hodin hraní náročných her. Baterie podporuje rychlé 67 W nabíjení, takže z prázdné baterie jsem se dostal na plnou za 43 minut.

Výkon

U herního mobilního telefonu byste očekávali super výkon a ten tu skutečně je. POCO X6 dostal do základu vylepšený 8jádrový čip Media Tek Helio G99-Ultra, který má výkon 2,2 GHz. Navíc je POCO doplněn buď o 8 GB nebo 12 GB operační paměť. Posledním hardwarovým komponentem, který má vliv na výkon je úložiště, a to je zde 256 GB, takže více než dostačující.

Hraní her

Vyzkoušel jsem na modelu POCO X6 několik her a mezi nimi i ty nejnáročnější. Vše šlo velice jednoduše a lehce. Velice jsem ocenil i speciální chlazení, které se nachází na zadní straně a brání přehřívání mobilu a tím i snižování jeho výkonu. Určitě vám také neujde, že mobil má speciální úpravu displeje, abyste na něm mohli pracovat i s vlhkými prsty. Naopak pokud vám tam spadne několik kapek vody při dešti, tak vám nebudou svévolně klikat na displeji. Zkrátka vývojáři se v tomto případě hodně snažili, aby hraní her bylo co nejpříjemnější a pohodlné. Ukázky z hraní her můžete vidět na našem YouTube kanále.

Konkurence

Jak konkurenci bych zde uvedl jeden model z té nejvyšší třídy, a to iPhone 14, který je o mnoho dražší. Z toho vyplývá, že by měl být i lepší. Opak je pravdou, protože Poco X6 ho rozdrtí na celé čáře. Jen namátkou mohu uvést některé parametry, jako například:

  • obnovovací frekvence jen 60 Hz
  • operační paměť jen 6 GB
  • méně jader procesoru
  • baterie vydrží jen 3 279 mAh
  • zadní fotoaparát má 12 Mpx
  • poloviční úložiště

Zkráceně řečeno, kdyby to nebyl iPhone, tak by nikdo neakceptoval 12 Mpx zadní fotoaparát. To bylo tak před deseti lety. Navíc je iPhone pomalejší, má poloviční úložiště a poloviční obnovovací frekvenci. Jestliže chce někdo připlatit za to nakousnuté jablko na zadní straně, je to věc každého, ale objektivně řečeno je prostě Poco X6 lepší.

Závěr

Závěrem musím uznat, že tento mobilní telefon mne mile překvapil. I když pochází ze střední třídy, tak se svým výkonem a kvalitami může hrdě postavit i proti prémiovým modelům. Jde o výkonný, elegantní mobilní telefon s dobrým displejem, kvalitním zvukem a herním zázemím. POCO X6 je sice primárně herní telefon, ale není výlučně herní, takže ho můžete samozřejmě používat na focení momentků nebo pro vaši práci. Jestli něco nemám rád, tak je to sekání při hrách a tento model mne dovolil hrát plynule hry na nejvyšší rozlišení. Proto jsem se rozhodl, že ho můžu s klidným svědomím doporučit.

Děkujeme společnosti Xiaomi za zapůjčení mobilního telefonu POCO X6

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Xiaomi