Foto: poskytnuto společností ViewSonic, se souhlasem společnosti

Uvádí se, že je sice herní, ale vzhledem k jeho parametrům bych ho klidně označil i za monitor vhodný pro práci videografů nebo prostě pro běžnou kancelářskou práci. Je to takový obojživelník. Za mne je to ideální kombinace, protože mnoho hráčů tvoří zároveň nějaký obsah na sociální sítě či na YouTube a potřebují své výstupy i zpracovat v následném post-processingu. Z tohoto pohledu se proto jeví tento model jako ideální. Uvidíme ale, jak si povede v mém testování.

V první řadě je potřeba říci, že nejde o úplného drobečka, protože má úhlopřičku 32“. To je dobrá zpráva, protože u monitorů zrovna neplatí to známé rčení, že co je malé, to je hezké. Rozlišení je QHD, což znamená 2560 x 1440 px. Ovšem za pozornost určitě stojí i obnovovací frekvence 165 Hz s tím, že při přetaktování je možné vytáhnout až 175 Hz. Stačí jen v menu povolit „Overclocking“ a poté jen zvýšíte ve Windows obnovovací frekvenci. To je i u herních monitorů nadprůměr. Bohužel většina herních monitorů má jen 120 Hz. Buďme tedy vděční za těchto 165 Hz.

Foto: poskytnuto společností ViewSonic, se souhlasem společnosti

Monitor je poměrně velký, a proto vítám i poměrně bytelnou a robustní konstrukci, do které počítám samozřejmě i stojan. V případě, že máte menší prostorové možnosti, můžete využít i uchycení pomocí VESA 100. Každopádně tento monitor umožňuje výškové polohování a naklápění do stran.

Designově je ale monitor jednoznačně herní. Co se týče konektivity je zde klasický USB hub. Možná mi tu trochu chybí USB-C, které je dnes již běžné. Je zajímavé, že USB-C je u kancelářských monitorů celkem běžné. Co určitě oceňuju je tzv. vodítko myši. Jedná se prostě o praktický výsuvný držák na kabel od myši,a by se vám různě při hraní nezasekla.

Nebývá to sice zvykem, ale musím pochválit i reproduktory. Ty bývají běžnou součástí monitorů, ale většinou nestojí ani za zmínku. Zde mají reproduktory skutečně slušnou úroveň. Není to samozřejmě Hi-Fi soustava, ale na reproduktor u monitoru je to opravdu dobré.

Maximální jas je 308 nitů, a to při spotřebě 50 W. Je jasné, že při nastavení nižšího jasu spotřeba klesá. Monitor má Adobe RGB gamut, což znamená, že jeho barvy jsou zářivější a jasnější než třeba u sRGB. Někomu to ale může vadit, a to hlavně profesionálním grafikům, kteří si potrpí na přesnou prezentaci barev.

Pro oko je ale daleko příjemnější podání Adobe RGB gamut. Za mě jsou ale barvy velice krásné a dobrý je i pozorovací úhel. Dá se říci, že pokud vidíte monitor, tak vidíte i co je na něm. Pozorovací úhel se tak nachází v intervalu téměř 180 stupňů. Problém jsem neměl ani s protisvětlem.

Závěr

V závěru musím uznat, že se jedná o slušný herní monitor, který se ale hodí i pro videografy nebo uživatele pracující s digitálním obsahem. Monitor je dostatečně velký a disponuje kvalitním podáním barev, dobrým kontrastem a nadprůměrnými reproduktory. Jediné, co tomuto monitoru chybí je USB-C, ale není to žádný problém. Poslední tečkou, kterou musím uvést je RGB podsvícení zadní strany, které prostě k herní sestavě patří. Jako výhodu musím zmínit i dobré pozorovací úhly, dobrý jas a svítivost. Pokud se poohlížíte po herním monitoru, tak tento určitě stojí za zvážení.

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot, informace poskytnuté společností ViewSonic