Foto: Freepik

Je to prostě labyrint, který je plný různých nástrah a příšer a vy se musíte dostat až ke dveřím a cestou ještě najít správné klíče. Prostě strategie, která je strategií. Za touto původní verzí stáli dva vývojáři, a to John Carmack a John Romer. Kolem této hry se ale vytvořila tak rozsáhlá a věrná uživatelská základna, že hra neustále žije dál.

Zvláště zajímavá je pak tzv. modderská komunita, která zkouší, co vše je možné použít pro spuštění této ikonické hry. V minulosti jsme viděli pokusy, jak se spustil Doom třeba i na těhotenském testu či žárovce. Nyní ale přichází skutečně povedený kousek. Jedna studentka biologie z MIT se totiž rozhodla využí bakterie E.coli pro jako displej pro hraní jejího oblíbeného Doomu.

Bakterie E.coli jsou střevní bakterie a studentka je logicky nepoužila jako výpočetní sílu, ale jako nejjednodušší displej o rozlišení 32 x 48 pixelů, nebo spíše bakterií. Tyto bakterie byly připojeny k počítači, který je přiměl na povel vyloučit speciální fluorescenční protein. I když pracuje s malým rozlišením a pouze dvěma barvami, největším problémem je čas.

Bakterie totiž vykreslí nějaký obraz, ale do své původní podoby se vrátí až za více než 8 hodin. V běžném videu se pracuje se snímkovou frekvencí 30 fps, ale v tomto případě je skóre 0,00003 fps. Dohrát hru by tak trvalo několik století. Možná to ale bude nový podnět, jak se dají střevní bakterie či bakterie obecně dále využívat.

Zdroj: Futurism.com (odkaz)