Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Intel se dlouho vracel na trh s dedikovanými grafickými kartami. První pokus o dedikovanou grafickou kartu byl i740 na konci 90. let – to by bylo „Gen1 Graphics“ tuším. Larabee byla dalším pokusem v oblasti grafických karet, který ale nikdy nedošel do masivní produkce. Nyní se tak můžeme podívat, co nám přináší nejlepší grafická karta od Intelu.

Jak se Arc A770 srovnává s konkurencí od AMD a Nvidia? Je XeSS skutečným konkurentem DLSS a co s veškerým humbukem kolem AV1 videa? Pokusíme se odpovědět na všechny tyto otázky a mnoho dalších, ale začněme s přehledem na vysoké úrovni.

Architektura a specifikace

Intel používá Arc Alchemist architekturu, která představuje výrazný posun oproti předchozím generacím. Klíčovým stavebním kamenem je Xe-Core, který zahrnuje Xe Vector Engines (XVE), Xe Matrix Engines (XMX), Load/Store jednotku a L1 cache. V době vydání této karty nebyly ovladače zcela doladěné, ale nyní již není žádný problém. Každopádně GPU nabízí zajímavé funkce, jako je 16 GB VRAM, podpora XeSS a AV1.

Výkon

Intel ARC A770 se zdá být silným hráčem na papíře a jasně ukazuje, že Intel cílí na svůj podíl na středním trhu s agresivní cenou pro A750 a A770. Oba se snaží konkurovat Nvidia RTX 3060, přičemž A770 má podobnou teoretickou cenu.

Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Vzhledem k technickým specifikacím a funkcím připomínají grafické karty Arc spíše Nvidia než nabídky od AMD, s dalšími Matrix Cores a mnohem větším důrazem na hardwarový ray tracing. Intel je také jedinou společností, která v současné době nabízí hardwarově akcelerované video encoding pro AV1 a VP9. V případě zájmu o AV1 to vypadá, že je Intel asi jedinou volbou.

Reálný výkon

Teoretický výkon ARC A770 se pohybuje od 10,4 do 17,2 teraflops FP32. Ve srovnání s konkurencí, Nvidia RTX 3060 nabízí 12,7 teraflops grafického výpočtu, zatímco AMD RX 6650 XT je na úrovni 10,8 teraflops.Je zajímavé vidět, jak se ARC A770 vyrovná s ray tracing, kde ukazuje ambice porazit RTX 3060. Nyní se podíváme na praktický výkon grafické karty Intel ARC A770 prostřednictvím několika reálných testů a výsledků.

Gamingový výkon

Při testování herního výkonu se ukázalo, že ARC A770 poskytuje konkurenceschopný výkon ve srovnání s populárními modely od AMD a Nvidia. V testech s běžnými hrami dosahuje vynikajícího zobrazení a dostatečných hodnot fps i při vysokých grafických nastaveních. Karta prokázala schopnost dobře konkurovat v této kategorii.

Ray Tracing a XeSS

ARC A770 se vyznačuje také v oblasti ray tracingu. S 32 Ray Tracing Units dosahuje výrazného zlepšení ve srovnání s předchozím model A380. XeSS (Xe Super Sampling) přidává do mixu upscaling algoritmus, který přináší vylepšenou grafiku bez ztráty výkonu. V některých případech bylo dokonce zaznamenáno, že A770 poráží konkurenční model RTX 3060 při zapnutém ray tracingu.

Hardwarová akcelerace videa

S podporou hardwarové akcelerace pro různé video kodeky, včetně AV1, VP9, H.264 a H.265, ARC A770 poskytuje vynikající výkon při kódování a dekódování videa. To je významné pro uživatele pracující s multimédii a streamující obsah.

Multi-Display Možnosti

ARC A770 podporuje až 4 displeje s různými výstupy, včetně eDP 1.4, DP 2.0, HDMI 2.1 a HDMI 2.0b. Maximální rozlišení na HDMI dosahuje 4096 x 2160 při 60Hz a na DP 7680 x 4320 při 60Hz, což zajišťuje flexibilitu při připojování více monitorů.

Technologie a podpora

Karta ARC A770 integruje moderní technologie, jako je ray tracing, oneAPI, OpenVINO, DirectX 12 Ultimate a Vulkan 1.3. S podporou kódování a dekódování různých formátů videa a technologií Intel Deep Link poskytuje komplexní soubor funkcí pro různé účely, včetně herního výkonu, tvorby obsahu a profesionálních aplikací.

V závěru lze konstatovat, že Intel ARC A770 přináší solidní výkon a širokou paletu funkcí, což ji činí zajímavou volbou pro uživatele ve střední třídě, kteří hledají vynikající grafickou kartu pro své potřeby.

Závěr

Intel ARC A770 je zajímavým přírůstkem na poli dedikovaných grafických karet. Nabízí skvělý poměr cena-výkon, vynikající hardwarovou podporu a konkurenceschopný výkon ve srovnání s populárními modely od AMD a Nvidia. Ovladače a časování příchodu mohou být občas problematické, ale pokud hledáte výkonnou grafickou kartu ve střední třídě, ARC A770 stojí za vážné zvážení.

Výhody:

  1. Skvělý poměr cena-výkon.

  2. Vynikající hardwarová podpora pro video encoding.

  3. 16 GB VRAM, podpora XeSS, AV1.

  4. Konečně Intel dorazil do kategorie GPU!

Nevýhody:

  1. Ovladače byly v první fázi trochu nespolehlivé, ale spolu s updatem se vše vyřešilo

  2. Příchod byl mnohem pozdější, než se původně očekávalo.

Děkujeme společnosti Intel za zapůjčení Intel ARC A770.

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot, informace poskytnuté společností Intel