Foto: Freepik

Stačí se podívat na  A Star Is Born , která se dočkala už čtvrté adaptace. Filmy jako West Side StoryScarface a nejnověji Duna  dokázaly, že některé remaky mohou originál překonat i tím, že rozšíří a obohatí svá témata. Některé filmy jsou však jednoduše tak ikonické, tak smysluplné pro svůj konkrétní čas a místo, že se stávají nedotknutelnými. Žádný remake nebude nikdy schopen zopakovat jejich úspěch, protože jejich dědictví je příliš rozsáhlé. Těchto 10 filmů jsou instituce ve filmovém médiu, které by nikdy neměly být předělány.

Věčný svit neposkvrněné mysli (2004)

Eternal Sunshine of the Spotless Mind, režírovaný Michaelem Gondrym, s Jimem Carreym a Kate Winsletovou v hlavních rolích, je sci-fi romantickým dramatem. Vypráví příběh Joela Barrishe a Clementine Kruczynski, kteří se po bolestivém rozchodu rozhodnou vymazat si vzpomínky na sebe. Přesto se znovu setkávají a začínají si znovu navzájem propojovat.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind je jedním z mála moderních filmů, které lze považovat za klasiku. S brilantním scénářem od Charlieho Kaufmana film inteligentně zkoumá složitosti lásky a zármutku skrze originální přístup, který může vzejít jen z unikátní kreativní mysli. Eternal Sunshine je skutečně originální a žádný remake by nemohl dosáhnout jeho krásné podvratné povahy.

Mechanický pomeranč (1971)

Znepokojivý psychologický kriminální film Stanley Kubricka Mechanický pomeranč z roku 1971 zůstává stejně provokativní jako v době svého vydání. Hlavní postavu Alexe DeLargea hraje Michael McDowell, zločince, který se živí násilím v dystopickém Británii. Jeho život se obrátí naruby, když je zatčen a podroben proceduře, která má změnit jeho antisociální chování.

A Clockwork Orange, kontroverzní ve své době, se nyní považuje za klasické sci-fi mistrovské dílo a zásadní součást kinematografie 70. let. Jeho témata deziluze, dehumanizace a autoritářství jsou stále aktuální a jeho provokativní přístup má stále sílu. Remake by nejenže nebyl schopen dosáhnout originality původního filmu, ale také by mu chyběl explozivní dopad na populární kulturu.

Princezna Nevěsta (1987)

Fantasy klasika Princezna Nevěsta s Carey Elwesem a Robin Wright v hlavních rolích je půvabným příběhem lásky a dobrodružství. Film vypráví příběh Westleye, farmáře, který se zamiluje do Buttercup, mladé ženy ze vsi. Jejich láska překonává mnohé překážky, včetně zrádného prince Humperdincka.

Princezna Nevěsta je ztělesněním fantasy žánru. Jeho kouzelný, půvabný příběh je synonymem nadčasovosti a nabízí perfektní směsici romantiky, humoru, akce a dobrodružství. Je to jeden z těch filmů, který je téměř dokonalý a jeho remake by byl nejen zbytečný, ale pravděpodobně by nedosáhl kvality originálu.

Za zvuků hudby (1965)

The Sound of Music, natočený v roce 1965, je ikonickým muzikálovým snímkem s Julií Andrewsovou v hlavní roli. Film sleduje rodinu Von Trappů a jejich vychovatelku Marii během období druhé světové války. Jeho písně a scény se staly nezapomenutelnými v kultuře.

The Sound of Music je nejen komerčním úspěchem, ale také získal srdce publika svou nevinnou a optimistickou atmosférou. Příběh byl tak úspěšný díky svému kouzlu, že by remake mohl mít problém nalézt podobné nadšení, zejména v dnešním cynickém světě.

Foto: Freepik

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Psychologické drama Přelet nad kukaččím hnízdem Miloše Formana s Jackem Nicholsonem v hlavní roli je monumentálním dílem Nového Hollywoodu. Film sleduje Randlea McMurphyho, který se dobrovolně nechá umístit do psychiatrické léčebny, kde se dostává do konfliktu s autoritářskou sestrou Ratchedovou.

Přelet nad kukaččím hnízdem je jedním z těch filmů, který zůstává nezapomenutelný i po letech. Jeho výkony a temné téma udělaly z něj trvalý klenot kinematografie, který by se neměl předělávat.

Sedmá pečeť (1957)

Historické fantasy Sedmá pečeť režírované Ingmarem Bergmanem z roku 1957 je jedním z nejrozpoznatelnějších filmů své éry. Film sleduje rytíře hrajícího šachy s personifikací smrti během Černé smrti v Dánsku.

Sedmá pečeť se zabývá věčnými otázkami o víře, osudu a smyslu života způsobem, který je tak důvtipný a zároveň neuchopitelný, že se těžko popisuje slovy. Je to jeden z těch filmů, které musíte zažít, nikoli jen pochopit. Jeho atmosféra a tón jsou tak jedinečné, že by remake neměl šanci se vyrovnat s originalitou.

Vše o Evě (1950)

Drama Vše o Evě z roku 1950 s Bette Davis v hlavní roli je jedním z nejuznávanějších filmů v historii Hollywoodu. Film sleduje život Margo Channingové, uznávané divadelní hvězdy, která se potýká s ambiciózní mladou herečkou Evií Harringtonovou.

Vše o Evě patří mezi nejlepší filmy s nádherným scénářem a fantastickými hereckými výkony. Bette Davis vytváří ikonickou postavu, která by nebyla snadno nahraditelná v případě remakeu.

Občan Kane (1941)

Občan Kane, režírovaný a hráný Orsonem Wellesem, je považován za jeden z nejlepších filmů všech dob. Film sleduje život Charlese Fostera Kanea od jeho vzestupu k moci po jeho smrt.

Občan Kane má pověst, která přesahuje jeho samotný film. Je to ikona kinematografie, která má nepřekonatelný vliv na popkulturu. Jakýkoli pokus o remake by byl nejen zbytečný, ale také by nedosáhl na úroveň originality.

Trilogie Kmotr (1972-1990)

Trilogie Kmotr, založená na románech Maria Puza a režírovaná Franciskem Fordem Coppolou, je považována za nejlepší sérii filmů v historii kinematografie. První dva filmy zvláště ovlivnily kulturu a populární vnímání mafie.

Kmotr zůstává nepřekonatelným standardem pro kriminální žánr a její vliv přesahuje kinematografii. Remake by byl nejen nevděčný, ale pravděpodobně by nedokázal dosáhnout na kvalitu původní série.

Jih proti Severu (1939)

Gone with the Wind zůstává nejvýdělečnějším filmem v historii Hollywoodu a největším fenoménem své doby. Jeho příběh o občanské válce v Americe se stal klasikou a symbolizuje dobu, ve které byl vytvořen.

Gone with the Wind je minové pole kontroverzí a jeho remake by se pravděpodobně setkal s mnoha problémy v dnešní době. Jeho status jako nedotknutelného díla kinematografie by měl zůstat nedotčený.

Zdroj: DigitalTrends.com (odkaz)