Foto: Freepik

Co je Temu?

Předně je nutné říci, že Temu není obchod, který by měl věci skladem, ale je to spíše nákupní galerie nebo nákupní aplikace, podobná Amazonu. Sama o sobě pak tvrdí, že má ty nejlepší nabídky na trhu a její produkty jsou zařazeny do více než 250 kategorií. Samozřejmě není v mé moci porovnávat všechny produkty, ale namátkou jsem jich několik porovnal a přišlo mi, že ceny byly buď skutečně levnější nebo stejné, jako na jiných platformách.

Velice často se v Temu objevují mnohatýdenní slevové akce. Z toho vyplývá, že je výhodné vyčkat před tím, než něco koupíte. Zaručeně totiž v blízkých dnech přijde nějaký sleva. Někteří uživatelé pak mají jisté obavy zadávat do této aplikace čísla karet nebo svých účtů. Těžko mohu říci, zda jsou obavy oprávněné nebo ne, ale každopádně mne trochu uklidňuje, že s Temu spolupracuje Apple Pay, Google Pay, PayPal i většina kreditních společností.

Foto: Freepik

Je Temu podvod?

Dosavadní zjištění vedou k tomu, že Temu není žádný podvod, ale prostě normální internetové nákupní tržiště. Někomu pak může vadit, že mateřskou společností Temu je PDD Holdings Inc., což je miliardová společnost se sídlem v Číně. Čínské společnosti ale vlastní i Xiaomi nebo TikTok, takže není důvod mít větší obavy než u těchto jiných značek.

Jak stáhnout aplikaci Temu

Stažení je jednoduché, protože to je legitimní aplikace a naleznete ji jak v obchodě App Store, tak i v Google Play. Prostě jen otevřete svůj obchod s aplikacemi, stáhnete, naistalujete a můžete začít nakupovat. Je zde ale i možnost nakupovat z počítače nebo webového prohlížeče, takže stahování aplikace Temu není podmínkou.

Proč jsou ceny Temu tak levné?

Zdá se, že Temu dokáže nabídnout levnější produkty díky lepšímu řetězci dodavatelů. Aplikace Temu v podstatě propojuje výrobce či prodejce přímo s koncovým zákazníkem a navíc je celá jeho výroba soustředěna do Číny, takže produkty zde nabízené nejsou zatíženy zbytečnými celními poplatky.

Poskytuje Temu ochranu uživatelských dat?

Zde není možné poskytnout jednoznačnou odpověď. Dalo by se říci, že to je šedá oblast. I když Temu samo všude říká, že ochrana dat je pro něj prioritou, tak se nedávno objevila kritika za špatné zacházení s uživatelskými daty. Konkrétně byla v únoru 2024 podána žaloba právní společností Hagens Berman. Temu tak v současnosti čelí obvinění z používání malware a špionážního softwaru a sdílení dat s třetími stranami. Toto obvinění nebylo ale prozatím prokázáno.

Zdroj: DigitalTends.com (odkaz)