Foto: Freepik

V roce 1979 se na filmovém plátně objevil snímek, který se okamžitě stal miláčkem diváků a dodnes si udržuje svou nezaměnitelnou pozici v českém filmovém dědictví. Jedná se o kultovní komedii „Marečku, podejte mi pero!“ režírovanou legendárním Oldřichem Lipským. Kromě své zábavnosti a vtipného děje ukrývá tento film také mnoho zajímavých historek a anekdot z doby jeho natáčení. Podívejme se na několik fascinujících aspektů tohoto ikonického díla.

Jednou z nejzajímavějších postav ve filmu je bezesporu Hliník, který má svůj skutečný předobraz. Během studia na gymnáziu se Zdeněk Svěrák setkal s určitým spolužákem, který měl být do jejich třídy zapsán, ale nakonec se nikdy neobjevil. Tato záhadná absence posloužila jako inspirace pro postavu Hliníka.

Další zvláštností filmu je záhada kolem slova „hrdobec“, které se objevuje při rozboru básně ve školní třídě. Toto slovo je však ve skutečnosti chybným tvarem slova „hrdobce“, použitého v básni Jana Nerudy „Jak lvové bijem o mříže“. Hrdobec zde označuje hrdého člověka či hrdopýšku.

Natáčení školních scén se odehrávalo během pololetních prázdnin v pražské škole na Dušní ulici. Herci přicházeli na místo natáčení v osm hodin ráno, přičemž Josef Kemr, který ztvárnil roli Plhy, někdy dorazil i později, neboť ráno chodil do kostela.

Úspěch filmu nebyl omezen jen na jeho premiéru. „Marečku, podejte mi pero!“ si získal obrovskou popularitu a počet diváků v kinech překročil hranici dvou milionů. Marečku, podejte mi pero! není jen filmem, který zanechal nezapomenutelnou stopu v českém filmovém světě, ale také skrývá mnoho zajímavostí a kurióz z doby jeho vzniku. Tyto anekdoty přispívají k udržení jeho kultovního statusu a zajišťují mu trvalé místo v srdcích českých diváků.

Zdroj: CSFD.cz (odkaz)