Foto: Freepik

Jedním z nejdiskutovanějších nástrojů je Rask.ai. Tato služba umožňuje uživatelům zdarma vyzkoušet tři minutové nahrávky, které přeloží a nadabuje. V poslední době se Rask proslavil překladem ukázky z filmu „Dobrý voják Švejk“, kde hlas Rudolfa Hrušínského zní v perfektní angličtině. Tato ukázka se stala hitem na sociálních sítích.

Rask.ai využívá při překladu a dabingu specifických rysů původního mluvčího, což zajišťuje autentičnost a věrnost originálu. V placené beta verzi nabízí dokonce podporu technologie lip sync, která synchronizuje pohyb rtů s hlasem.

Široké jazykové možnosti a klonování hlasů

Rask.ai dokáže rozpoznat a přeložit více než 130 jazyků. U 28 z nich, včetně češtiny a slovenštiny, nabízí i klonování hlasů, což zachovává charakter původního mluvčího. U ostatních jazyků se používá univerzální generátor.

Aplikace obsahuje jednoduchý editor, který umožňuje profesionálům dodatečně upravit text a přidat přesné titulky. Překlad se totiž nemusí vždy povést dokonale, a tak je možnost manuálních úprav vítaná.

Cenová politika a využití

Služba Rask.ai zaujala svou kvalitou a tomu odpovídá i její cenová politika. Měsíční předplatné začíná na 50 amerických dolarech, což zahrnuje 25 minut přeloženého a nadabovaného videa. Každá další minuta stojí 2 dolary. Pro firmy jsou k dispozici dražší tarify s přístupem k API a dalšími funkcemi pro hromadný překlad a klonování hlasů.

Přestože kvalita klonování hlasů může být různorodá, je to obdivuhodný pokrok. Je jen otázkou času, kdy se strojový dabing stane standardem nejen na YouTube, ale také v televizi a filmu.

Praktické ukázky a budoucnost

Oživení slavných scén pomocí AI už dnes vzbuzuje zájem. Například známá scéna z filmu „Pelíšky“ byla předabována do angličtiny a ukázka vytvořená za pár minut v demoverzi Rask.ai se stala předmětem diskuze mezi filmaři a novináři o možnostech AI v dabingu.

Tato technologie nabízí nový pohled na překlady a dabing, který může výrazně ovlivnit budoucnost filmového průmyslu. S nástupem AI v dabingu se otevírá cesta k rychlejším a přesnějším překladům, které mohou být dostupné pro širší publikum po celém světě.

Rask.ai ukazuje, že jsme na prahu nové éry, kde umělá inteligence může přinést revoluci do oblasti, která byla dlouho doménou lidských hlasů. Budoucnost dabingu je tak nejen zajímavá, ale také plná nových možností.

Zdroj: Zive.cz (odkaz)