Foto: Freepik

Film, který měl premiéru 3. května 1984 na Filmovém festivalu pracujících v Českých Budějovicích, si získal srdce diváků a stal se kultovní záležitostí. Ovlivnil nejen kinematografii, ale také kulturní povědomí Čechů. Zde je pohled na některé zajímavosti spojené s tímto filmem, který vstoupil do dějin české kinematografie.

Inspirace a natáčení

Tři veteráni vychází z pohádkové knihy Fimfárum od Jana Wericha. Lipský se v tomto filmu inspiroval a vytvořil unikátní atmosféru, která diváky vtáhla do světa českých válečných veteránů. Natáčení se odehrávalo na různých místech v Československu, přičemž některé scény byly zachyceny v Průhonickém parku, což dodalo filmu autentičnost a kouzlo.

Postavy

Hlavními protagonisty filmu jsou tři přátelé, kteří sdílejí společnou minulost a nyní se společně potýkají s nástrahami současnosti. Milan Lasica, Zdeněk Svěrák a Petr Čepek předvedli skvělé herecké výkony, které diváky bavily a dojímaly. Každá z těchto postav přitom měla zcela jiný charakter.

Paralely s Rambem

I když je to možná podivné, tak tento film mnozí srovnávají s filmem Rambo. Tento film totiž přišel do kin dva roky před snímkem Tři veteráni. Do jisté míry jsou zde nějaké podobnosti. Rambo i veteráni se vracejí z fronty a všichni dostanou možnost tábořit v lese, jako vyděděnci. Všichni čtyři odcházejí bez většího uznání a navíc jsou stíháni přímo státními složkami. Jde spíše o náhodnou podobnost, protože v době psaní scénáře nikdo o filmu Rambo samozřejmě nevěděl.

Kulturní odkaz

Tři veteráni nejsou pouze filmem, jsou to ikony české kinematografie a kulturního dědictví. Jejich příběh a hlášky jsou pevně zakořeněny v povědomí českého národa a dodnes se těší oblibě.

Film Tři veteráni zůstává nedílnou součástí české filmové historie a oslavuje své čtyřicáté narozeniny jako legendární kousek kinematografie. Je to připomínka doby, kdy české filmy ovládaly srdce diváků a inspirovaly generace umělců.

Zdroj: Aktualne.cz (odkaz)