Foto: Freepik

Úvod do hry

Kingdom Come: Deliverance je realistická hra, která se zaměřuje na historickou přesnost a detailní zpracování. Hra neobsahuje žádné fantasy prvky, jako jsou magie nebo příšery, což je na rozdíl od mnoha jiných RPG her osvěžující změnou. Místo toho se hra soustředí na realistické bojové mechaniky, přežití a interakci s historickým prostředím.

Vytvoření postavy a úvodní kapitola

Na začátku hry převezmete roli Jindřicha, syna kováře, který žije v malé vesnici Skalici. Úvodní kapitola hry slouží jako tutoriál, který vás naučí základy ovládání, bojových technik a interakce s postavami.

Je důležité věnovat čas průzkumu vesnice a rozhovorům s obyvateli, abyste se seznámili s herními mechanikami a získali užitečné informace a vybavení. V tomto bodě hry se také seznámíte s několika klíčovými postavami, které budou hrát důležitou roli v průběhu příběhu.

Základní mechaniky

Ovládání

Ovládání v Kingdom Come: Deliverance může být zpočátku trochu složité, zvláště pokud jste zvyklí na jiné RPG hry. Zde je několik základních tipů:

  • Pohyb: Klasický pohyb pomocí kláves WASD, sprintujete stisknutím levé klávesy Shift a krčíte se stisknutím levé klávesy Ctrl.
  • Interakce: K interakci s objekty a postavami použijte klávesu E. K otevírání inventáře stiskněte I.
  • Konzumace jídla a nápojů: V inventáři můžete konzumovat jídlo a nápoje pro obnovení zdraví a energie.
  • Ukládání hry: Hra se automaticky ukládá v klíčových bodech příběhu. Pro ruční uložení můžete použít Saviour Schnapps, což je speciální nápoj.

Boj

Boj v Kingdom Come: Deliverance je komplexní a vyžaduje dovednost a taktiku. Zde jsou základní prvky:

  • Útoky: Můžete provádět různé typy útoků, včetně sekání, bodání a výpadů, pomocí myši. Směr útoku lze ovládat pohybem myši.
  • Obrana: Blokování útoků se provádí stisknutím pravého tlačítka myši. Perfektní bloky lze provést stisknutím bloku těsně předtím, než vás nepřítel zasáhne.
  • Výdrž: Bojové akce spotřebovávají výdrž, kterou je třeba sledovat. Pokud dojde výdrž, budete zranitelnější.

Stealth a plížení

Stealth mechaniky jsou důležitou součástí hry, zejména pokud se chcete vyhnout přímému boji. Můžete se krčit, schovávat ve stínech a ticho eliminovat nepřátele. Hluk a světlo hrají klíčovou roli v tom, jak jste viditelní a slyšitelní.

Přežití a údržba

  • Hlad a únava: Jindřich musí pravidelně jíst a spát, aby si udržel svou výkonnost. Ignorování těchto potřeb může vést k poklesu zdraví a efektivity v boji.
  • Oprava vybavení: Zbraně a zbroj se opotřebovávají a je třeba je pravidelně opravovat u kovářů nebo pomocí opravárenských sad.

Postup hrou

Hlavní příběhové mise

Hlavní příběhové mise vás provedou příběhem Jindřichovy pomsty a pátrání po vrazi jeho rodiny. Je důležité plnit tyto mise, aby se posouval příběh, ale zároveň se vyplatí věnovat čas vedlejším úkolům a průzkumu.

Vedlejší úkoly a aktivity

Vedlejší úkoly a aktivity poskytují další příležitosti pro získání zkušeností, peněz a vybavení. Mohou zahrnovat různé činnosti, jako je lov, alchymie, souboje v aréně a další. Některé vedlejší úkoly mohou také ovlivnit hlavní příběh a vztahy s ostatními postavami.

Rozvoj postavy

Jindřichovy schopnosti se zlepšují používáním. Čím více budete bojovat, jezdit na koni, nebo používat určité zbraně, tím lépe se v těchto dovednostech stanete. Dovednostní systém je rozsáhlý a zahrnuje různé kategorie, jako jsou bojové dovednosti, sociální dovednosti a řemeslné dovednosti.

Praktické tipy pro začátečníky

Průzkum a interakce

  • Průzkum: Prozkoumávejte každý kout mapy, protože hra je plná skrytých pokladů a zajímavých míst.
  • Rozhovory: Mluvte s každým, koho potkáte. Dialogy mohou odhalit užitečné informace a nové úkoly.
  • Ukládání hry: Ukládejte často, zejména před nebezpečnými situacemi. Saviour Schnapps jsou cenné, ale jejich používání vám může ušetřit hodně frustrace.

Bojové techniky

  • Trénink: Cvičte bojové techniky s trenéry, kteří vám mohou pomoci zlepšit vaše dovednosti.
  • Vybavení: Investujte do kvalitního vybavení. Lepší zbraně a zbroj vám mohou výrazně usnadnit boj.
  • Strategie: Nepouštějte se do bojů bez rozmyslu. Zvažte své možnosti a využijte prostředí ve svůj prospěch.

Řemeslné dovednosti

  • Alchymie: Naučte se základní alchymii, která vám umožní vyrábět užitečné lektvary.
  • Opravy: Naučte se opravovat své vybavení, abyste ušetřili peníze a udrželi své zbraně a zbroj v dobrém stavu.

Hospodaření s penězi

  • Obchod: Prodávejte nepotřebné vybavení a sbírejte byliny, které můžete prodat alchymistům.
  • Investice: Investujte do tréninku a vybavení, které vám pomůže ve hře postoupit.

Závěr

Kingdom Come: Deliverance je komplexní a náročná hra, která odměňuje trpělivost a dovednost. Její realistický přístup k historickému období a důraz na detail dělá z každého herního zážitku jedinečné dobrodružství. Doufáme, že vám tento průvodce pomůže lépe se orientovat ve světě Kingdom Come: Deliverance a plně si užít tuto fascinující hru. Hodně štěstí na vaší cestě za pomstou a slávou!

Rádi bychom vám také připomněli, že jsme na Kingdom Come: Deliverance dělali podrobnou recenzi, kterou si můžete přečíst na našem webu. Nyní s nadšením očekáváme druhé vydání hry, které slibuje ještě více vzrušujících dobrodružství a vylepšení.

Měli jsme tu čest získat unikátní rozhovor s vývojáři ze studia Warhorse, kde nám odhalili spoustu novinek a informací o nadcházejícím pokračování. Tento rozhovor naleznete exkluzivně na našich stránkách, kde se dozvíte více o tom, co můžete očekávat od druhého vydání a jaké nové prvky a příběhy vás čekají.

Zdroj: autorský text Gamebot, Warhorse Studios