Foto: Freepik

Wolfenstein 3D, vyvinutý společností id Software a vydaný v roce 1992, je považován za jeden z nejzásadnějších milníků v historii počítačových her. Tato ikonická hra definovala žánr first-person shooter (FPS) a stala se inspirací pro mnoho dalších titulů, které následovaly.

Příběh a gameplay

V roli B.J. Blazkowicze, amerického špiona polského původu, se hráči ponoří do temného světa nacistického Německa během druhé světové války. Vaším úkolem je uniknout z pevnosti Wolfenstein a zároveň sabotovat nacistické plány. Hra nabízí adrenalinový zážitek s intenzivní akcí, labyrintem chodeb a nepřátel, které musíte překonat.

Wolfenstein 3D se vyznačuje jednoduchou, ale efektivní grafikou, která na svou dobu byla revoluční. Využití 3D prostředí, rychlé tempo a inovativní design úrovní přispěly k tomu, že se hra stala okamžitým hitem.

Wolfenstein 3D nejenže položil základy pro budoucí FPS hry, ale také ovlivnil design her a herní kulturu jako celek. Tituly jako Doom, Quake a mnoho dalších čerpaly inspiraci právě z tohoto průkopnického díla.

Staré hry vs. současné hry

Z pozice redaktora musím říct, že staré hry jako Wolfenstein 3D mají něco, co mnohým současným hrám chybí – hloubku a skutečnou výzvu. Dnešní hry se často zaměřují pouze na grafiku a zvukové efekty, což je samozřejmě důležité, ale někdy to jde na úkor logiky a strategie. V novějších hrách je cílem často jen vizuální zážitek, zatímco ve hrách jako Wolfenstein 3D procházíte logické bludiště a musíte skutečně přemýšlet o svých krocích.

Jako bonus si ve Wolfenstein 3D můžete vybrat i různé úrovně obtížnosti, což u mnoha nových her není samozřejmostí. Tato možnost přidává na hratelnosti a umožňuje hráčům přizpůsobit si zážitek podle svých schopností.

Pozvánka na gameplay na našem kanálu

Chcete se vrátit do zlaté éry počítačových her a zažít na vlastní kůži, co dělá Wolfenstein 3D tak legendárním? Připojte se k nám na našem kanálu, kde budeme streamovat gameplay této nesmrtelné klasiky! Prožijte s námi napětí a dobrodružství při průchodu pevností Wolfenstein. Těšíme se na vás a společně se ponoříme do nostalgie, která změnila svět her navždy!

Zdroj: Retrogames.cz