Foto: Ibb.co

V dnešní digitální době se mnoho lidí ocitá v pasti závislosti na počítačích, internetu a sociálních sítích. Tyto technologie navržené pro usnadnění komunikace a pro zlepšení zábavy se často stávají únikem z reálného světa a mohou mít devastující dopad na naše duševní i fyzické zdraví.

Čas strávený online narůstá na úkor ostatních aktivit v reálném životě a v některých případech závislost na digitálních zařízeních začíná ovlivňovat každodenní harmonogram. V takový čas je vhodné zvážit odbornou pomoc, protože se jedná o závislost. V současné době nové léčebné metody nabízí psychoterapeutické centrum Adicare v Brně.

Příznaky digitální závislosti

Jaké jsou vlastně příznaky závislosti, která nemá látkovou podstatu? To, že má vaše dítě nebo někdo z blízkých problém, lze identifikovat z několika varovných faktorů. Stačí si odpovědět souhlasně alespoň třikrát na některou z těchto otázek:

  • cítíte únavu, máte špatný spánkový režim a trpíte na výkyvy nálad?
  • bez mobilního telefonu či počítače nemůžete vůbec být?
  • nefunkční připojení k internetu způsobí vaši nervozitu nebo naštvání?
  • trpíte bolestmi hlavy nebo zad, což jsou potíže, které jste nemívali?
  • čas strávený online se neustále prodlužuje?
  • trpíte poruchami soustředění a zhoršila se vám krátkodobá paměť?
  • při běžných hovorech s přáteli a rodinou se nudíte a saháte po mobilu?
  • nebaví vás dosavadní koníčky a zájmy?
  • kvůli digitální závislosti máte konflikty s rodinou a známými?

Foto: ibb.co

Jak se léčí závislost na internetu?

Podstatou závislosti na internetu, na počítači nebo na mobilu není žádná konkrétní látka, proto je třeba přistupovat k léčbě komplexně. V rámci psychoterapie Brno se kombinují různé terapeutické přístupy, které efektivně mění škodlivé myšlenkové vzorce a zmenšují míru závislosti na virtuální realitě. Cílem terapeutů je u dotyčného zvýšit povědomí o zdravém životním stylu a zvýšit sebekontrolu a sebevědomí tak, aby klient získal opětovně radost z běžných každodenních činností.

Stop negativním myšlenkám

Proč je důležité rozpoznat závislost včas? Stejně jako každá jiná závislost, i tato může mít závažné dopady na psychiku a fyzické zdraví. Ve světě nejsou ojedinělé případy, které končí fatálně. Počet závislých navíc neustále stoupá, nejpatrněji ve skupině dětí a náctiletých, kde se hovoří až o desetině závislé populace na online sítích. Při náznacích závislosti je nutné kontaktovat centrum Adicare telefonicky nebo skrze webový formulář a domluvit si prvotní konzultaci, na které musí být přítomný zákonný zástupce dítěte nebo dospívajícího.

Foto: ibb.co

Individuální i skupinová terapie

závislých na internetu a sociálních sítích je důležité podpořit změnu chování pomocí terapeutických sezení v rámci kognitivně-behaviorální terapie. Většina klientů potřebuje najít vnitřní motivaci pro změnu, což je u nejmladší generace obzvláště náročné, a posílit odhodlání překonat závislost.

K tomu jim může dopomoci nejen individuální přístup, ale rovněž skupinová terapie, která je úspěšná například u vyléčených alkoholiků, kde pacienti sdílejí své prožitky a zkušenosti. Neméně podstatnou součástí léčby je i technika zvládání stresu a úzkostí pomocí meditací, aby se odbouraly impulzivní reakce, které doprovázejí závislost jako takovou.