Foto: Freepik

Katolická církev prostřednictvím organizace známé jako Legion of Decency hrála v minulosti významnou roli v hodnocení a cenzurování filmů. Tato organizace, založená v roce 1933 a přejmenovaná v roce 1965 na National Catholic Office for Motion Pictures (NCOMP), posuzovala filmy z hlediska jejich vhodnosti pro katolické publikum. Filmy byly hodnoceny kódem A (vhodné), B (diskutabilní) nebo C (odsouzené). Zde je seznam deseti známých filmů, které byly vatikánem zakázány.

1. The Outlaw (1943)

Režie: Howard Hughes

Tento western byl odsouzen kvůli svým provokativním scénám a sugestivním záběrům na Jane Russell. Film čelil dlouhodobým bojkotům a úpravám, než byl nakonec propuštěn do širší distribuce.

2. Ecstasy (1933)

Režie: Gustav Machatý

Tento československý film způsobil skandál kvůli své odvážné erotické scéně s Hedy Lamarr. Byl jedním z prvních filmů, který otevřeně zobrazoval ženskou nahotu a orgasmy, což vedlo k jeho odsouzení.

Foto: Freepik

3. The Moon Is Blue (1953)

Režie: Otto Preminger

Tato komedie byla odsouzena kvůli svému otevřenému přístupu k sexu a manželství. Film byl považován za příliš odvážný a provokativní pro tehdejší morální standardy.

4. Baby Doll (1956)

Režie: Elia Kazan

Film byl kritizován za svou „morálně odpudivou“ tematiku a sexuální napětí mezi hlavními postavami. Katolická církev jej označila za škodlivý pro morálku diváků.

5. La Dolce Vita (1960)

Režie: Federico Fellini

Tento italský film byl odsouzen kvůli svému zobrazení dekadence a morálního úpadku římské společnosti. Film vyvolal kontroverzi svými explicitními scénami a otevřeným přístupem k sexu.

6. The Pawnbroker (1964)

Režie: Sidney Lumet

Film byl kritizován za své explicitní zobrazení nahoty a sexuálních scén. Navzdory své silné sociální a politické výpovědi byl film považován za nevhodný pro katolické publikum.

7. A Clockwork Orange (1971)

Režie: Stanley Kubrick

Tento film byl odsouzen kvůli své extrémní násilnosti a sexuálním scénám. Film byl považován za morálně urážlivý a škodlivý pro diváky.

8. Last Tango in Paris (1972)

Režie: Bernardo Bertolucci

Film vyvolal obrovskou kontroverzi kvůli svým explicitním sexuálním scénám a otevřenému zobrazení intimity. Byl považován za příliš šokující a nevhodný pro širokou veřejnost.

9. Saló aneb 120 dní Sodomy (1975)

Režie: Pier Paolo Pasolini

Tento italský film je adaptací románu markýze de Sade a je známý svým brutálním zobrazením násilí a sexuálního zneužívání. Byl odsouzen jako extrémně kontroverzní a nevhodný pro jakékoliv publikum.

10. Šifra mistra Leonarda (2006)

Režie: Ron Howard

Adaptace populárního románu Dana Browna byla kritizována za zkreslování historie a teologie. Vatikán označil film za urážlivý vůči katolické víře a vyvolal širokou diskuzi o vlivu populární kultury na náboženské hodnoty.

Závěr

Tyto filmy, které byly odsouzeny vatikánem, často vyvolávaly silné reakce a kontroverze. Jejich zákaz však také svědčí o tom, jak se společenské normy a vnímání umění vyvíjely v průběhu času. Filmy, které byly kdysi považovány za šokující nebo urážlivé, jsou dnes často uznávány jako důležitá díla filmového umění.

Zdroj: Wikipedia.com (odkaz), imdb.com (odkaz)