Foto: Freepik

Každý rok se těšíme na nové vánoční pohádky, které nám přinášejí kouzlo, nostalgii a často i důležité poselství. Letos se Česká televize rozhodla nabídnout něco opravdu výjimečného – pohádku, která není jen příběhem pro všechny diváky, ale také speciálně pro neslyšící publikum. Tato novinka, nazvaná Čarodějnická pohádka, přináší nejen magii a kouzla, ale také hlubší poselství o rodinných vazbách a překonávání překážek.

Kouzlo ve vánoční atmosféře

Čarodějnická pohádka je dílem tvůrčího týmu, který se již osvědčil v loňském roce s pohádkou Dvě Mařenky. Režisér Ivo Macharáček a scenárista Michal Čunderle letos přicházejí s příběhem dvou mladých čarodějů, Klotyldy a Barnabáše, kteří musí překonat své rozepře a společně zachránit svět před temným kouzelníkem, Vzdorodějem. Tento příběh kombinuje prvky tradiční české pohádky s moderními fantasy prvky, což jej činí atraktivním pro širokou škálu diváků.

Neslyšící herci v hlavních rolích

Jedním z nejzajímavějších aspektů této pohádky je její zaměření na neslyšící publikum. V české televizní tvorbě je stále vzácné, aby byly pohádky cíleně vytvářeny pro neslyšící, ale právě Čarodějnická pohádka ukazuje, že inkluze může být nejen možná, ale také velmi obohacující. Neslyšící herci mají v tomto díle důležitou roli a divákům se tak nabízí jedinečná možnost vidět, jak tito umělci přinášejí své postavy k životu prostřednictvím znakového jazyka. Samozřejmě, slyšící diváci nebudou ochuzeni, protože pohádka bude k dispozici i s dabingem.

Poselství pro každého

Přestože Čarodějnická pohádka nese mnoho fantastických prvků a triků, její hlavní poselství je hluboce lidské. Příběh Klotyldy a Barnabáše, kteří se musí naučit spolupracovat a překonat vzájemné spory, aby zachránili nejen svého otce, ale i celý svět, je silnou metaforou pro důležitost rodinných vztahů a vzájemného porozumění. Režisér Macharáček zdůrazňuje, že právě toto je klíčové poselství jeho díla – v těžkých chvílích je rodina tím nejdůležitějším opěrným bodem.

České fantasy s ohlasem Harryho Pottera

Není možné přehlédnout jistou podobnost s fenomenem Harryho Pottera, který ovlivnil celou generaci čtenářů a diváků po celém světě. I v Čarodějnické pohádce najdeme mladé kouzelníky, létající košťata a boj se zlem, avšak v ryze českém pojetí. Česká televize nemá tak obrovský rozpočet, jakým disponují hollywoodská studia, ale co chybí na penězích, to tvůrci dohánějí kreativitou a důrazem na příběh. Diváci se tak mohou těšit na pohádku, která je plná trikových efektů, ale zároveň nezapomíná na to nejdůležitější – lidský příběh.

Očekávání a naděje

Jak se tato vánoční novinka osvědčí, zjistíme již brzy. Vánoce jsou obdobím, kdy se rodiny scházejí u televize, a právě pohádky často vytvářejí tu správnou slavnostní atmosféru. Čarodějnická pohádka má potenciál stát se nejen jedním z letošních hitů, ale také dílem, které propojí světy slyšících a neslyšících diváků, což je v českém mediálním prostoru stále poměrně unikátní.

Bez ohledu na to, zda se vám líbí fantasy žánr, nebo preferujete tradiční české pohádky, tato novinka slibuje zážitek, který stojí za to prožít. A kdo ví, možná se Čarodějnická pohádka stane novou vánoční tradicí, na kterou se budeme těšit každým rokem.

Zdroj: Kinobox.com (odkaz)