Foto: Freepik

Když v roce 1986 Tom Cruise vstoupil do kokpitu stíhačky F-14 jako Pete „Maverick“ Mitchell, málokdo tušil, že tento ikonický filmový moment vychází ze skutečných událostí a reálných osob. Film Top Gun, který se stal jedním z největších hitů 80. let, nejenže popularizoval svět stíhacích pilotů, ale také čerpal inspiraci ze skutečných životních příběhů. V této souvislosti se ukazuje, že nejen hlavní postava Mavericka měla svůj předobraz v reálném světě, ale také další klíčové postavy filmu.

V roce 1983 vyšel v časopisu California článek od Ehuda Yonaye s názvem „Top Guns“. Tento článek se detailně věnoval životu a výcviku pilotů stíhaček na letecké základně v San Diegu. Hlavními protagonisty byli Alex Hnarakis, přezdívaný „Yogi“, a jeho navigátor Dave Cully, známý jako „Possum“. Hnarakis byl charismatický mladý pilot s širokým úsměvem, zatímco Cully byl popisován jako obyčejněji vypadající muž s hnědými vlasy a knírem. Tito dva muži se stali předobrazem pro postavy Mavericka (Tom Cruise) a Goose (Anthony Edwards).

Foto: Freepik

Scenáristé Jim Cash a Jack Epps Jr. se při tvorbě filmu inspirovali nejen článkem, ale také se sami účastnili letů ve stíhačkách F-14, aby získali co nejvíce autentických zážitků a informací o tehdejších trendech ve vojenském letectví. Jedna z ikonických scén, kdy Maverick letí vzhůru nohama nad jinou stíhačkou, má svůj původ právě ve fotografii z Yonayova článku, která zachycuje podobný manévr.

Další důležitou postavou ve filmu je Charlie Blackwood, kterou ztvárnila Kelly McGillis. I tato postava má svůj reálný předobraz v analytičce Christine Fox, která pracovala s navigátory na základně v San Diegu. Fox se stala inspirací pro Charlie, přestože její skutečná role byla poněkud odlišná. V roce 1985 se o ní psalo v časopise People, kde popisovala své zkušenosti a práci v převážně mužském prostředí, čímž dodala filmu další rozměr autentičnosti.

Top Gun tedy není jen hollywoodskou fikcí, ale filmem hluboce zakořeněným ve skutečných příbězích a zážitcích. Producenti Jerry Bruckheimer a Don Simpson, kteří získali práva na zfilmování Yonayova článku, vytvořili film, který nejen pobavil miliony diváků, ale také přiblížil fascinující svět vojenského letectva široké veřejnosti. Film, natočený s rozpočtem pouhých 15 milionů dolarů, vydělal přes 350 milionů a stal se kulturním fenoménem, který inspiroval mnoho mladých lidí k vstupu do námořního letectva.

Zdroj: Kinobox.cz (odkaz)