Foto: Freepik

Postupem času se však provoz na těchto stávajících odkazech výrazně snížil. Ve skutečnosti více než 99 % z nich nemělo v posledním měsíci žádnou aktivitu. Proto se Google rozhodl tuto službu definitivně vypnout. Jak se toto rozhodnutí dotkne uživatelů a co by měli udělat, aby minimalizovali dopad?

Kdo bude ovlivněn?

Každý vývojář nebo uživatel, který používá odkazy ve formátu https://goo.gl/*, bude tímto krokem ovlivněn. Tyto odkazy přestanou po 25. srpnu 2025 fungovat a nebudou vracet žádnou odpověď. Google doporučuje, aby uživatelé přeměnili své odkazy pomocí jiných poskytovatelů zkracování URL.

Je důležité poznamenat, že odkazy goo.gl, které byly vytvořeny prostřednictvím aplikací Google (například sdílení v Google Maps), budou i nadále funkční.

Foto: Freepik

Co očekávat

Od 23. srpna 2024 začnou některé odkazy goo.gl zobrazovat mezistránku, která uživatele upozorní, že daný odkaz nebude po 25. srpnu 2025 podporován, a poté je přesměruje na původní cílovou stránku. Postupem času bude procento odkazů, které zobrazí tuto mezistránku, narůstat až do data vypnutí služby. Tato mezistránka má uživatelům pomoci sledovat a upravovat odkazy, které budou potřebovat převést na jinou službu.

Je však důležité si uvědomit, že tato mezistránka může způsobit narušení běžného toku vašich odkazů goo.gl. Například pokud používáte jiné 302 přesměrování, mezistránka může zabránit správnému dokončení přesměrování. Pokud máte na cílové stránce vložená metadata pro sociální sítě, mezistránka může zabránit jejich zobrazení tam, kde se původní odkaz zobrazuje. Z tohoto důvodu Google doporučuje, aby uživatelé co nejdříve převedli své odkazy na jiné služby.

Pokud mezistránka narušuje vaše případy použití, můžete ji potlačit přidáním parametru „si=1“ k existujícím odkazům goo.gl.

Doporučení a závěr

Přechod od používání krátkých odkazů goo.gl může způsobit určité nepříjemnosti. Pokud máte jakékoliv dotazy nebo obavy, můžete se obrátit na podporu Firebase. Google děkuje všem, kteří službu využívali, a doufá, že se společně s nimi posunou k novým a inovativním způsobům navigace na webu a v aplikacích.

Co dělat nyní?

  1. Začněte hledat alternativní službu pro zkracování URL: Existuje mnoho spolehlivých poskytovatelů, jako je Bitly, TinyURL nebo Rebrandly. Prozkoumejte jejich funkce a vyberte si tu, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám.
  2. Převést stávající odkazy: Identifikujte všechny odkazy goo.gl, které máte, a začněte je postupně převádět na novou službu. Tento proces může chvíli trvat, proto je lepší začít co nejdříve.
  3. Upozorněte své uživatele: Pokud máte na svých stránkách nebo v aplikacích mnoho odkazů goo.gl, může být užitečné informovat uživatele o nadcházejících změnách a jak mohou případně pokračovat ve využívání vašich služeb.
  4. Testování nových odkazů: Po převedení odkazů důkladně otestujte, zda všechny fungují správně a zda nedochází k žádným přerušením v přesměrování nebo zobrazování obsahu.
  5. Průběžná kontrola: I po převedení odkazů pravidelně kontrolujte, zda všechny fungují správně a zda se uživatelé nesetkávají s problémy.

Google URL Shortener byla užitečná služba, která usnadňovala sdílení a správu odkazů. Její ukončení však není konec světa. S pečlivým plánováním a včasnou akcí můžete zajistit hladký přechod na nového poskytovatele a pokračovat v efektivním zkracování URL adres.

Zdroj: GoogleBlog.com (odkaz)