Foto: Freepik

Recenze na Steamu byly dlouho směsicí vážných, užitečných, ale také vtipných a často i bizarních příspěvků. Tato různorodost přidávala na kouzlu celé platformy, kde si hráči mohli nejen přečíst, zda je hra dobrá, ale také se pobavit nad kreativními recenzemi od komunity. Valve se však rozhodlo tuto dynamiku trochu změnit a nyní testuje nový systém hodnocení „užitečnosti“, který má za cíl zviditelnit recenze skutečně přínosné a naopak ty vtipné, ale méně relevantní, odsunout na nižší pozice – podle toho, co uživatel preferuje.

Tento nový systém je založen na tlačítku „užitečnost“, které je standardně zapnuté. Funguje pouze v zobrazení „souhrn“ a „nejužitečnější“ recenze. Pokud je toto tlačítko aktivní, zobrazí se nahoře recenze s nejvyšším hodnocením užitečnosti, zatímco ty vtipné a méně informativní se přesunou dolů. Pokud uživatel tuto funkci vypne, vrátí se zpět k původnímu systému, kde měl humor a kreativita větší šanci zaujmout.

Foto: Freepik

Valve se k tomuto kroku rozhodlo, aby usnadnilo uživatelům rozhodování při nákupu her. Recenze, které nejsou považovány za užitečné pro potenciální zákazníky – například jednoslovné recenze, ASCII art nebo recenze plné herních memů a vtipů – budou nyní automaticky řazeny za těmi užitečnějšími na stránce hry.

K hodnocení komentářů, ať už pozitivních nebo negativních, Valve využívá algoritmy umělé inteligence, uživatelská hlášení a zásahy svých moderátorů. Valve přiznává, že tento proces potrvá nějaký čas, zejména s ohledem na to, že na Steamu již existuje více než 140 milionů recenzí, a nové stále přibývají.

I když to neznamená, že vtipné, ale méně užitečné recenze úplně zmizí, měly by se objevovat méně často, když se hráči snaží získat seriózní informace o hře. „Primárním cílem uživatelských recenzí na Steamu je pomoci hráčům udělat informované rozhodnutí o hrách, které zvažují koupit,“ uvedla Valve.

Tato změna může vyvolat různé reakce mezi hráči. Někteří ocení větší přehlednost a užitečnost recenzí, zatímco jiným může chybět zábavnější stránka Steamu. Jak se tato nová politika osvědčí, ukáže čas a reakce hráčské komunity.

Pro ty, kteří se stále chtějí bavit při čtení recenzí, je tu stále možnost vrátit se ke starému způsobu řazení a užít si Steam recenze tak, jak je znali dříve. Tento nový systém by měl ale přinést větší přehlednost a usnadnit rozhodování těm, kteří chtějí získat co nejvíce relevantních informací o hrách.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)