Foto: Freepik

Společnost Xiaomi dosáhla ve druhém čtvrtletí roku 2024 rekordního obratu ve výši 88,9 miliardy RMB (což odpovídá přibližně 279,9 miliardám Kč). Tento nárůst příjmů naznačuje, že Xiaomi vstoupilo do nového růstového cyklu.

Peking, Hongkong, 27. srpna 2024 — Xiaomi, globální lídr v oblasti spotřební elektroniky a mobilních telefonů, zveřejnilo své neauditované konsolidované výsledky za tři měsíce končící 30. června 2024. Společnost zaznamenala již třetí čtvrtletí po sobě dvouciferný meziroční růst tržeb, které dosáhly 88,9 miliard RMB (279,9 miliard Kč), což představuje meziroční růst o 32 %. Upravený čistý zisk činil 6,2 miliardy RMB (19,5 miliard Kč), což je meziročně více o 20,1 %. Celková hrubá marže se udržela na silných 20,7 %. Hlavní segmenty společnosti Xiaomi, zahrnující chytré telefony, IoT a lifestylové produkty a internetové služby, překonaly tržní očekávání s tržbami ve výši 46,5 miliard RMB (146,4 miliard Kč), 26,8 miliard RMB (84,4 miliard Kč) a 8,3 miliard RMB (26,1 miliard Kč). Podnikání v oblasti chytrých elektromobilů a dalších nových iniciativ vyneslo 6,4 miliardy RMB (20,1 miliard Kč). Tento celkový výkon překonal konsenzuální očekávání a znamená začátek nové fáze dynamického růstu společnosti.

Ke konci druhého čtvrtletí dosáhly hotovostní zdroje Xiaomi k 30. červnu hodnoty 141 miliard RMB (443,9 miliard Kč), což poskytuje pevný základ pro další rozvoj hlavních i nových aktivit a podporuje další růst společnosti. Tento úspěch je zčásti důsledkem pokračujících investic do klíčových technologií. Technologie umělé inteligence společnosti Xiaomi hrála zásadní roli při zlepšování podnikání, vylepšování produktů a zvyšování inteligence chytrých telefonů a elektromobilů Xiaomi. Dále zlepšila efektivitu provozu ve výrobě Xiaomi Smart Factory. Rozvoj inteligentního ekosystému „Human x Car x Home“ společnosti Xiaomi přispěje k dalšímu posílení jejího podnikání a udržitelnosti budoucího růstu.

Xiaomi vykázalo růst i mezi pěti největšími značkami chytrých telefonů, když se globální expanze zrychlila. Ve druhém čtvrtletí dosáhly celosvětové dodávky chytrých telefonů Xiaomi 42,2 milionu kusů, což je meziroční nárůst o 28,1 %. Podle analytické společnosti Canalys si Xiaomi již 16 čtvrtletí po sobě udržuje pozici mezi třemi nejlepšími výrobci chytrých telefonů na světě s tržním podílem 14,6 %. Xiaomi je také nejrychleji rostoucí značkou mezi pěti největšími, pokud jde o dodávky.

Xiaomi také zaznamenalo významný růst v oblasti IoT a lifestylových produktů, kdy ve druhém čtvrtletí vykázalo rekordní tržby ve výši 26,8 miliardy RMB (84,4 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 20,3 %. Segment chytrých velkých domácích spotřebičů pokračoval ve svém růstu s meziročním nárůstem tržeb o 38,7 %. Celosvětové dodávky tabletů Xiaomi se ve druhém čtvrtletí zdvojnásobily, čímž se Xiaomi stalo nejrychleji rostoucí značkou tabletů mezi pěti největšími dodavateli. Xiaomi rovněž zaznamenalo růst v dodávkách nositelných zařízení a sluchátek TWS, které dosáhly třetího místa celosvětově a prvního místa v Číně.

Dodávky klimatizací Xiaomi přesáhly ve druhém čtvrtletí 3,3 milionu kusů, což je meziroční nárůst o více než 40 %. Výrazný růst zaznamenaly také ledničky a pračky Xiaomi.

Internetové služby Xiaomi pokračovaly v růstu s meziročním nárůstem tržeb o 11 % na rekordních 8,3 miliardy RMB (26,1 miliardy Kč). Počet uživatelů internetu nadále rostl a měsíční aktivní uživatelé dosáhli v červnu 2024 rekordních hodnot, přičemž globální počet uživatelů vzrostl na 675,8 milionu, což je meziroční nárůst o 11,5 %.

Podnikání v oblasti chytrých elektromobilů překonalo očekávání s více než 27 000 dodanými vozidly ve druhém čtvrtletí. Společnost Xiaomi nadále rozšiřuje výrobu svého elektromobilu řady Xiaomi SU7, kdy ve druhém čtvrtletí dosáhly dodávky 27 307 vozidel. Výroba pokračuje ve dvousměnném provozu s cílem dosáhnout dodávek 120 000 vozidel do konce roku 2024.

Společnost Xiaomi pokračuje ve využívání AI k posílení svého chytrého ekosystému „Human x Car x Home“ a investuje do výzkumu a vývoje. Prémiové modely chytrých telefonů Xiaomi tvořily ve druhém čtvrtletí 22,1 % celkových dodávek smartphonů v pevninské Číně. V červenci 2024 Xiaomi představilo novou generaci skládacích zařízení Xiaomi MIX Fold 4 a kompaktní model Xiaomi MIX Flip, které výrazně posílily pozici Xiaomi na prémiovém trhu.

Zdroj: tisková zpráva společnosti Xiaomi