Foto: Freepik

Tato legislativa definuje videohry jako samostatné odvětví, což přináší nové investiční příležitosti a daňové výhody, které mají potenciál zásadně proměnit brazilský trh. Rodrigo Terra, prezident Abragrames, nazval tuto fázi „druhou fází brazilského herního průmyslu,“ která přináší nové šance pro vývojáře her, investory i hráče.

Nové možnosti pro herní společnosti

Jednou z největších změn, kterou nový právní rámec přináší, je možnost herních společností registrovat se jako samostatné subjekty, nikoliv jako součást širší kategorie softwarových firem. Tento krok je důležitý zejména kvůli daňovým výhodám a lepším možnostem investování. Herní společnosti dostávají vlastní kód v Národní klasifikaci ekonomických činností (CNAE), což jim poskytuje výhody, které byly dosud vyhrazeny jiným kulturním a kreativním odvětvím, jako jsou filmy nebo divadlo.

Tato změna zároveň usnadní přístup ke grantům a dalším formám státní podpory, protože videohry budou nyní považovány za součást kulturního dědictví. Pro brazilská herní studia to znamená nejen snazší přístup k financím, ale také větší možnosti růstu.

gamer
gamer

Foto: Freepik

Dopad na herní vývojáře: Více prostoru pro inovace

Brazilští herní vývojáři měli doposud problémy s dovozem vývojových sad (dev kits) pro konzolové hry. Kvůli složitému povolovacímu procesu trvalo mnoho měsíců, než mohli začít pracovat na titulech pro konzole. Nový právní rámec by měl tento proces zjednodušit a zpřístupnit konzolový vývoj širšímu okruhu studií. Tato změna otevírá dveře nejen pro větší počet titulů vyvinutých v Brazílii, ale také pro lepší přístup k inovacím a technologiím v herním průmyslu.

Pro hráče to znamená více lokalizovaných titulů a vyšší kvalitu her. Díky novému právnímu rámci mohou brazilská studia rychleji reagovat na technologické trendy a přinášet zajímavé inovace nejen pro konzole, ale i pro další platformy.

Výhody pro investory: Stabilnější trh s herním potenciálem

Jedním z důvodů, proč byl brazilský herní průmysl dosud pomalejší ve svém růstu, byla složitá daňová struktura. Brazílie je známá vysokými daněmi na pracovní sílu, což komplikovalo najímání kvalifikovaných zaměstnanců a bránilo konkurenci s globálními herními studii. Díky novým daňovým úlevám mohou brazilská herní studia nyní investovat do kvalitnějšího personálu a zlepšovat svou konkurenceschopnost na světové scéně.

Další velkou změnou je transparentnost, která přichází s novým rámcem. Dříve bylo pro zahraniční investory obtížné porozumět finančním výsledkům brazilských společností kvůli odlišným účetním pravidlům. Nyní mají investoři, jako například Chris Bergstrasser z OV Entertainment, jasnější přehled o finančním fungování a růstovém potenciálu brazilských studií. Tato transparentnost může přitáhnout více zahraničního kapitálu a podpořit dlouhodobý rozvoj herního průmyslu.

Nezávislá studia na vzestupu

Zásadní výhodou nového rámce je především pro nezávislá herní studia. Julianna Brito z Indie Hero, akcelerátoru pro nezávislá brazilská studia, označuje nový právní rámec za revoluční. Indie studia budou mít nyní větší šanci oslovit mezinárodní partnery a investory, což přinese nový vítr do brazilské herní scény.

Díky možnosti registrovat herní studia jako samostatné subjekty, spíše než jako součást širší kategorie softwarových společností, se Brazílie může stát důležitým hráčem na poli nezávislých her. Tato studia mají nyní lepší přístup k mezinárodnímu trhu a jejich tituly mohou dosáhnout globálního úspěchu.

Budoucnost herního průmyslu v Brazílii

I když plný dopad nového právního rámce uvidíme až za několik let, brazilští vývojáři věří, že tato změna přinese jejich zemi možnost stát se jedním z globálních hráčů na poli herního průmyslu. Rodrigo Terra přirovnává nový rámec k „nejmodernější legislativě v herním průmyslu na světě“, která může z Brazílie udělat klíčového konkurenta na mezinárodní scéně.

Pro hráče to znamená více kvalitních her, lepší lokalizaci a větší nabídku titulů. Brazílie, která byla dosud na okraji globálního herního průmyslu, má nyní šanci rozvinout svůj herní potenciál a stát se silným konkurentem v oblasti herní produkce.

Závěrem

Nový právní rámec přináší brazilskému hernímu průmyslu naději na lepší budoucnost. Vývojáři, investoři a hráči mohou očekávat nové příležitosti, které přinesou nejen kvalitnější hry, ale také rychlejší a efektivnější rozvoj herního průmyslu v Brazílii. Jak se říká, změna je život, a pro brazilský herní průmysl to platí dvojnásobně.

Zdroj: Gamesindustry.biz (odkaz)