Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Dobře zvolená myš nejen že zvyšuje vaši přesnost a efektivitu, ale zároveň také poskytuje pohodlí a zabraňuje únavě při dlouhodobém používání. Myši se liší ve všech možných aspektech – od ergonomie, přes senzory a rychlost, až po design a doplňkové funkce, jako je RGB podsvícení. V tomto obsáhlém návodu vás provedu všemi důležitými aspekty, které byste měli zvážit při výběru herní myši. Vysvětlím, co všechno mohou jednotlivé parametry ovlivnit a na příkladech modelů od Trust, které jsme měli možnost testovat, vám ukážu, jak si vybrat tu správnou myš.


1. Proč je výběr herní myši tak důležitý?

Herní myš se liší od běžných kancelářských myší hned v několika ohledech. Když se hráči pohybují v rychle se měnícím herním prostředí, potřebují nástroj, který bude reagovat okamžitě a přesně. Herní myš nabízí citlivější senzory, vyšší rychlost odezvy, programovatelná tlačítka, ergonomii uzpůsobenou pro delší sezení a často i speciální designové prvky, jako je RGB podsvícení.

Například pro hráče FPS her, kde je každá milisekunda rozhodující, může rozdíl mezi běžnou a herní myší znamenat zásadní rozdíl v jejich výkonu. Hráči strategií ocení možnost snadného přizpůsobení DPI (citlivosti), zatímco ti, kdo tráví hodiny u MMO her, mohou využít programovatelná tlačítka pro rychlý přístup k dovednostem a makrům.

Při výběru myši je tedy důležité zohlednit váš herní styl, délku herních sezení a také to, jaký typ úchopu preferujete. Ale pojďme se podívat na jednotlivé aspekty podrobněji.


2. Drátová nebo bezdrátová myš? Co je pro vás lepší?

Drátové vs. bezdrátové – jedno z hlavních rozhodnutí, které musíte učinit. Každý typ má své výhody a nevýhody.

Drátová herní myš

Drátová herní myš poskytuje stabilní spojení, což je důležité především pro hráče, kteří vyžadují co nejrychlejší reakční dobu a nulovou latenci. Drátové modely se obvykle vyznačují nižší hmotností, protože v sobě nemají baterii, a nepotřebují dobíjet. Pro seriózní hráče FPS her je drátová myš často nezbytností, protože i minimální zpoždění může znamenat rozdíl mezi výhrou a prohrou.

Například Trust GXT 101 je skvělý model pro ty, kteří hledají spolehlivost bez zbytečného přerušení kvůli nabíjení baterie.

Výhody drátových myší:

  • Žádné zpoždění signálu (latence).
  • Nepotřebujete se starat o baterie nebo nabíjení.
  • Nižší cena oproti bezdrátovým modelům.

Nevýhody:

  • Omezený pohyb kvůli kabelu, což může být v některých situacích nevýhodou.
  • Kabel může občas překážet na stole.

Bezdrátová herní myš

Bezdrátové myši nabízejí větší volnost pohybu a často čistší pracovní prostor, protože na stole není žádný kabel, který by překážel. Moderní bezdrátové technologie, jako jsou ty, které používá Trust GXT 161 Disan, minimalizují latenci na úroveň, která je pro většinu hráčů téměř nepostřehnutelná. Bezdrátové myši jsou ideální pro ty, kteří preferují čistý a uspořádaný pracovní stůl, případně si chtějí užít maximální pohodlí.

Výhody bezdrátových myší:

  • Volnost pohybu bez kabelu.
  • Elegantní, čistý herní setup.

Nevýhody:

  • Vyšší cena.
  • Nutnost dobíjení nebo výměny baterií.
  • U některých modelů může být vyšší latence (zejména u starších nebo levnějších).

3. DPI a citlivost myši: Jakou rychlost potřebujete?

DPI (dots per inch) je jedním z nejdůležitějších parametrů, které ovlivňují výkon myši. DPI udává, jak citlivá je myš na vaše pohyby. Vyšší DPI znamená, že se kurzor pohybuje rychleji při menších pohybech myší, zatímco nižší DPI poskytuje větší přesnost a kontrolu.

Například Trust GXT 960 Graphin nabízí až 10 000 DPI, což je ideální pro hráče, kteří chtějí mít kontrolu nad každým pohybem v různých herních situacích. Nastavení DPI je často přepínatelné přímo na myši pomocí tlačítka, což umožňuje rychlé přizpůsobení citlivosti dle herního prostředí.

Doporučení podle herních stylů:

  • Nízké DPI (800–1600): Vhodné pro hráče FPS, kde je důležité přesné míření.
  • Střední DPI (1600–5000): Univerzální volba, vhodná pro většinu herních žánrů.
  • Vysoké DPI (5000–10 000 a více): Pro rychlé reakce, kdy je potřeba rychlý pohyb po obrazovce (například v RTS hrách).

4. Ergonomie a úchop: Jak držíte svou myš?

Ergonomický design je zásadní pro komfortní používání myši po delší dobu. Při výběru herní myši je důležité zohlednit, jaký typ úchopu preferujete, protože různé myši jsou navrženy pro různé styly držení.

Typy úchopů:

  • Palm grip (dlaňový úchop): Myš se drží celou dlaní. Tento typ úchopu je nejpohodlnější pro delší herní sezení a vyžaduje větší myš s dobrou podporou pro ruku. Například model Trust GXT 133 Locx je ergonomicky navržený právě pro palm grip.
  • Claw grip (drápový úchop): Prsty jsou více zakřivené a dlaň se dotýká myši jen částečně. Tento úchop je ideální pro hráče, kteří chtějí mít lepší kontrolu nad myší při rychlých pohybech.
  • Fingertip grip (prstový úchop): Myš se drží pouze špičkami prstů a dlaň je volně nad ní. Tento úchop preferují hráči, kteří potřebují rychlé a dynamické pohyby.

Například model Trust GXT 144 Rexx je navržen tak, aby seděl pohodlně v obou rukou, což ocení jak praváci, tak leváci.


5. Hmotnost myši: Preferujete lehkou nebo těžší myš?

Hmotnost herní myši hraje důležitou roli v tom, jak se s ní manipuluje. Lehké myši jsou vhodné pro rychlé pohyby a dynamické akce, zatímco těžší myši poskytují lepší kontrolu a stabilitu při jemných pohybech.

Trust GXT 940 Xidon například nabízí možnost přizpůsobit hmotnost myši pomocí odnímatelných závaží, což vám umožňuje nalézt ideální balanc mezi rychlostí a kontrolou.

Obecné doporučení:

  • Lehké myši: Vhodné pro akční hry, kde potřebujete rychlé pohyby.
  • Těžší myši: Skvělé pro strategie nebo hry, kde vyžadujete přesnější kontrolu.

6. RGB podsvícení: Estetika a personalizace

RGB podsvícení je dnes standardem u většiny herních periferií. Některé modely, jako je Trust GXT 960 Graphin, umožňují kompletní přizpůsobení RGB podsvícení, které si můžete nastavit přesně podle svého vkusu nebo synchronizovat s dalšími zařízeními ve vaší sestavě.

Podsvícení jako funkční prvek:

RGB podsvícení nemusí být jen estetickým prvkem. Může také indikovat aktuální nastavení DPI, což vám umožní rychle poznat, jakou citlivost právě používáte.

Pokud preferujete decentní podsvícení, může vás zaujmout model Trust GXT 165 Celox, který nabízí jemnější světelné efekty, které nebudou rušit při delší práci nebo hraní.


7. Programovatelná tlačítka: Více možností ovládání

Herní myši, jako je Trust GXT 165 Celox, nabízejí až 8 programovatelných tlačítek, což vám umožní přizpůsobit ovládání přesně podle vašich potřeb. To ocení především hráči MMO her, kteří mohou na tlačítka přiřadit makra a klávesové zkratky pro rychlejší akce.


8. Cena: Kolik chcete investovat?

Cenové rozpětí herních myší se může lišit od několika stovek až po několik tisíc korun. Důležité je zvážit, jaké funkce skutečně potřebujete. Trust GXT 101 je cenově dostupný model, který nabízí slušný výkon pro začínající hráče, zatímco model Trust GXT 960 Graphin se svými prémiovými funkcemi osloví náročnější hráče.


Závěr: Jak vybrat tu pravou myš?

Výběr herní myši je zcela individuální a záleží na vašich potřebách, preferencích a herním stylu. Modely od společnosti Trust nabízejí široké spektrum funkcí pro různé druhy hráčů, od cenově dostupných variant až po modely s pokročilými možnostmi nastavení.

Zdroj :autorský text Gamebot