Foto: Freepik

Každý hráč dobře ví, že výkon je klíčem k vítězství. Nic nezkazí herní zážitek víc než lagující počítač, který nestíhá renderovat grafiku, nebo zamrzající notebook, když jde o rozhodující momenty. Jenže pořízení nejnovějších a nejvýkonnějších herních sestav a komponentů je často záležitost velkých investic. Co když si nemůžeš dovolit investovat tisíce do úplně nového zařízení? Existuje cesta, jak si výrazně vylepšit herní počítač nebo notebook za přijatelnou cenu – a tou jsou repasované a použité díly.

Proč je důležité mít výkonný počítač?

Každý gamer ví, že plynulý výkon je základ. Moderní hry jako Cyberpunk 2077, Starfield nebo Call of Duty potřebují grafiku s vysokým výkonem, rychlé procesory a dostatek operační paměti. Bez těchto klíčových komponentů se může stát, že tvoje hra bude padat, zpomalovat se nebo ti dokonce znemožní plynulý průběh. Mít výkonný počítač nebo notebook je pro hráče nezbytné, ale jak to dosáhnout, když rozpočet není nekonečný?

Jak využít repasované a použité komponenty ve svůj prospěch?

Nové herní komponenty, jako jsou procesory, grafické karty nebo RAM, jsou často velmi drahé, zejména když sáhneš po high-end modelech. Hráči, kteří nechtějí sáhnout hluboko do kapsy, by ale měli zvážit repasované nebo použité díly. Tyto komponenty sice už byly používány, ale jsou stále plně funkční a mohou poskytnout vysoký výkon za zlomek ceny.

Například grafické karty jako Radeon RX nebo Geforce RTX, které jsou stále výkonné pro náročné tituly, lze najít ve skvělém stavu a s výrazně nižší cenovkou. Ať už jde o notebooky značek HP, DELL, LENOVO, nebo stolní počítače, dostupnost náhradních dílů je u těchto značek výborná, což ti dává mnoho možností, jak si svůj herní setup vylepšit za rozumné peníze.

Co můžeš vyměnit nebo upgradovat?

  1. Grafická karta – Největší vliv na herní výkon má bezesporu grafika. Pokud hraješ na starší kartě, třeba na NVIDIA GTX, upgradem na repasovanou RTX můžeš dosáhnout obrovského zlepšení, a přitom ušetřit.
  2. Procesor (CPU) – Výkonný procesor je nutností pro náročné hry, zejména když hraješ strategické nebo simulátorové hry. Starší procesory je možné nahradit použitými verzemi high-end modelů, které stále drží krok s moderními tituly.
  3. Operační paměť (RAM) – Málo paměti RAM často způsobuje zpomalení počítače během hraní. Stačí přidat další modul RAM, což lze snadno vyřešit i nákupem použité paměti.
  4. SSD disky – Když chceš zrychlit načítání her a systém celkově, investice do repasovaného SSD disku je jedna z nejlepších možností. I použité SSD mohou nabídnout výborný výkon.

Výhody repasovaných a použitých dílů pro hráče

  1. Nižší cena – Hlavním benefitem repasovaných nebo použitých komponentů je jejich cena. Můžeš dosáhnout podobného výkonu jako u nových dílů, ale za mnohem nižší náklady.
  2. Šetrnost k životnímu prostředí – Kromě finanční výhodnosti má nákup repasovaných dílů i pozitivní ekologický dopad. Místo toho, aby staré komponenty skončily na skládce, mohou být znovu použity a prodloužit tak svůj životní cyklus.
  3. Záruka – Mnoho prodejců, včetně specialistů jako Levné PC, poskytuje na repasované a použité díly záruku, což dává hráčům jistotu, že jejich investice bude chráněná.
  4. Dostupnost náhradních dílů pro značky HP, DELL, LENOVO – Kromě základních komponentů jako grafické karty, procesory nebo paměti, můžeš najít i specifické náhradní díly, jako jsou touchpady, bluetooth karty, DVD mechaniky, rámečky pro HDD a mnoho dalšího.

Jak postupovat při výběru komponentů?

Pokud chceš upgradovat své herní zařízení, první krok je zjistit, jaké komponenty jsou kompatibilní s tvým stávajícím systémem. Poté se podívej na dostupné možnosti na specializovaných stránkách, které nabízejí repasované a použité díly. Nezapomeň si zkontrolovat, zda prodejce poskytuje záruku a zda je komponent plně funkční.

Závěr: Investice do výkonu, která se vyplatí

Jako hráč můžeš dosáhnout vysokého výkonu svého herního počítače i bez toho, abys musel utratit všechny své úspory. Repasované a použité náhradní díly ti umožní vylepšit sestavu, zvýšit rychlost her a zlepšit plynulost hraní, aniž bys musel kupovat zcela nové vybavení. Ať už jde o notebook HP, DELL nebo LENOVO, nebo o stolní počítač, možnost upgradu pomocí těchto dílů ti otevře nové herní možnosti za přijatelnou cenu.

Zkrátka, s trochou hledání a správnými rozhodnutími můžeš mít výkonný herní stroj, který tě nezruinuje.